Hlavní obsah
3,6
(56)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Krémová konzistence krup nás prostě baví. A na houbového kubu vám stačí jen půl balíčku této tradiční české suroviny, proto si uvařte výživnou alternativu rizota. Když kroupy navíc předem namočíte, hotovo máte za půl hodiny!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g ječných krup
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 125 g ovčí brynzy
Článek

Postup

01.

Kroupy den nebo alespoň ráno předem namočte, velmi si tak urychlíte jejich vaření.

02.

Slaninu nakrájejte na proužky a nechte pomalu vyškvařit ve velké pánvi. Přidejte najemno pokrájenou velkou cibuli a za občasného míchání dál restujte. Když je cibule měkká, vmíchejte na kolečka pokrájený pórek a ještě chvíli opékejte. Osolte. Trochu směsi můžete dát stranou na ozdobu.

03.

Přidejte scezené kroupy, zalijte 750 ml vývaru nebo vody (pokud dáváte vodu, kroupy ještě trochu osolte) a za občasného míchání povařte asi 20 minut doměkka. Podle potřeby podlévejte.

04.

Vmíchejte utřený česnek, brynzu a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Podávejte ozdobené odloženou pórkovou směsí nebo jen tak.

Tip: Zbylé kroupy (většinou se prodává 500gramový sáček) si schovejte na vánočního houbového kubu. Pro zdravější verzi pak samozřejmě vynechejte slaninu, ale ošidíte se tak o skvělou chuť a vůni, kterou jídlu dá...

Co vaříte v týdnu, když máte chuť na teplou a neošizenou večeři, ale zároveň nechcete vymýšlet nic složitého?

Načítám