Hlavní obsah

Zázrak pro vaši pleť? Vitamin C! Brzdí vrásky i akné

Foto: Liv friis larsen, Shutterstock.com

Foto: Liv friis larsen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až si příště budete vymačkávat citron do sklenice s vodou, myslete na to, že „céčko“ by si s chutí dala i vaše pleť. Tenhle vitamin totiž umí hotové zázraky. Zpomaluje tvorbu vrásek, funguje na pigmentové skvrny i akné a mdlou pokožku doslova rozzáří. Ale pozor, samotný citron jí nepomůže! Víme, jak na věc.

Článek

O pozitivních účincích vitaminu C na vaše zdraví určitě víte, napadlo vás ale, že by mohl prospívat také pleti? Péče s céčkem zažívá momentálně hotový boom a to díky moderním technologiím, které tento vitamin udrží aktivním. V jaké formě si můžete podobný doping dopřát?

Na ovoce nespoléhejte  

Pokud vás hned napadlo použít vitamin C z ovoce, zklameme vás. Bohužel to nefunguje tak, že do pleti dostanete céčko pomocí citronové šťávy. Tento vitamin je totiž velmi nestabilní a rychle se odbourává, vadí mu vzduch i světlo, kvůli čemuž nemůže bez pomoci působit na pokožku. Výrobci se tak předhánějí, kdo ho dostane do lahvičky co nejsofistikovanějším způsobem a tak, aby zůstaly zachovány jeho pozitivní vlastnosti. A vy si je pak koupíte v podobě krému, séra, kúry nebo jiných produktů.

Zastaví volné radikály  

Co je na céčku tak zázračného? Vitamin C je v první řadě silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály. Ty vznikají především vlivem slunečního záření (proto na vás pořád tak apelujeme s ochrannými faktory), ale svůj podíl na věci má i znečištěné ovzduší, kouření nebo konzumace nezdravé stravy. A právě volné radikály hrají obrovskou roli v předčasném stárnutí pleti. Přičtěte si fakt, že céčko napomáhá zvyšovat množství kolagenu v pleti a dojdete k závěru, že stojíte před super účinnou zbraní, která zaručí mladistvější a pružnější pokožku.

Redukuje pigmentové skvrny

Céčko ale umí víc než brzdit tvorbu vrásek. Mluví se i o jeho pozitivním vlivu na akné a důležitou roli sehrává také při redukci pigmentových skvrn. Pokud se nemůžete zbavit tmavých flíčků, přidejte do péče právě kosmetiku s vitaminem C.

A co když nemáte vrásky, akné ani pigmentové skvrny? I tak si můžete céčko občas naordinovat. Dobrý stav pleti vám pomůže udržet i s přibývajícími léty a navíc umí pokožku rozzářit. Máte-li pocit, že je vaše pleť tak trochu mdlá, unavená a bez barvy, dost možná jí chybí vitamin C.

Zázračná kyselina

Nejdůležitější látkou z derivátů vitaminu C je kyselina L-askorbová. V péči ji najdete v různých koncentracích, přičemž se nejvíce doporučuje rozmezí kolem 10–15 procent. Vyšší procenta by mohla u citlivé pleti způsobit podráždění. Není to ale jen o samotné cifře (někteří výrobci ji v procentech neuvádějí), důležité je, že krémy svým složením umožňují céčku ukázat, co opravdu umí. Samotný vitamin to bez pomoci aktivátorů nedokáže.

A jedna rada nakonec: Pokud si vyberete sérum, nechte ho po nanesení pár minut vstřebat, než na něj aplikujete krém.

Céčko pro vás

Foto: Archiv firem

Sérum Biolumin-C pleť rozjasňuje, zpevňuje a chrání. Kromě vitaminu C obsahuje i kyselinu mléčnou a zůstává stabilní po dlouhou dobu. Kúra Liftactiv Fresh Shot cílí na unavenou pokožku, které vás zbaví už za deset dní (ráno vám stačí čtyři kapky) a chlubí se 15 % čistého céčka. Na foto (zleva): sérum Biolumin-C, Dermalogica, 2390 Kč/30 ml a intenzivní antioxidační kúra Liftactiv Fresh Shot, Vichy, 749 Kč/10 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Sérum od Kiehl´s obsahuje 12,5 % vitaminu C plus kyselinu hyaluronovou. Přispívá k redukci vrásek, zvyšuje jas pleti a zjemňuje její strukturu. Potřebujete pokožku především projasnit? Vsaďte na pleťovou esenci Glow Boost, která navíc perfektně hydratuje. Na foto (zleva): sérum Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate, Kiehl´s, 1590 Kč/50 ml a rozjasňující esence s vitaminem C a kyselinou hyaluronovou Glow Boost, Lumene, 889 Kč/30 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Ve čtyřech menších baleních najdete Clinique Fresh Pressed s 10 procenty vitaminu C. Vitamin je v lahvičce izolován a aktivuje se až při stlačení horní části balení. Booster pleť rozzáří, zesvětlí pigmentové skvrny a vyhladí jemné vrásky. Sérum Peter Thomas Roth těží z bobulí stromu Camu Camu, které mají mít 30 x více vitaminu C než pomeranče. Na foto (zleva): booster s vitaminem C Fresh Pressed, Clinique, 4x 8,5 ml/1659 Kč a rozjasňující pleťové sérum Camu Power C x 30, Peter Thomas Roth, prodává Notino, 2139 Kč/50 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Céčko obsahuje i noční sérum Neostrata, které omlazuje pleť ve chvíli, kdy spíte. Sérum Flavo-C se chlubí vitaminem C, proniká do hloubky pokožky a působí až 10 hodin. Na foto (zleva): noční sérum Firming Collagen Booster, Neostrata, 1290 Kč/30 ml a protivráskové sérum Flavo-C, Auriga, prodává Notino, 659 Kč/15 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Vitaminovou bombu představuje sérum Pure C15, které nabízí patentovaný koncept dobíjecího céčka. Speciální receptura napodobuje způsob, jakým si tělo přirozeně udržuje hladinu vitaminu C v pleti. Lahvičku se doporučuje skladovat v lednici a spotřebovat do dvou měsíců po otevření. Proto je balení rozděleno na dvě části. Pleť rozmazlí i sérum Priody, které navíc dokonale hydratuje díky kyselině hyaluronové. Na foto (zleva): sérum Pure C15, Medik8, 2x 15 ml/1200 Kč a sérum s vitaminem C, Priody, 1290 Kč/30 mlFoto: Archiv firem

Pozor na skladování!  

Céčko nemá rádo světlo. Balení výrobku by tomu proto mělo odpovídat (tmavé nebo neprůhledné lahvičky). Udržet kosmetiku v dobré kondici můžete i vy – pokud ji nemáte na tmavším místě, raději ji do něčeho zabalte. Prospěje jí také lednička. Vychlazené sérum navíc v létě oceníte. V případě kosmetiky s vitaminem C nevyhazujte návod, a než se pustíte do testování, nastudujte si dávkování a doporučené skladování.

Používáte kosmetiku s vitaminem C? Napište nám!  

Načítám