Hlavní obsah

Jaká jsou nejtoxičtější slova, která zabijí každý vztah? Budete překvapeni!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Možná by vás to nenapadlo, ale jeden jediný výraz může nabourat vaši rodinnou pohoduFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jaká slova by ve vztahu neměla nikdy zaznít? Co je pro lásku nejtoxičtější? Nejsou to nadávky ani nic podobného. Jen obyčejné sousloví „měl(a) bys“. Víte, proč?

Článek

Když spolu dva lidé žijí, neobejde se to bez větších či menších neshod. Občas vypukne hádka a v afektu může být řečeno leccos.

Výrazně toxičtější a nebezpečnější ale je, pokud často v komunikaci s partnerem používáte sousloví „měl(a) bys“!

Takhle mluví manipulátor

Měl by sis vyčistit zuby. Měl by sis napsat domácí úkoly. Měl by ses víc učit. To jsou věty, které běžně říkáte svým dětem. Ani tam to není zcela v pořádku, ale někdy to prostě jinak nejde. Jenže co když takhle mluvíte s partnerem?

„Tenhle výraz v sobě nese nesouhlas, kritiku a podmínku,“ říká terapeutka Eliška Nuslauerová. Kdykoli tohle vy nebo váš protějšek vyslovíte, dáváte tomu druhému najevo, že něco dělá špatně a vy byste to udělali líp.

Tyto výrazy jsou takzvané vzorce či příkazy bičového rázu. „Vzbuzují emoce strachu, podřízenosti, otroctví a takové ,nízkopotenčnosti'. Jsou to slova manipulátora, protože ten má jen dvě zbraně. Vyvolávat ve druhém pocit strachu nebo pocit viny, nic jiného opravdu nemá,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Manipulace si s láskou nerozumí, snažte se jí vyhnoutFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Těmito slovy se jednoduše snažíte svůj protějšek vmanipulovat tam, kde ho chcete mít. „Řeknete třeba ,měla bys uvařit večeři´, a okamžitě tím vyvoláte buď emoci strachu z toho, co přijde, když ji neuvaří, nebo emoci viny z toho, že to již dávno není hotové,“ vysvětluje Aleš Kalina.

A protože jde o velmi bolestné pocity, lidé snadno upadnou do takzvaného vztahového otroctví, tedy dělají vše jen proto, aby se těmto emocím vyhnuli.

V praxi to znamená, že plní přání „svého manipulátora“ a potlačují své potřeby a touhy. Což samozřejmě k pocitu štěstí a rodinné pohodě nevede.

Zkuste to jinak

Partneři by podle odborníků tohle sousloví raději neměli vůbec používat. „Takové věty mohou mít navíc ještě velmi neblahý vliv na partnerovo sebevědomí a sebeúctu. Je lepší se jim vyhnout a najít jiné cesty a kroky, kterými protějšek spíš podpoříte, než zkritizujete,“ varuje Eliška Nuslauerová.

Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Můžete zkusit místo věty „měl bys vynést odpadky“ říct „mohl bys vynést koš?“. Místo příkazů to zkusit s běžnou prosbou. A úplně ideální je pak vytváření dohod.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

V páru si jdou lidé rovni a podle toho by měla vypadat i vaše vzájemná komunikaceFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

V běžných provozních věcech (péče o domácnost, vaření, nákupy, péče o děti) pomáhá jasné rozdělení rolí, aby každý věděl, co je jeho starost. I to samozřejmě musí vzejít ze společné diskuse, aby ani jeden z páru neměl pocit, že je přetížen a zotročen.

Jakmile je ale jasně dáno, kdo vaří v úterý, kdo ve středu, kdo vynáší odpadky a kdo pere prádlo, žádné manipulativní věty, kterými chcete toho druhého dostat třeba k plotně, nejsou potřeba.

V ostatních věcech (rozhodování o důležitých věcech typu, co se do domácnosti koupí, kam se pojede na dovolenou, výchova a podobně) je potřeba naučit se vytvářet kompromisy a nesnažit se vydobýt si jen tu svou.

Místo vět „měla bys víc šetřit“ či „měl bys trvat na svém povýšení v práci“ si o věcech povídejte, vyslechněte vždy toho druhého, snažte se dívat na věc jeho očima a pochopit, proč to vidí jinak než vy.

Jste rovnocenní partneři, nikdo z vás není šéf, nikdo nemá právo druhého k čemukoli nutit. Pamatujte, že tady víc než kdekoli jinde platí, že každý chvilku tahá pilku!

Používáte vy nebo váš partner tenhle výraz?

Reklama

Načítám