Hlavní obsah

Sexuální rekordman: Ve kterém týdnu v roce spolu lidi nejčastěji spí?

Foto: Dima Voinalovich, Shutterstock.com

Foto: Dima Voinalovich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný pár se prý miluje jednou až dvakrát týdně – a to často ve stejnou dobu, na jednom místě a v té samé poloze. Platí tohle po celý rok, nebo je měsíc prosinec něčím výjimečný? Tipněte si, jestli to ještě letos v posteli roztočíte!

Článek

Zabalit dárky, upéct další druh cukroví, zařídit pohoštění na štědrovečerní večeři, koupit nové prostírání, jmenovky, stuhy… Nejkrásnější svátky roku jsou poměrně náročné na čas. Kolik máte v tomto období sexu? Pravděpodobně vůbec žádný.

Vánoce. A to má být výmluva?

„Když mi minulý rok manžel vyčetl, že jsem celý prosinec nabroušená a nepříjemná, uvědomila jsem si, že je to vlastně pravda,“ krčí rameny čtenářka Věrka, kterou partner těsně před Vánocemi upozornil, že sexuálně strádá. „Jenže kdo by v tom všem frmolu myslel na něco takového? Manžela jsem tehdy odbyla, ale přiznám se, že o tom všem víc přemýšlím. Když pominu svátky, jak je na tom zima a sexuální kontakty? Docela by mě zajímalo, jestli to v tomhle směru drhne u všech,“ směje se Věrka. Ano, drhne.

Lidé mají v létě víc sexu než v zimě – aspoň tak to tvrdí vědci. Třeba psycholožka Margaret Austen z Tasmánské univerzity se pro portál Men’s Health nechala slyšet, že druh Homo sapiens je vyloženě biologicky naprogramovaný k tomu, aby v zimě o sex přišel.

Nejen grizzly v zimě spí

„Režim hibernace, tedy zimní spánek, zpomaluje metabolismus. Také sexuální pohyby se zhoršují, protože zvyšují kalorickou zátěž,“ uvádí odbornice s tím, že podle studie uvedené v odborném magazíně Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism na zimní sexuální lenost zabírá modré světlo. To prý nuluje cirkadiánní rytmy, takže tělo nutí, aby si myslelo, že je jasný letní den. No dobře, tohle možná funguje v interiéru, ale co venku?

„Studené počasí otupuje sexuální pocity. Nižší tělesná teplota tlumí vzrušení u žen i mužů. Na druhou stranu, pokud je vaše pokožka teplejší, je mnohem citlivější,“ objasňuje další odborník na vztahy a sexualitu, sexuální terapeut Ian Kerner z New Yorku. Podle něj to chce kontakt kůže s kůží.

Foto: Gennady Danilkin, Shutterstock.com

Kontakt kůže partnerů dokáže překonat sexuální nepřízeň zimního obdobíFoto: Gennady Danilkin, Shutterstock.com

Sedm dní absolutní rozkoše

Kožní dotyk totiž zvyšuje hladinu oxytocinu – ženského hormonu, který vyvolává příjemné pocity. Jestli tedy chcete mít víc sexu, odložte noční košilky a podprsenky. Nebo víte, co? Počkejte si na vhodný a zcela přirozený čas pro milování.

Ač se zdá, že zimní měsíce sexu nepřejí, ukazuje se, že prosinec nabízí jistou výjimku. Americký sexuolog, psycholog a především výzkumník Justin Lehmiller se na svém blogu odvolává na několik studií sexuální aktivity a uvádí, že období mezi Štědrým dnem a Silvestrem je prý na touhu a vášeň velmi plodné!

Tak se trochu uvolni, zlato

„Je dokázáno, že nejvíce dětí je počato právě v tomto období, neboť září je nejsilnějším měsícem, co se porodnosti týče. Navíc lékaři hlásí, že ke konci roku zaznamenávají velký nárůst sexuálních poranění, a to konkrétně u mužů. Studie zároveň jasně dokazují, že v týdnu po Vánocích masivně roste prodej kondomů, nicméně nutno dodat, že se zvyšuje i riziko sexuálně přenosných infekcí,“ objasňuje expert s tím, že důkazem jsou pacienti, kterým je diagnostikována nějaká z pohlavních nemocí v prvním čtvrtletí každého nového roku. (Znamená to tedy, že ne všichni, kdo si prezervativy kupují, je také používají!)

Všechny tyto informace naznačují, že po Štědrém dni, kdy opadne veškerý stres a páry jsou víc spolu, ložnice zažívají to, co nikdy jindy v roce. Tak snad i vaše svátky budou šťastné, veselé a sexy!

A kdy se nejvíc milujete právě vy?

Reklama

Načítám