Hlavní obsah
3,1
(238)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Klasické slovenské halušky, ty, co se podávají s brynzou, se připravují z hutného těsta s velkým podílem syrových brambor. Kromě nich se ale u sousedů potkáte i s haluškami čistě moučnými. Mají maďarský původ a jsou tou nejlepší přílohou k perkeltu nebo paprikáši. Nebo z nich můžete uvařit tohle prosté, ale nesmírně chutné jídlo. Příprava je překvapivě rychlá a snadná. Zatímco se začne vařit voda, uděláte těsto, a pak stačí už jenom pár minut a na stole přistane skvělá večeře za pár korun.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Halušky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
K dokončení
  • 100 g slaniny
  • 4 ks vejce
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Naplňte velký hrnec vodou a dejte vařit. V míse rozšlehejte vejce a 200 ml vody, přidejte špetku soli. Postupně přidávejte tolik mouky, až vznikne měkké a trochu lepivé těsto.

02.

Když začne voda v hrnci vařit, protřete do ní přes síto na halušky všechno těsto. Vařečkou opatrně zamíchejte, aby se halušky odlepily ode dna, a krátce povařte, budou stačit tak čtyři minuty. Až všechny vyplavou na povrch, sceďte je a propláchněte vodou.

03.

Do misky rozklepněte vajíčka a prošlehejte je se smetanou a špetkou soli. Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostky.

04.

Rozpalte hlubší pánev a dejte vyškvařit slaninu. Když budou kostičky slaniny křupavé, slijte tuk, aby v pánvi zůstaly jen asi dvě lžíce. Do pánve pak vlijte vejce, zamíchejte a vsypte okapané halušky. Společně ještě krátce opečte, až se všechny halušky obalí ve vaječné směsi a vejce ztuhnou.

05.

Podávejte okamžitě s kyselou okurkou nebo čerstvým hlávkovým salátem.

Tip: Když chcete halušky (říká se jim i nokedle nebo nokerle) použít jako přílohu, přidejte k nim po scezení lžičku sádla. Neslepí se a získají krásnou vůni. Tohle množství vystačí jako příloha pro 6 lidí.

A jak halušky připravujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám