Hlavní obsah

Jak zvětšit byt bez bourání a malování? Jde to!

Foto: thinkstock

Když máte malé místnosti, bílá je dobrou volbouFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místnosti nejdou nafouknout, ale můžete je upravit tak, aby se vám jevily takřka jednou tak velké. Bude třeba trochu pohnout nábytkem, uvolnit stěny a pomoci vám může i zrcadlo.

Článek

Běžně se mluví o tom, že se místnosti dají opticky zvětšovat pomocí světlých barev nábytku a stěn. Jde to ale i jinak. Stačí si jen uvědomit, co dělá dojem přeplněného bytu, a co naopak vytváří efekt velkých vzdušných místností.

Klasická rada úvodem

Okřídlené úsloví říká, že méně bývá více. Běžným neduhem většiny domácností je přeplněnost obytných místností. Kromě běžného nábytku, potřebného například k sezení či ležení, se v nich nacházejí i různé skříně, úložné prostory nebo předměty, které by mohly být uklizené v komoře, ve sklepě či jinde mimo obytnou část bytu. „Minimálně je potřeba všechny volně ležící a stojící předměty uklidit do skříní tak, aby vám zmizely z očí a nevytvářely dojem neuspořádanosti. Takový dojem totiž pocitově místnost zmenšuje a dělá efekt stísněnosti,“ doporučuje Ing. arch. Jaroslav Novotný.

Foto: Zeo Spot

Takového efektu velké místnosti můžete dosáhnout pomocí volných stěn, nízkého nábytku a odstranění všeho, co v pokojí být nemusíFoto: Zeo Spot

Nízký nábytek

Prázdná místnost vždy připadá větší než tatáž, zaplněná nábytkem. Je to věc pocitová, a toho se dá využít. „Člověk vnímá své okolí v bytě v prvé řadě očima, tedy zrakem. Pokud je to možné, používejte nízký nábytek, který svou výškou nepřesáhne přibližně dvě třetiny výšky vaší postavy. Ve výšce vašich očí pak budou už jen prázdné stěny, a místnost vám bude připadat větší,“ radí Ing. arch. Tomáš Holý.

Foto: Interiororiginal

Současným trendem je navrhovat interiéry s nízkým nábytkem, který se rozrůstá spíše do délky než do výšky. Důvodem je snaha po vytvoření efektu vzdušné prázdné místnostiFoto: Interiororiginal

Foto: Mabledesign

Ideální je, pokud nábytek nedosahuje až ke stropu a je vidět kus prázdné stěnyFoto: Mabledesign

Prázdné stěny

Efektu prázdné místnosti můžete dosáhnout i jinými způsoby, a opět jde o volné stěny pokoje. „Pokud máte na stěnách různé kalendáře, plakáty nebo jiné předměty, tak je zkuste odstranit,“ radí Ing. arch. Pavel Bauer. Má-li být místnost pocitově větší, tak to ale neznamená, že na stěnách nesmí vůbec nic viset. Platí však, že méně je více, a když už na stěnu něco věšet, pak například kvalitní obraz a ne „jen tak něco“.

Foto: Interiorresult

Plakáty a různé jiné dekorace na stěnách dělají útulnou atmosféru. V malých bytech je ale lépe zanechávat stěny volné. Místnost pak působí prostornějiFoto: Interiorresult

Zrcadla

Používání zrcadel pro optické zvětšování místností je klasikou. Dělalo se to už před tisíci lety a někteří architekti s tímto efektem pracují i dnes. Princip je jednoduchý, zrcadla odrážejí své okolí a dokážou prostor až zdvojnásobit. „Pravidlo je prosté, zrcadla se umisťují do výšky vašich očí, protože jde o to, abyste do zrcadla viděli a mohli vnímat jeho efekt. Ideální je, pokud zrcadlo odráží například pohled z okna. Pak je účinek ještě výraznější,“ vysvětluje Pavel Bauer.

Foto: Ciiwa

Nábytek a pokojové stěny přesahující výškou výšku vaší postavy je lépe umisťovat do velkých světlých místností, ideálně s vysokým stropem. Jinak si koledujete o pocit stísněnostiFoto: Ciiwa

Foto: Bo Concept

Místnost s minimem nábytku působí větší, než ve skutečnosti jeFoto: Bo Concept

Nafoukněte ložnici, obývák, koupelnu i předsíň...

  • Předsíň a koupelna jsou obvykle nejmenšími místnostmi v bytě. Pomohou vám světlé barvy, ale logicky se nabízí právě i zrcadla. Do předsíně dejte velké zrcadlo až k podlaze a můžete ho dát i na dveře šatní skříně. Do koupelny pověste zrcadlo proti dveřím koupelny.
  • Ložnice je klidová místnost, tam vás nemá nic rozptylovat, žádné obrazy nebo plakáty. Takže zde vám pomohou holé stěny.
  • Obývací pokoj zvětšíte pomocí alespoň opticky malého nábytku. Zkuste velké kusy sedacího nábytku přečalounit a zvolte světlou krémovou barvu. Není studená a dokáže předměty opticky zmenšovat. Gauč pak jakoby přestane zabírat celou místnost.

A jak bojujete s malým bytem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám