Hlavní obsah
3,3
(67)
Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Nejobyčejnější jídla, v lepším případě spojená se vzpomínkou na babičku, chutnají nejlépe. V kuchařkách ani časopisech už je moc nenajdete, ale můžete se spolehnout, že z talířů zmizí během chvilky. Brynzové halušky to dokazují.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky soli
  • 200 g anglické slaniny
  • 250 g ovčí brynzy
Článek

Postup

01.

Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte je do mísy, přidejte sůl a vejce. Postupně pak do směsi přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne těsto. Má být dostatečně řídké, aby se vám ho podařilo propasírovat přes síto na halušky. Přesný poměr ingrediencí v receptu nemusí být vždy ten pravý – brambory jsou pokaždé jiné a i mouka může být v jiné kvalitě. Proto je důležité správnou konzistenci těsta vyladit. 

02.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vyzkoušejte nejdřív na kousku těsta, jestli se vám halušky podaří. Pokud vyplavou na povrch a drží tvar, je to v pořádku. Je-li těsto řídké a halušky se rozvářejí, přidejte ještě trochu mouky. Poté už pasírujte těsto přes síto a halušky vyndavejte z vody hned poté, co vyplavou. Ještě horké je promíchejte s brynzou.

03.

Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte dokřupava. Polovinu vmíchejte do halušek a polovinu použijte na zdobení. Ihned podávejte, ohřívané už tak dobré nebudou.

Tipy: Nemáte speciální haluškové síto? Nevadí! Část těsta přeneste na prkénko a lžící odkrajujte drobné kousky a házejte je přímo do vody. V případě nouze použijte brynzu ze supermarketu. Pokud si chcete opravdu pochutnat, navštivte trhy v okolí a pořiďte si čerstvý sýr od farmáře.

Související témata:

Načítám