Hlavní obsah

Jako nové: Jak si nůžkami oživit starší tričko?

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ve skříni pár starších triček, kterým v zásadě nic není, jen se trochu okoukaly? Vdechněte jim nový život s nůžkami v ruce!

Článek

Není to tak dávno, co byly v kurzu nášivky a různé veselé aplikace s dětskými motivy. Byly sice roztomilé, ale hlavně pro mladší ročníky nebo ty odvážnější. Letošní trend je trochu střídmější – nosí se totiž prostřihy na ramenou, což je bezpečná zóna jak pro štíhlé, tak i pro ty, které bojují s kily navíc. Nehrozí žádné „špeky ven“, naopak upozorněním na ramena či ruce můžete odpoutat pozornost od bujnějšího dekoltu nebo vyklenutého bříška.

Co budete potřebovat?

Foto: Greta Blumajerová

Ostré nůžky, křídu, krejčovský metr a hlavně lepidlo na textilFoto: Greta Blumajerová

Máme pro vás dvě varianty: jednu odvážnější, která odkrývá trochu víc a je zdobnější, a druhou jednoduchou a umírněnější. Základem pro obě trikové proměny je kvalitní lepidlo na textil (koupíte ve švadlence do stokoruny). Okraje otvorů totiž není třeba zapošívat, stačí je zahnout a přilepit.

Více otvorů na celém rukávu 

Foto: Greta Blumajerová

Vždy nejdříve dobře vyměřit a teprve potom stříhat. Ale to přece víte... Foto: Greta Blumajerová

Připravte si halenku s hladkými dlouhými rukávy a rozvrhněte si, kolik otvorů se na hřbet rukávu vejde. My jsme zvolili tři stejně velké, díky tomu se prostřihy při nošení moc neotevírají. Při rozvernějším otvoru skoro přes celý rukáv totiž hrozí, že vám z něj při pohybu bude vypadávat ruka nebo nehezky vlát část látky.

Foto: Greta Blumajerová

Po chvilce se s lepidlem naučíte pracovat zručně – chce to šikovné prsty a hlavně trpělivostFoto: Greta Blumajerová

Na vnitřní stranu otvorů naneste těsně u okraje linku lepidla a postupně látku zahýbejte dovnitř. Úzký zobáček na tubě vám to ulehčí.

Foto: Greta Blumajerová

Dekorační mašličky jsme raději jednotlivě přišili jehlou a nití, čímž se zároveň zpevnil přechod mezi otvory Foto: Greta Blumajerová

Konce prostřihů by se mohly párat, proto je dobré je něčím ozdobit. My jsme zvolili jednoduché mašličky ze stuhy, ale stejně dobře budou fungovat ozdobné knoflíky nebo větší perličky. Pokud chcete umírněnější verzi, sáhněte po stejné barvě dekorace jako má tričko nebo halenka.

Jeden prostřih na rameni stačí 

Zvolili jsme raglánový střih, kdy tričku v podstatě odstraníte ramena. Nelimitují vás tak žádné švy, okraje prostřihů jsou proto hladší.

Pokud jste si v předchozím případě vystačili jen s krejčovským metrem, tady si raději připravte i křídu. Nejprve si vyměřte a vyznačte na látku předpokládané otvory. Triko oblékněte a v zrcadle se ujistěte, že jsou na správných místech. Pohlídejte si, aby nebyla vidět ramínka od podprsenky – zbytečně by rušila.

Foto: Greta Blumajerová

První nákres proveďte, když máte tričko na sobě, až při oblečení trička zjistíte, jestli jste se trefili s otvory do správných míst. Zkontrolujte také symetriiFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vždy myslete na to, že menší otvor jde zvětšit, zatímco opačně je to nemožné Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

U tenké látky je třeba dbát na přesnost při nanášení lepidla a nepřehánět to s jeho množstvím Foto: Greta Blumajerová

Teprve až si budete jisti přesnou polohou prostřihů, přijdou na řadu nůžky. Stříhejte zhruba půl centimetru od naznačené linie, aby bylo co zahýbat. Opět naneste lepidlo z rubu v tenké vrstvě podél okrajů otvoru a přehněte. Buďte opravdu pečliví a lepidla dávejte jen malé množství. Nechte zaschnout.

Teď můžete skončit, triko obléct a v pohodě nosit. Pokud byste ale toužili po větší zdobnosti, olemujte otvory na ramenou štrasem, šňůrkou perliček nebo ozdobnou paspulkou.

Foto: Greta Blumajerová

Podle materiálu ozdoby volte i možnost nalepení nebo přišití. V našem případě byl štrasový proužek docela těžký, proto bylo lepší ho přišít Foto: Greta Blumajerová

Jdete se podívat do šatníku po starším okoukaném tričku? 

Reklama

Načítám