Hlavní obsah

Jde váš levák do školy? Víme, na co ho připravit

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Reklama

Máte doma prvňáčka-leváka? Pokud jste sami praváci, možná ani netušíte, kolik na něj ve škole může číhat překážek a nepohodlí. Začněte hned od začátku hlídat, jak sedí a drží psací pomůcky, aby si špatnými návyky nepřetěžoval ruce a záda.

Článek

Leváků je v populaci zhruba deset procent a náš svět je zařízen pro pravoruké: klika či vypínač jsou vždy umístěny příhodněji pro pravou ruku, vpravo je řadicí páka i ruční brzda... V některých kulturách je levá strana považována za nečistou a i v češtině to, co je „pravé“, je poctivé, správné, na rozdíl od „levoty“ a „levárny“.

A právě s nástupem do školy malý leváček může začít narážet na problémy, které pravákům v praváckém světě nehrozí: zakrývá si vzor v písance, rozmazává napsaný text, nevyhovují mu běžné nůžky...

Nehrb se u toho

Na úhlednost i rychlost psaní nemá vliv, kterou rukou dítě píše, ale to, jak drží pero a jak u psaní sedí. „Nejčastější chyba je, když sedí bez opory nohou a nohy krčí pod sebe anebo je obtáčí okolo židle. Správně by měla být obě chodidla opřená o podlahu, ruce o pracovní desku, tělo by mělo být mírně nakloněné dopředu a nemělo by se dotýkat hrany stolu,“ vyjmenovává speciální pedagožka Světlana Drábová.

Levák by v lavici neměl sedět napravo od praváka, aby si nepřekáželi a všelijak se nekroutili. Nebezpečné je i naklánění do strany – levák k němu může inklinovat víc, má-li třeba židli s vysouvacím stolkem pouze na pravé straně. „Zadělává si tak na skoliózu, přetěžuje loket a namáhá krční páteř. Také více tlačí na plíce, nemůže správně dýchat a nedochází ke vhodnému okysličení krve,“ varuje Dana Hodanová, osobní terapeutka ve Studiu Danah.

Důležité je také světlo. Ve školách jsou standardně okna po levici, leváci si tudíž při psaní stíní. Potřebují proto sedět co nejblíž oknu, doma jim rovněž zařiďte správné osvětlení.

Škrábe jako kocour? Vaše chyba

Podstatné jsou i psací pomůcky. Nehleďte na roztomilost ani cenu a pořiďte ergonomické psací potřeby určené pro leváky či univerzální. (Možná vás překvapí, že výběr ovlivňuje, jaký druh úchopu levák má – například ne všechna levoruká pera jsou vhodná pro každého leváka!) Psací potřeby nemají být příliš velké a těžké, nebo naopak malé. Hrot nesmí vynechávat – dítě nemá být nuceno při psaní tlačit.

Nepodceňujte existenci speciálních potřeb pro leváky! Dítěti tak psaní a učení výrazně usnadníte. Ideální jsou psací potřeby s trojhranným tvarem a neklouzavými plochami, které intuitivně navádějí k správnému úchopu. Nezapomeňte na levoruké nůžky a ořezávátko, pro leváky existují i pravítka nebo písanky.

Foto: Singulyarra, Shutterstock.com

Běžné nůžky jsou určené pravákům. Nezapomeňte tedy pořídit speciální pro levákyFoto: Singulyarra, Shutterstock.com

Trénujte hrou

Dítě se učí nápodobou. Když kolem sebe vidí psát či stříhat pouze praváky, těžko okouká správnou techniku, ruku různě kroutí a hrozí až křeče v prstech. Pokud si vede neobratně, využijte instruktáž ve specializovaných papírnictvích, na internetu, případně v pedagogicko-psychologické poradně. Trénujte jemnou motoriku hravou formou: vystřihujte, lepte, malujte, hrajte pexeso, tvořte z modelíny...

Jak dítě vnímáte? I na tom záleží

Jste oba praváci? Pak si uvědomte, že dítě vám neobratné může jen připadat. Problém je třeba pouze v tom, že drží nástroje atypicky, což na neznalého rodiče-praváka může působit divně až nebezpečně. Respektujte potomkův styl i vynalézavost, s nimiž se potýká nejen s psacími potřebami, ale třeba i se škrabkou na brambory nebo otvírákem na konzervy.

Problém dělá i čtení

Nejvíce se hovoří o problémech při psaní, leváctví však komplikuje i čtení. Asi polovina leváků má dominantní pravé oko, proto jim to pohled stáčí více doprava, mohou se jim plést slabiky a čtou výrazně pomalu. Neděste se hned, že máte doma dyslektika. Dopřejte potomkovi jeho tempo a čas – není kam spěchat.

Mami, jsem nešika

Ačkoliv je dnes leváctví přijímáno normálně, může se stát, že dítě vnímá svou odlišnost, stydí se a považuje se za nešiku. Je třeba o tom mluvit, aby své leváctví bralo jako fakt, nikoli handicap. Klidně využijte bohatý seznam slavných leváků, kteří ho mohou inspirovat. Patří mezi ně Petra Kvitová, Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Franz Kafka nebo Brad Pitt.

Jste samy levačky? Na jaké potíže narážíte?

Reklama

Související témata:

Načítám