Hlavní obsah

Jaký způsob sušení vám nejméně zničí prádlo?

Foto: THINKSTOCK

Sušení prádla je tak automatická věc, že nad ní nepřemýšlíte… Děláte to ale správně a šetrně?Foto: THINKSTOCK

Reklama

Šetrné sušení prádla se v poslední době řeší ze všech stran. Přemýšleli jste někdy nad tím, který způsob je k vašemu oblečení vlastně nejohleduplnější?

Článek

Než přišly na svět sušičky, rozvěsilo se prádlo na šňůry v koupelně, na zahradu nebo na balkon. Pak přišly již zmíněné spotřebiče. Co je ale nejlepší? Pravdou je, že všechny způsoby sušení prádla mají svá pro i proti.

Sušení prádla na slunci

Pro: Bílé košile jsou díky slunečním paprskům krásně vybělené. „Díky rozkládacím venkovním sušákům schne navíc prádlo viditelně rychleji a oblečení na něj lze zavěsit i na ramínku. Nebudete tak už muset řešit zmačkané prádlo,“ vysvětluje Jiří Krechler ze společnosti Vileda. A kdo to z praxe zná, potvrdí, že prádlo vysušené sluncem opravdu výjimečně voní.

Foto: THINKSTOCK

Rozvěsit prádlo venku na sluníčku je ten nejlepší způsob, jak mu dodat vzdušnost a omamnou vůni. Pozor ale na přeschnutí a poletující prachFoto: THINKSTOCK

Proti: Kvůli slunci barvy rychleji blednou. Pobyt venku na vzduchu znamená také pro vlákna textilu větší zátěž. Často totiž prádlo neuhlídáte a necháte ho přeschnout. Odhadnout správnou míru vlhkosti, která je potřebná pro následné žehlení, není jednoduché.

I na čistotu prádla může mít pobyt venku na slunci špatný vliv. Pokud žijete někde na samotě u lesa, nehrozí usazování polétavého prachu na textilu, ale většinou se tomu nelze vyhnout. A není-li to prach, je to třeba na jaře pyl z květů, který je později těžké vyprat.

Sušení prádla nad kamny

Pro: Prádlo schne výjimečně rychle, takže rozložený sušák nebo rozvěšené šňůry v pokoji dlouho nepřekážejí.

Proti: V tomto případě se můžou nezkušení lidé potýkat se stejným problémem s přeschnutím prádla, jako v předešlém případě. Pokud ale nemáte jinou možnost než rozvěsit šňůry nad kamna, akumulačky nebo vafky, dbejte na bezpečnost. Existuje mnoho případů, kdy se uvolněná šňůra s prádlem zachytila na horké ploše a došlo k požáru.

Foto: VILEDA

S praktickým sušákem na prádlo Viva Dry Compact se nemusíte bát převrhnutí a následného katastrofického scénaře, je pevný a stabilní, cena 1199 KčFoto: VILEDA

Co všechno se v takových případech může doma stát a jak tomu předcházet, se dočtete v článku Nechcete vyhořet? Tyhle chyby doma nedělejte!. Kromě požáru i zde hrozí zašpinění prádla poletujícím prachem a zplodinami.

Foto: VILEDA

Už žádné natažené šňůry mezi stromy a kůly, venkovní sušák na prádlo Protect šetří místo a rozvěšené prádlo je rovnoměrně vystavené slunci, cena 1990 KčFoto: VILEDA

Sušení prádla v sušičce

Pro: Nové typy sušiček nepomačkají oblečení. A pokud to neumějí, stačí před koncem programu prádlo vyndat, přeskládat a dosušit. Prádlo ze sušičky je navíc jemnější a měkčí než to usušené venku. Sušička totiž pozná optimální vlhkost prádla. Tkanina se nepřesuší, takže jsou oděvy ze sušičky příjemnější i bez použití aviváže.

Foto: AEG

Sušička T96699IH (vpravo) se zlatým certifikátem společnosti Woolmark má buben pro menší zmačkání prádla a velmi tichý chod. Technologie tepelného čerpadla Sensidry suší při bezpečnějších nižších teplotách, cena 27 090 KčFoto: AEG

Proti: Není pochyb o tom, že sušička šetří váš čas. O úspoře peněz v porovnání s přirozeným schnutím oblečení tu ale nemůže být řeč. Problém často nastane při hledání místa pro sušičku. Pokud v koupelně zápasíte s každým centimetrem, pořiďte si takový spotřebič, který můžete instalovat třeba na zeď přímo nad pračku. Kámen úrazu může být také možnost poškození jemného prádla.

Foto: ELECTROLUX

Sušička EDH3498RDL (vpravo) spadá do energetické třídy A+++ -20 %, je vybavená tepelným čerpadlem, takže se nemusíte bát o své jemné prádlo. Navíc má sušák obuvi, cena 21 990 KčFoto: ELECTROLUX

„Někteří lidé se obávají, že sušičky můžou poškodit oblečení, například v podobě sražení prádla. Skutečně, pokud sušíte jemné tkaniny při příliš vysokých teplotách, nemusí být účinek nejlepší. Nicméně v nových sušičkách s tepelným čerpadlem tyto obtíže řešit nemusíte,“ tvrdí René Kubaník ze společnosti Electrolux. Dalším záporem je vysoká pořizovací cena – od 15 tisíc výše.

Jak sušíte prádlo doma vy? Máte nějaké speciální vychytávky?

Reklama

Načítám