Hlavní obsah

Jakou sekačku na vaši zahradu? Velký průvodce pro začátečníky i kutily

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si s výhledem na konec sezóny neustálého sekání trávníků říkáte, že by to pro příští rok chtělo nějakého šikovnějšího pomocníka v podobě opravdu kvalitní sekačky. Jak ale vybrat tu pravou pro vás? Víme to!

Článek

Na trhu najdete spoustu typů a druhů sekaček na trávu, a tak její výběr může mnohým z nás pořádně zamotat hlavu. My vám poradíme, na co se při koupi nového kousku této zahradní techniky zaměřit a podle jakých kritérií postupovat, aby se pro příštích pár let sekání trávy proměnilo z únavné a hlavně unavující povinnosti v celkem pohodovou záležitost.

Benzín, nebo elektřina?

Obecně se dají sekačky na trávu rozdělit do dvou velkých skupin – na elektrické a benzínové. Jaké jsou jejich plusy a minusy?

Elektrická sekačka – výhody:

  • hodí se především na menší a málo členité pozemky -
  • bývá lehčí, takže se s ní snadno manipuluje -
  • tišší chod -
  • nižší pořizovací cena -
  • prakticky bezúdržbová - kromě běžného čištění po sekání

Elektrická sekačka – nevýhody:

  • jste po celou dobu „připoutáni ke kabelu“ -
  • hrozí přeseknutí kabelu a při neopatrné manipulaci úraz elektrickým proudem -
  • nemívají tak výkonný motor ani záběr - i když to vždy nemusí být pravidlem
Foto: Archiv firem

1. Gardena, Elektrická sekačka na trávu PowerMax 37 E, doporučená cena 5 390 Kč, 2.Hecht, typ1845, elektrická sekačka bez pojezdu, doporučená cena 4 990 Kč, 3. Fieldmann, Elektrická sekačka 1800 W, doporučená cena 4 290 Kč.Foto: Archiv firem

Benzínová sekačka – výhody:

  • rozhodně se vyplatí na velké pozemky s členitým terénem -
  • mívá výkonnější motor a širší záběr -
  • nejste závislí na délce kabelu - což oceníte u prostornějších pozemků
  • mívají vlastní pojezd - nemusíte tedy sekačku tlačit

Benzínová sekačka – nevýhody:

  • je poměrně těžká -
  • motor vyžaduje údržbu -
  • je hlučná a také znečišťuje životní prostředí - i když modernější modely již produkují poměrně málo emisí
Foto: Archiv firem

1. Husqvarna, benzínová sekačka LC 140S s pojezdem, doporučená cena 9 490 Kč, 2. Hecht, benzínová sekačka s pojezdem 546 SX, doporučená cena 5 690 Kč, 3. AL-KO, benzínová sekačka s pojezdem classic 4.66 SP-A edition, doporučená cena 6 490 Kč.Foto: Archiv firem

Co se tedy týče výběru sekačky podle toho, zda je poháněna elektřinou nebo benzínem, platí, že pokud máte rozsáhlejší travnaté plochy a členitý terén, vyplatí se vám investovat do sekačky benzínové. Elektrickou naopak jistě oceníte na menších zahradách a také tehdy, nechcete-li se kromě běžné údržby o sekačku nějak více starat (servis, kontrola motoru apod.).

Jak široký záběr?

Dalším z kritérií, jež byste určitě měli při koupi sekačky zvážit, je šíře záběru rotujících nožů sekačky. Výrobci obecně doporučují rozhodnout se podle velikosti pozemku:

  • pozemek o rozloze do 250 m2: záběr cca 30 cm -
  • 250–500 m2: záběr cca 40 cm -
  • 500–1000 m2: šíře okolo 45 cm -
  • pozemek větší než 1000 m2: šíře záběru vyšší než 45 cm -

Výkon motoru

U motoru není důležitý jen pohon, ale také jeho výkon. Opět je nejlepší řídit se tím, jak velkou zatravněnou plochu budete sekat. Logicky lze pak odvodit, že na dvorek o rozloze kolem 100 m2 nebudete potřebovat tu nejvýkonnější sekačku na trhu. Výkon motoru berte také v úvahu v souvislosti s tím, jak často budete zahradu sekat. Je jasné, že pokud trávník upravujete poctivě každý týden, takže nevyroste víc než pár centimetrů, opět nemusíte kupovat stroj s extra silným motorem. Pokud se ale chystáte sekat plochu, jež připomíná spíše vzrostlou louku, výkonný motor určitě oceníte.

Malé udržované zahrady si vystačí se sekačkou s motorem o výkonu 3–4 HP, pro střední plochy si pořiďte sekačku s motorem o výkonu 5 HP a pro rozlehlé travnaté plochy pak investujte do sekaček s výkonem 6 HP (někde se můžete u hodnoty výkonu setkat se zkratkou PS – obě znamenají to samé, koňskou sílu).

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Důležité „maličkosti“

Tři hlavní kritéria pro výběr sekačky jsme tedy shrnuli. Na řadu přicházejí další aspekty, které je dobré vzít při koupi v úvahu. Na první pohled se možné nezdají tak důležité, ale rozhodně je nepodceňujte!

Kolečka: platí, že čím větší, tím lépe. Sekačka s velkými kolečky se vám bude snáze ovládat a bude stabilnější i v nerovném terénu.

Sběrný koš: dnes už je u sekaček samozřejmostí, zaměřme se tedy na materiál, z něhož je vyrobený. Můžete volit buď plastový, nebo textilní, případně kombinaci. Zatímco plastový se snadno udržuje a nezanáší se (tedy pokud jej po každém použití vymyjete), v látkovém zase lépe proudí během sekání vzduch, takže se v něm posekaná tráva lépe „skládá“. Koše, které jsou vyrobené jak z plastu, tak z látky, tedy znamenají příjemný kompromis.

Výška sečení: sekačka by měla být regulovatelná, abyste si mohli rozhodnout, jak vysoký trávník chcete po sekání mít.

Pojezdová rychlost: regulovat by se měla dát i rychlost pojezdu, je-li jím sekačka vybavena. Může se stát, že vám předem stanovená rychlost nebude vyhovovat.

Madlo: sekačka musí být nejen výkonná, ale také by se vám s ní mělo snadno a pohodlně manipulovat. Měla by tedy mít ergonomické madlo, jehož výška se dá nastavit podle potřeby.

Reklama

Načítám