Hlavní obsah

Rizoto zdravěji: krupoto s pórkem, slaninou a brynzou

Hodnocení:
(35)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Krémová konzistence krup mě prostě baví. A na houbového kubu vám stačí jen půl balíčku této tradiční české suroviny, proto si ještě před Vánoci ze zbytku uvařte výživnou alternativu rizota. Když kroupy navíc předem namočíte, hotovo máte za půl hodiny!

Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g ječných krup
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • vývar
  • sůl
  • pepř
  • 125 g brynzy
Článek

Postup

Krok 1: Kroupy den nebo alespoň ráno předem namočte, velmi si tak urychlíte jejich vaření.

Krok 2: Slaninu nakrájejte na proužky a nechte pomalu vyškvařit ve velké pánvi. Přidejte najemno pokrájenou velkou cibuli a za občasného míchání dál restujte. Když je cibule měkká, vmíchejte na kolečka pokrájený pórek a ještě chvíli opékejte. Osolte. Já dala trochu směsi stranou na ozdobu.

Krok 3: Přidejte scezené kroupy, zalijte 750 ml vývaru nebo vody (pokud dáváte vodu, kroupy ještě trochu osolte) a za občasného míchání povařte asi 20 minut doměkka. Podle potřeby podlévejte.

Krok 4: Vmíchejte utřený česnek, brynzu a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Podávejte ozdobené odloženou pórkovou směsí nebo jen tak.

Tip: Zbylé kroupy (většinou se prodává 500gramový sáček) si schovejte na vánočního houbového kubu. Pro zdravější verzi pak samozřejmě vynechejte slaninu, ale ošidíte se tak o skvělou chuť a vůni, kterou jídlu dá...

Co vaříte v týdnu, když máte chuť na teplou a neošizenou večeři, ale zároveň nechcete vymýšlet nic složitého?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.