Hlavní obsah

Jaké těhotenství, takové dítě!

Foto: Thinkstock

Ovlivňuje vaše nálada i děťátko?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je stres pro budoucí maminky a jejich nenarozené děti rizikem? Může ovlivnit jejich budoucí povahu? Souvisí naše charakterové vlastnosti s tím, jak těhotenství prožívají a v jakém rozpoložení těhotné ženy jsou? Odpověď jsme hledali u odborníků. A našli!

Článek

Vyhnout se stresu? Nemožné!

Žít bez stresu? To je v dnešní uspěchané době téměř nemožné. Ale nešlo by to, ani pokud byste bydleli na krásném ostrově v Tichomoří či odlehlé samotě kdesi v horách. Ne každý totiž ví, že stres je stav organismu, který je odezvou na jakoukoli výrazně působící zátěž. Ať už fyzickou či psychickou. Z medicínského hlediska se vystavujete stresu i pokud si chodíte třeba zaběhat.

A také možná nevíte, že existují dva druhy stresu, eustres a distres. Eustres je pozitivní zátěž, která nás v přiměřené míře stimuluje k lepším výkonům. Zato distres je zátěž nadměrná, která člověka poškozuje a může vyvolat různá onemocnění či dokonce smrt.

Ovlivňuje matku, může ovlivnit dítě?

Celých devět měsíců jsou žena a dítě spolu, jak to je nejvíce možné. Může tedy dítě vnímat i emoce své matky? Prožívá plod stejné psychické stavy? Bohužel neexistuje zatím žádná studie podložená dlouhodobým výzkumem, která by teorii přenosu emocí a následné ovlivnění charakteru potvrdila. To však ale neznamená, že to není pravda! Zeptali jsme se proto na názor Doc. MUDr. Pavla Caldy, odborného lékaře pro gynekologii a porodnictví.

A co si myslí maminky?

Přestože odborníci spíše odmítají fakt, že by psychické stavy těhotné ženy mohly ovlivnit charakter dítěte, my ženy to vidíme jinak. Zeptali jsme se budoucích maminek na jejich názor a vždy jsme dostaly téměř shodnou odpověď. „Ano, věřím, že moje děťátko vnímá, jak se cítím, kdy jsem smutná, kdy zas veselá. A taky věřím, že pokud budu v pohodě, bude mé dítě normální a veselé. Pokud bych však byla dlouho v nějakém velkém stresu, miminko by pak mohlo být uplakané, později plaché a bázlivé.“

Ať mají pravdu odpůrci či zastánci teorie o vlivu stresu v těhotenství, na jednom se shodnou všichni. Nejlepší pro matku i dítě je, pokud těhotenství probíhá, jak nejlépe může, a žena není vystavena žádným krizovým situacím.

A co vy? Jaký je váš názor? Myslíte si, že je vaše dítko např. „malý vztekloun“, protože i vy jste byla v těhotenství podrážděná? Nebo „uplakánek“, protože některé ženy jsou v tomto období velmi přecitlivělé? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám