Hlavní obsah

Jaké muže chceme na flirt a pro vztah? Záleží i na vousech

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Jsou vousy znamením mužnosti a stylu, nebo přežitek na vymření? Sluší mužům, nebo nesluší? Podle výzkumníků upřednostňuje většina žen pro dlouhodobý vztah muže zarostlejší. Máte to taky tak?

Článek

Růst vousů stimuluje vysoká hladina hormonu testosteronu, který si tak trochu dělá z mužů blázny. Ti, kdo jej mají dostatek, vynikají zarostlou tváří, ale na druhou stranu ztrácí vlasy. Příroda má doopravdy smysl pro humor! Aspoň že mužům od holení ulevuje během zimního období. V tento čas totiž, v porovnání s létem, vousy rostou pomaleji. Je ale dobře, že partneři, manželé či bratři sahají po žiletkách? No, jak se to vezme.

Se zarostlým třeba do pekla

Jedinci s plnovousem jsou považováni za atraktivnější, pokud ženy hledají vážný vztah. Tedy aspoň tak to vyplývá ze studie zveřejněné v odborném časopise „Journal of Evolutionary Biology“. Co se týče krátkodobých milostných dobrodružství, flirtů a poměrů, tak pro tyto účely si ženy vybírají muže se strništěm. Jak se na něco takového přišlo?

Výzkumní pracovníci na univerzitě v Queenslandu v Austrálii požádali 8520 žen, aby se podívaly na několik fotografií mužů a ke každému poskytly hodnocení fyzické přitažlivosti. Na obrázcích pánové měli všechny možné varianty úprav tváří od čistého oholení až po plnovous.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Krátké strniště je nejvíc sexy, ženy si podle něj vybírají krátkodobé milenceFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Něco jako serióznost

Účastnice studie přitom vypověděly, že tváře, které působí žensky, tedy mají jemnější rysy, nejsou tak atraktivní. To samé tvrdily o hladkém oholení, které prý působí příliš zjemněle. Na druhou stranu strniště (vousy rostoucí zhruba tři až pět dní) je prý sexy. Jejich majitele ženy rády pozvou na schůzku, ale na lásku ve stylu „dokud nás smrt nerozdělí“ to taky není. V tomhle směru vyhrál již zmíněný plnovous – symbol věku, zkušeností a dominance.

„Naše zjištění naznačují, že vousy mohou být atraktivní při posuzování dlouhodobých vztahů. Jsou totiž považovány za hlavní signál mužství, a zároveň je ženy vnímají jako signál, že jim toto mužství poskytne různé výhody,“ uvedl vedoucí výzkumný pracovník a antropolog Barnaby Dixson – sám vyznavač plnovousu. Ostatně, jeho slova potvrdila i další práce vědců, tentokrát z anglické Northumbrijské univerzity. Na zdejší instituci se zjistilo, že ženy jsou více přitahovány k mužům, kteří se příliš neholí. Podle nich je to prý i o důvěře.

Rumcajsova taktika nestárne

„Vousy jsou na základně našich zjištění spojené s vnímáním agrese a nebojácnosti. Čisté a oholené tváře nepůsobí průbojně, a ženy mají pocit, že takto upravený muž neobstojí v konkurenci s jinými, proto k němu mají méně důvěry, zvlášť co se týče dlouhodobého závazku,“ nechali se slyšet výzkumníci této studie.

Buď jak buď, vousy mužům evidentně poskytují jakousi výhodu při seznamování a výběru partnerek. A na upravené strniště je radost pohledět, zvlášť když jeho nositel vyniká výraznými obličejovými rysy. Výjimku tvoří akorát jedinci se zrzavými vlasy nebo vousy. Například dánská spermabanka „Cryos International“ v roce 2011 oznámila, že přestává přijímat sperma rudovlasých mužů, neboť o ně není zájem. V tomto případě je tedy asi vhodné obličejový „svetr“ sundat.

A co se líbí vám? Hladká tvář, strniště, nebo plnovous?

Reklama

Načítám