Hlavní obsah

Jaké rostliny vybrat do kanceláře? A patří tam vůbec?

Foto: Gyorgy Barna, shutterstock.com

Obklopte se v zaměstnání květinami, dny budou hned veselejšíFoto: Gyorgy Barna, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítač, nezbytné dokumenty, tužky ale také květiny. Ano, i ty patří na pracovní stůl. Podle výzkumů totiž rostliny v kanceláři zvyšují koncentraci i produktivitu pracujících. Jaké kytky tedy vybrat?

Článek

Strohé a minimalisticky zařízení kanceláře nemusí být zrovna správnou volbou z hlediska výkonnosti v pracovním procesu. Výzkumy britsko-amerického týmu vědců dokazují, že zeleň v kanceláři zvyšuje koncentraci, a dokonce i produktivitu práce, a to až o 15 procent.

Tým psychologů tak zkoumal vliv přítomnosti rostlin a s tím související lepší kvalitu ovzduší na spokojenost zaměstnanců. Výzkum se uskutečnil navíc v reálných kancelářích ve Velké Británii a Nizozemsku. Doposud obdobné studie probíhaly pouze v umělých podmínkách a ne na skutečných pracovištích.

„Naše studie přímo zpochybňuje široce přijímanou obchodní filozofii, že produktivnější je holá kancelář s čistým stolem. A i když už nám předchozí laboratorní výsledky leccos napovídaly, náš praktický pokus dokazuje v dlouhodobém horizontu, že ubrat v tlaku na výkon je v konečném důsledku nakonec výhodnější,“ komentuje vedoucí týmu Marlon Nieuwenhuis z Cardiffské university.

Foto: Photographee_eu, shutterstock.com

Zelená barva uklidňuje. Tak si ji dopřejte, jak to jen jdeFoto: Photographee_eu, shutterstock.com

Prostředí, které je vhodně doplněno pokojovými rostlinami, tak nabízí příjemnější a hlavně „lidštější“ podmínky pro soustředěnou práci. Zvyšuje pracovní nasazení a dle teorie Marlona Nieuwenhuise a jeho kolegů také kognitivní a emocionální zapojení do práce. Vše má ale svá pravidla, a tak i při výběru květin nepostupujte bez rozmyslu.

Zelení pomocníci do pracovny či kanceláře

Pokojové rostliny jsou snad tím nejlepším způsobem jak oživit interiér. Nejen, že skvěle vypadají, navíc také dokážou okysličovat vzduch a čistit jej od škodlivých látek, například formaldehydu, který se uvolňuje kupříkladu z nábytku.

Pokud květinou doplníte svůj pracovní stůl, obecná doporučení znějí, že rostliny by měly být nižšího vzrůstu, aby nijak nepřekážely a nestínily. Pozor také na ostré trny některých kaktusů. Pamatujte také na to, aby šlo o druhy, které nevyžadují příliš náročnou péči.

„Rostlina by měla být vysazena do ozdobného avšak velmi stabilního obalu, například ve firemních barvách,“ radí Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov.

A ke konkrétním druhům dále uvádí: „Nemusí se vždy jednat o kvetoucí rostliny, které jsou náročnější na světlo i péči. Doporučuji různé druhy a odstíny sukulentů, jako jsou tlustice, dužnatky, Rhipsalis jinak také věšák či Pachyphytum... ve světle i tmavě zelených, stříbřitých, narůžovělých barvách. Podle prostorových dispozic je můžeme i různě sezazovat.“

Foto: Alex Brylov, shutterstock.com

Vidíte, co udělá s porostorem i ten jeden jediný kousek zeleně?Foto: Alex Brylov, shutterstock.com

Luxusně na pracovním stole vypadají i některé druhy nenáročných bonsají. „Kdybychom se ale měli držet pravidel feng šuej do prostoru s počítači, audio a video technikou patří rostliny se špičatějšími listy,“ radí Magda Lebišová.

Pozor na výrazné vůně

Jestliže vám na pracovním stole nezbývá dost místa, raději byste sem umístili nějaký solitér? Do kanceláří a pracoven jsou pak vhodné třeba druhy jako tchynin jazyk, Zamiokulkas, lopatkovec, dracéna či juka. „Na parapety, zvlášť východní, pak doporučuji z kvetoucích například orchidej Phalaenopsis či Anturii,“ doplňuje Lebišová.

„Vhodné naopak vůbec nejsou citrusové rostliny, lilie či gerbery. Některé z nich mají velmi výraznou vůni a je dost lidí, kterým to nemusí dělat dobře, a naopak by vám to bránilo v kooncentraci. Výše jmenované navíc vzhledem k nedostatku denního světla a vyšších teplot většinou brzy shodí listy a uhynou,“ dodává Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví Kruh.

Líbí se vám květiny na pracovním stole? Jaká rostlinka zdobí ten váš?

Načítám