Hlavní obsah

Jaké sporty se pro vás hodí? Horoskop napoví!

Foto: thinkstock

Vybrat si vhodný pohyb podle horoskopu? Tak to tu ještě nebylo, viďte?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále hledáte pohybovou aktivitu, která by vám opravdu seděla? Zkuste se inspirovat vaším slunečním znamením. Zjistěte, jaký sport je nejlepší pro vás!

Článek

Každý by si měl vybrat především takový pohyb, který ho baví a láká. „Jedna z možností, jak uvažovat o volbě sportovní disciplíny, může být podívat se na to, jak daná pohybová aktivita odpovídá osobnostnímu typu například podle horoskopu,“ prozrazuje sportovní psycholožka Radana Rovena Štěpánková. Jaké aktivity se k vám tedy podle daných živlů nejvíce hodí?

Voda – citový typ

Znamení: Rak, Štír, Ryby

Tam, kde je zvýrazněn element vody, je kladen velký důraz na osobní vztahy. Člověk s převahou vody vnímá svět kolem sebe velmi subjektivně a reaguje dle momentálního citového rozpoložení. Z hlediska pohybových aktivit lidem v živlu vody nevadí dlouhé tréninky. Pomaleji se dostávají do tempa a vyžadují delší regeneraci. Důležitá je pro ně pohoda ve vztazích, týmu i rodině.

Vhodné aktivity: veškeré vodní sporty, jóga, či-kung, taj-či

Vzduch – myslící typ

Znamení: Blíženci, Váhy, Vodnář

Člověk s převahou vzduchu je komunikativní, aktivní, zvídavý, přizpůsobivý a neposedný. Vyznačuje se všestranností a skvělým intelektem. Má mnoho zájmů, dokáže se snadno nadchnout, ale ne vždy vydržet a dokončit vše, co započne. Lidem v živlu vzduchu vyhovuje při sportování hravost a spontánnost. Někdy může být ve vykonávání fyzické aktivity problém jeho disciplína.

Vhodné aktivity:atletika, volejbal, intuitivní tanec, moderní tanec, bojová umění a kolektivní sporty, kde mohou spolupracovat s lidmi

Foto: thinkstock

Třeba právě vy jste typ na kickbox. Proč to nezkusit, i když jste se o to nikdy nepokusili?Foto: thinkstock

Oheň – intuitivní typ

Znamení: Beran, Lev, Střelec

Lidé s převahou ohně se vyznačují spontánností, temperamentem, sebestředností a pozitivním přístupem k životu. Je jim vlastní představivost a rozhodnost. Lidem v živlu ohně vyhovují náročné, dlouhé, časté a pestré tréninky. Jejich částečnou nevýhodou při sportování může být skutečnost, že často neznají míru a nedokážou odolat žádné výzvě a zkoušce hranic vlastních možností. Někdy tak u nich hrozí přetrénování.

Vhodná aktivita: zumba, aerobik, kickbox

Země – vnímavý typ

Znamení: Býk, Panna, Kozoroh

Člověk, který zůstává nohama na zemi, je realistický, konzervativní, spolehlivý a smyslový. Je zaměřen na materiální svět a své bezpečí. Svou představivost a intuici obvykle potlačuje. Nevěří ničemu, na co si nemůže sáhnout. Při fyzické aktivitě se vyznačuje stabilními výkony, je známý svojí vytrvalostí a má rád fyzickou námahu. Nechybí mu píle, ctižádost a zodpovědnost.

Vhodné aktivity:aerobik, běhání, lyžování, bruslení, triatlon, ale i jóga a pilates, fitness, tanec jakéhokoli typu

Foto: thinkstock

Že vám tanec nebo choreografie nejdou? No a! Právě od toho jsou lekce, kde se to můžete naučitFoto: thinkstock

Možná, třeba, proč ne?

Že si právě klepete na čelo, protože vám v životě kolektivní sporty nešly? Odborníci upozorňují, že rozhodně nemusí být od věci věnovat se aktivitám, které ne vždy plně odpovídají vašemu znamení. „Především pokud na sobě chcete něco změnit, není na škodu vytrvat v aktivitách, které vám nejsou přírodou zcela dány, ale můžou vám pomoci dané charakterové vlastnosti si osvojit," uvádí psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Nevsázejte jen na jednu kartu

„V každém z vás je směs různých temperamentů a živlů. Čím více schopností rozvíjíte, tím se stáváte harmoničtějšími bytostmi,“ potvrzuje sportovní psycholožka Radana Rovena Štěpánková. Když například uznáte, že se neumíte zastavit, a chcete se naučit trpělivosti, zvolte například taj-či nebo jógu, i když u vás převládá živel ohně či vzduchu.

To potvrzuje i lektorka Tereza Semrádová ze Studia Fascinace.

„Pokud patříte mezi soutěživé typy, je dobré jít ruku v ruce se svými povahovými vlastnostmi. Pokud však hledáte sport pouze pro zlepšení fyzické kondice či vytvarování své postavy, klidně zkuste i aktivity, které nezapadají do vašeho znamení,“ uzavírá Tereza Semrádová vycházející ze své praxe s klientkami.

Co myslíte vy?

Reklama

Načítám