Hlavní obsah

Jarní péče o ruce v 5 krocích. Mějte je krásné i vy

Foto: Puhhha, Shutterstock.com

Ruce by měly být vaší chloubou. Tak o ně správně pečujteFoto: Puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé zimní počasí dalo pokožce rukou zabrat, ale ani s příchodem jara se jim neuleví. Práce na zahrádce i ostré jarní slunce vyžaduje speciální péči. A tu nemusíte hledat, my ji pro vás našli!

Článek

Zatímco pleti obličeje či vlasům věnujete dostatek pozornosti, na ruce občas zapomínáte. Ale to je chyba, protože právě ony mohou prozradit skutečný věk i míru péče, kterou svému tělu dopřáváte. Šupinatá a rozpraskaná pokožka vypadá nezdravě, vrásky a pigmentové skvrny vám přidají roky...

Pozor, čím ruce myjete

Při výběru mýdla byste se neměli řídit jen vůní nebo oblíbenou značkou, sledujte také složení. Vybírejte především takové druhy, které neobsahují sulfáty – ty patří mezi látky, které vaší kůži, ale třeba také vlasům, nemusí svědčit. Mýdla by měla naopak obsahovat co nejvíce přírodních složek, které pomáhají nejen dezinfikovat, ale i kůži zjemňovat a hydratovat. Složky jako aloe vera, olivový olej či bambucké máslo budou vaši pokožku vysušovat mnohem méně.

Hydratace je základ

Stejně jako o pleť pečujete denním krémem, dopřejte rukám hydrataci pomocí kvalitní kosmetiky. Pokud vám vadí pocit mastných a ulepených rukou, přes den se spolehněte na rychle se vstřebávající přípravky. „Naneste krém, dokud je pokožka ještě mokrá, právě tak nejlépe vstřebá vlhkost a ruce budou krásně jemné a hebké,“ doporučuje Jacquie Carter, beauty expertka Herbalife.

Na noc ale volte výživnější a hutnější krémy, které jsou vhodnější i při náročnější práci, například na zahradě. Můžete ruce obléknout i do speciálních hydratačních rukavic pro intenzivnější regeneraci.

Vybírejte nejen podle hezkého obalu, vůně nebo konzistence. Vsaďte na přípravky obohacené o pečující a hydratační aktivní látky, jako jsou lecitin, bambucké máslo, různé oleje, extrakty z chmele, rozmarýnové silice nebo aloe vera. Vytváří na rukou pocit druhé kůže, ochranné vrstvy, chránící před dalším poškozením.

Foto: Archiv firem

Dopřejte zejména na noc pokožce rukou intenzivní hydrataci. Na foto (zleva): Pivní krém, Ryor, 110 Kč, Hydratační rukavice s výživnými oleji, prodává Zdravibezchemie, 379 Kč.Foto: Archiv firem

Jak pokožku oživit?

Pokud jsou vaše ruce hodně vysušené a zdrsnělé, nemusí se do pokožky dostat ani ten nejdražší kosmetický krém. „Jestliže situace dovolí, udělejte si večer peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky, jež jsou příčinou zdrsněné pokožky na rukou, ta pak bude lépe vstřebávat aktivní látky z krému,“ radí Ing. Eva Štěpánková z kosmetické společnosti Ryor.

Po peelingu můžete místo krému aplikovat intenzivnější masku, nejlépe pak ruce obalit potravinářskou fólií nebo je vložit do bavlněných rukavic, aby se maska lépe vstřebávala.

Foto: Archiv firem

I ruce si jednou týdně zaslouží peeling a masku. Na foto (zleva): Peelingový olej na ruce s bio arnikou, Yves Rocher, 119 Kč. Bohaté bahenní máslo na tělo, ruce a nohy, Minus 417, prodává Nuspring, 490 KčFoto: Archiv firem

Chraňte své ruce

Jarní slunce umí být agresivní. Pakliže máte sklony k tvorbě pigmentových skvrn, vždy na denní péči používejte přípravek s UV ochrannou.

Foto: Archiv firem

Ruce chraňte ochranným faktorem. Na foto (zleva): Trio-aktivní krém SPF 30, Ryor, 170 Kč. Krém na ruce a dekolt s ochranným faktorem 15, TimeWise Body, Mary Kay, 560 KčFoto: Archiv firem

Nezapomínejte na nehty

Neupravené nehty vám na kráse nepřidají, proto dbejte na pravidelnou manikúru a péči o jemnou kůžičku nehtového lůžka. Pokud máte křehké nehty, může být na vině i výživa, je nutné doplnit tělu bílkoviny, jezte tedy co nejvíce vajec, masa, ryb a luštěnin.

Pokud jste si oblíbily kosmetické oleje, i v péči o nehty pro ně najdete uplatnění. Jednou týdně vmasírujte olivový či kokosový olej do nehtů i okolní jemné kužičky, ideálně na noc, ať se mají potřebné živiny čas do nehtů úplně vstřebat.

Dopřát rukám i nehtům můžete také výživný krémový zábal. Namažte si je silnou vrstvou oblíbeného krému, a nechte působit celou noc, ideálně proces podpořte nasazením bavlněných nebo igelitových rukavic. Rozdíl uvidíte již po jediné aplikaci.

Foto: Archiv firem

Nehtová kůžička vyžaduje speciální péči. Na foto (zleva): První pomoc pro velmi poškozenou nehtovou kůžičku, Cuticle Rehab, Sally Hansen, 146 Kč. Péče o nehtovou kůžičku v tužce, Trend It Up, dm, 99 KčFoto: Archiv firem

Čím nejvíce trpí vaše ruce a jak je chráníte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám