Hlavní obsah

Moře u vás v obýváku

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Akvárium vám provzdušní interiérFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pohled na ladně plovoucí rybičky v průzračné vodě přináší radost a klid. Je to ta nejlepší televize, u které si doopravdy odpočineme. Jak si doma vytvořit kousek barevného a magického vodního ráje?

Článek

Zelené vodní víly

Pestrobarevné rybky jsou pastvou pro oči, ale pokud chceme pouze zářivou vodní dekoraci, která neobnáší žádné starosti, nejlepším řešením je akvárium s rostlinami. Jsou dekorativní, různě barevné a tvarované... Pokud si vybereme druhy s podobnými nároky (nejčastěji tropické), je péče o ně hračkou. Na dno nasypeme říční písek či oblázky, na něj dekorace z kamenů či plaveného dřeva, kdo miluje moře, sáhne i po lasturách... vodní království můžeme tvořit jako obraz. Ozáří jej zářivka pro akvária s vhodným spektrem. Přímé sluneční paprsky ale žádoucí nejsou, podporují růst řas. Vzduchovací kamínek se postará o působivý efekt - stoupající proud bublinek rozvlní listy rostlin a dodá akváriu třpyt. Rostlinnému osazenstvu nebude vadit ani efektní skleněná koule (pro ryby je naprosto nevhodná, ačkoli někteří ziskuchtiví obchodníci tvrdí opak).

Království ryb

Rybky jsou korunou každého akvária, ale vyžadují stálou péči. Nároky jednotlivých druhů se liší, navíc ne všechny rybky se spolu snesou. Kvalitní akvaristické literatury je na trhu však dostatek, zrovna tak techniky, která se o zdravé akvárium postará. Začít je vhodné s méně náročnými druhy rybek.

Kvalitní vybavení je základ - o čistotu akvária se stará výkonný filtr, (přefiltrovaná voda pak čeří hladinu a tím vodu provzdušňuje), o vhodnou teplotu topítko s termostatem, o osvětlení speciální zářivka s časovým spínačem. Kvalita vody - například tvrdost, pH či obsah dusičnanů, se měří jednoduchými testy a upravuje podle druhu chovaných ryb.

Foto: archiv autorky

Originální úkryt pro vaše rybičkyFoto: archiv autorky

Krásné i funkční je pak různorodé dno, dekorativní úkryty z kamenů i dřeva, rostlinné pralesy na pozadí. Dno může tvořit pastelový říční písek, jemný a světlý křemenný či tmavý lávový, podle vkusu a druhu chovaných rybek (pozor na obsah vápníku, jež by zvyšoval tvrdost vody). V oblibě jsou dekorativní papíry či fototapety na zadní stěny. Zevnitř ji lze opatřit i tenkými, štěpenými kameny či přírodním korkem.

Důležitá rada!

Rybky do nádrže vypouštíme až několik týdnů po jejím založení, kdy se vše usadí a provoz vyzkouší.

Foto: archiv autorkyPodvodní loukaPéče o akvárium

Dobře vybavené akvárium vyžaduje pouze několik minut denně, a to na činnost velmi příjemnou - krmení rybek. (Potravy je ve specializovaných prodejnách široký výběr, podle druhu rybek). Pozor ale na překrmování - nedojedky znehodnocují vodu, proto krmíme raději dvakrát denně po malých dávkách. Zkontrolujeme také teploměr a chod techniky. Jednou týdně pak vyčistíme filtr a speciálním odkalovačem odstraníme nečistoty, které se usadily pod pískem na dně. Měla by při tom ubýt nejvýše čtvrtina vody v nádrži, kterou poté nahradíme odstátou vodou stejné teploty. Rybky nesnášejí chlor.

Tajemství hlubiny

Vodní svět umí očarovat. Možná zůstaneme u jednoduché skladby rostlin a méně choulostivých rybek, jednoduše zvolíme akvárium pro potěchu a relaxaci. Nebo časem zatoužíme proniknout do vodního království dále, budeme jej rozšiřovat, poznávat záhady rozmanitého chování ryb, či dokonce odchovávat mladé... Akvaristika je koníčkem, který spojuje krásu s poznáním, a akvárium proto možná rozzáří nejen náš obývací pokoj.

Reklama

Související témata:

Načítám