Hlavní obsah

Jaký bude manžel? Poznáte to podle sourozenců!

Foto: Thinkstock

Poznejte, jaký bude váš partner, podle toho, z jaké rodiny pocházíFoto: Thinkstock

Reklama

Jedináček, muž, co vyrůstal se dvěma bratry, nebo naopak muž, kterého obklopovaly samé ženy? Co od kterého očekávat, na co si dát pozor a na co se naopak těšit? Poznejte, jaký bude váš partner podle toho, z jak velké rodiny pochází.

Článek

Rodina toho o vás řekne hodně. Proto jsme se zaměřili na to, jaké jsou rozdíly mezi muži, kteří vyrůstali jako jedináčci, a jací jsou ti, co se pohybovali převážně v mužském či ženském prostředí.

1. Jedináček

Vyrůstal bez sourozenců, nezažil, jaké to je sdílet s někým pokoj, jak drsný může být například boj o oblíbené autíčko. „Takoví muži mohou mít větší sklony k samotářství nebo mohou být orientovanější na matku,“ varuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Je to logické, tito muži byli (a možná stále jsou) středobodem rodinného života a z toho plynou i další rizika:

  • Sebestřednost – Nikdy nemuseli příliš bojovat o pozornost ani o hmotné věci, a na tenhle komfort se lehce zvyká. Takže nečekejte, že se s vámi s radostí rozdělí o poslední kus čokolády a podobně.
  • Zvyk být stále první – Potřeby jedináčka byly vždy na prvním místě. Pokud si tento zvyk uchová i v dospělosti, může to být zdroj mnoha problémů. Bude chtít vše jako první. Přijde mu normální, že pro sebe ráno jako první zabere koupelnu, že v letadle bude vždy sedět u okénka a v televizi poběží to, co zajímá jeho.
Foto: Thinkstock

Jedináček byl středobodem rodinného životaFoto: Thinkstock

To ale neznamená, že jedináčci nemohou být dobrými partnery. „Nic neplatí stoprocentně, vždy záleží na tom, jak jej rodiče vychovají,“ říká Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. Pokud rodiče synka příliš nerozmazlovali, může být jedináček dokonalým partnerem. Dětství bez sourozenců totiž do budoucna nabízí i spoustu výhod:

  • Umí se rozhodovat – Takoví muži se naučili jednat sami za sebe, nikdy se nemohli schovat za staršího bratra či sestru.
  • Netrpí nedostatkem pozornosti– Rodiče se jim v dětství mohli plně věnovat, tudíž měli šanci mít dostatek prostoru na rozvíjení sebe samých. „Mohli více rozvíjet své schopnosti, proto mohou být v dospělosti úspěšnější,“ upřesňuje Lenka Černá.
  • Váží si rodiny – Sami zažili chvíle, kdy jim sourozenec chyběl. O to víc si mohou vážit své rodiny, o to víc mohou toužit po dětech a snažit se vynahradit si to, co jim v dětství chybělo. Pokud chcete hodně dětí, tady byste mohly uspět.
Foto: Thinkstock

Takový muž nemusí mít blízký vztah k ženámFoto: Thinkstock

2. Muž, co má bratry

Někdy to u nich doma, kde žili samí chlapci, připomínalo boxerský ring. A z toho plyne do budoucnosti řada výhod i rizik. „Takový muž nemusí mít blízký vztah k ženám, ale opět záleží na tom, jaký vztah měl on a jeho bratři k matce," varuje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. Možnosti jsou následující:

  • Matka jako zdroj jídla a péče – Je těžké vychovávat několik chlapců a nestat se pro ně jen matkou, která stojí u plotny a zajistí, že nemají hlad. Pokud tomu tak je, bude váš partner vyžadovat obdobný komfort i po partnerce. Počítejte s teplými večeřemi, ale nečekejte za ně žádný velký vděk.
  • Matka jako rovnocenný partner – Pokud se rodině vašeho partnera podařilo vše vybalancovat, máte velkou šanci, že si bude žen, a tedy i vás velmi vážit. Bude umět pomoci, nebude mít problém umýt nádobí a nebude se stydět za to, že občas dá prádlo do pračky on.

Pokud se tedy rodičům podařilo vybudovat v synech úctu k ženám, není se čeho bát. „Jistě bude schopen se dělit a vzájemně spolupracovat,“ říká Aleš Kalina. Samozřejmě s tím souvisí i schopnost urputně si hájit své věci, což ale v důsledku není vůbec špatné.

Tip redakce:Na to, jak zjistit, že váš přítel je ten správný muž pro život, existuje řada metod. O těch zásadních se dočtete zde.

Foto: Thinkstock

Muži láskyplní a empatičtí, a nebo také pravý opakFoto: Thinkstock

3. Muž, co vyrůstal mezi ženami

Pokud jste narazily na muže, který má sestry a vyrůstal v převážně v ženském prostředí, zpozorněte. „Tady jsou opět dvě možnosti a záleží na rodině, jak tam probíhala výchova," říká Aleš Kalina. Varianty jsou dvě:

  • Láskyplní a empatičtí muži – Život mezi ženami je naučil rozumět něžnému pohlaví. Tito muži se vám nebudou posmívat kvůli špatné náladě v době premenstruačního syndromu, naopak vás politují.
  • Muži, kteří ženy nenávidí – Jestliže celé dětství strávili v područí sester, které je peskovaly a utlačovaly, je dost možné, že si křivdy, kterých se na nich dopustily sestry, budou chtít vybít na vás.

Tip redakce:Pokud plánujete založení rodiny či svatbu, je dobré si partnera v dobrém smyslu slova prověřit. Koneckonců plánujete společný život. Nepodceňte seznámení s jeho rodinou! Prostředí, ze kterého vyšel, vám opravdu dokáže hodně napovědět. A tohle je všech 10 věcí, které byste měly vědět před svatbou.

A co vy? Jakého muže jste si vybraly? Jedináčka, nebo toho z početné rodiny? Řekněte to ostatním v diskuzi. A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám