Hlavní obsah

Brynzové pirohy se slaninou a zakysanou smetanou

Hodnocení:
(25)
Foto: Autorka
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Květnová (chcete-li májová) brynza je nejlepší, to vám potvrdí každý Slovák. Po dlouhé zimě mají ovce konečně dostatek čerstvé zelené trávy a to se odráží na kvalitě sýra. Oproti zimní brynze má jarní lahodnější chuť, není tak ostrá a i vůně je jemnější. Každý rok se na tohle období těším, je to čas pomazánek, halušek a pirohů. Nepochybuji, že brynzové halušky znáte, ale ochutnali jste už brynzové pirohy? Je úžasné, že z úplně stejných surovin vzniknou dvě tak odlišná jídla. Takže si připravte brambory, mouku, vejce, kousek dobré slaniny a samozřejmě májovou brynzu a jdeme na to.

Ingredience pro:
4 porce
Na pirohy
  • 350 g brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 125 g brynzy
  • 60 g másla
K podávání
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 100 g zakysané smetany 20%
  • 1 snítka čerstvého kopru
Článek

Postup

Krok 1: Uvařte brambory ve slupce (můžete i den dopředu) a nechte zchladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.

Krok 2: Do velké mísy vsypte mouku, přidejte dvě lžíce strouhaných brambor, vejce, lžičku soli a vodu a vypracujte elastické těsto. Vytvarujte kouli a zakryté nechte odpočívat asi deset minut.

Krok 3: Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň a slaninové škvarky. Ke zbylým bramborám přidejte brynzu a máslo a pořádně propracujte vidličkou. Ochutnejte a podle toho, jak je sýr slaný, případně dosolte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na suché pánvi vyškvařte dokřupava.

Krok 4: Těsto rozkrojte na poloviny, bude se s ním lépe pracovat. Na válu posypaném moukou vyválejte tenkou placku a formičkou nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Na každé dejte lžičku náplně, okraje lehce navlhčete, kolečko přehněte na polovinu a okraje dobře slepte – párkrát je stiskněte vidličkou. Máte-li formičku na taštičky, bude práce snadnější.

Krok 5: Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu a vsypte do ní pirohy. Opatrně je odlepte ode dna. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, je vařte asi pět minut, poté sceďte, nechte okapat a v míse promíchejte se škvarky.

Krok 6: Podávejte ihned s kopečkem husté zakysané smetany. Tradičně se podávají sypané koprem, když vám ale nechutná, chybu neuděláte ani s pažitkou nebo zelenou natí cibulky.

Můj tip: Když vám nějaké pirohy zůstanou, můžete je na  opéct na pánvi. Někdo tvrdí, že takhle jsou nejchutnější.

Máte rádi brynzu? Jestli ano, vyzkoušejte salát s rukolou a brynzou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 5. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.