Hlavní obsah

Je rozvod nakažlivý? Ano! A šíří se přes sociální sítě!

Foto: thinkstock

Rozvod dobrých přátel může způsobit nepěkného brouka v hlavě. Vždyť to vždycky vypadalo, že by se u nich nic takového nemohlo stát!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že máte v manželství starostí dost? Ne! Nová studie odhalila, že rozvod přítele nebo blízkého příbuzného výrazně zvyšuje riziko toho, že se i vám rozpadne svazek manželský! Dejte si pozor!

Článek

„Rozvedení kamarádi vašeho přítele nebo manžela patří k tomu nejhoršímu, co se v jeho okolí vyskytuje,“ myslí si čtenářka Naďa. „Jsou zapšklí, nadávají na ženy, a navíc hustí do toho vašeho, že manželství je stejně k ničemu, protože tohle a tamto. Dokud si nenajdou další známost, je to s nimi o nervy, vždyť vnucují ženatým teorie o tom, že chlap by stejně měl žít sám,“ krčí rameny Naďa, jejíž obavy nepřímo potvrzují výsledky nového výzkumu.

Špatné zprávy? Šíří se!

Vědci v čele s profesorkou politologie Rose McDermott z Brown University analyzovali po tři desetiletí údaje o manželství, rozvodu a nově uzavřených sňatcích získané ze vzorku 5209 mužů a žen ve věku 30 až 62 let, kteří pocházejí z amerického města Framingham ve státě Massachusetts.

Zmíněná odbornice a její kolegové zjistili, že účastníkům studie se v 75 procentech začal hroutit vztah poté, co se v jejich blízkém okolí někdo rozváděl! Pozor, je to tedy nakažlivé, i když nikdo nedokáže s určitostí říct, proč tomu tak je. A aby toho nebylo málo, virus rozpadajících se vztahů se šíří i přes internetovou síť, což zjistil James H. Fowler, specialista na sociální sítě a zároveň další člen výzkumného týmu. Jak na to přišel?

Foto: thinkstock

I sociální sítě napomáhají k urychlení mnoha rozvodůFoto: thinkstock

Fenomén „sociální nákazy“

Sociologové varují, že rozvedený člověk sdílí svoje postoje, názory a zklamání prostřednictvím svých přátel, rodiny, ale i sociálních sítí, kde se jeho nářky dotýkají naprosto všech. I šťastní manželé a manželky mohou začít přemítat, zda jim doma „cosi nechybí“, a porovnávat.

„Nákaza rozvodu se v současnosti může šířit prostřednictvím sociálních sítí, a dokonce se to dá přirovnat k epidemii,“ okomentovala toto zjištění profesorka McDermott odbornému časopisu Social Forces, podle které lze celkově tvrdit, že rozvod přítele nebo blízkého příbuzného výrazně zvyšuje pravděpodobnost rozvodu.

Jste v ohrožení?

Ačkoli vědci upozorňují, že jejich studijní skupina není reprezentativním vzorkem pro celou zemi a nelze proto tato zjištění aplikovat na každou dospělou osobu na světě, zároveň vyjadřují obavu nad rostoucí rozvodovostí v celosvětovém měřítku. Vždyť krach manželství zažívá každý druhý pár! A co víc, škraloupu „rozervaného vztahu“ se nedá jen tak zbavit! Další poznatky hovoří jasně.

Foto: thinkstock

Po rozvodu přijde většina lidí o spoustu kamarádů, kteří zůstanou „věrní" partneroviFoto: thinkstock

  • Lidé, kteří si rozvodem prošli, jsou náchylnější k uzavření další svatby s člověkem, který je taktéž rozvedený. Podle údajů výzkumu k takovým „nápravným svatbám“ dochází poměrně brzy poté, co skončí předchozí manželství.
  • Rozvedená osoba se pro okolí stává méně populární. Částečně je tomu tak proto, že přichází o přátele ze strany bývalého partnera.
  • Šance na rozvod se zvyšuje o 75 %, pokud se rozvede přítel nebo příbuzný. Přátelé přátel už významně nemění pravděpodobnost, že se pár oddělí.
  • „Navrhujeme, aby zdravá manželství přátel a kamarádů sloužila k podpoře a zvýšení životnosti vlastního vztahu," uzavírají vědci dobře míněnou radou. „A pro jistotu buďte ve střehu, když rozvedený kamarád zve toho vašeho na party u příležitosti nově nabyté svobody. To nikdy nezůstane bez následků. Chlapi sobě, vždyť to znáte,“ zvedá oči v sloup Naďa z našeho příběhu. Budiž je i její upozornění výstrahou!

A co vy, nakazil někdo vás?

Reklama

Načítám