Hlavní obsah

Je sex v manželství povinný? Takhle se na to dívají odborníci!

Foto: Profimedia

Nevyladěnost v sexu? Poradíme vám s níFoto: Profimedia

Reklama

„Dokud nás smrt nerozdělí.“ A co intimní život? Ten nejspíš zaúřaduje mnohem dřív než ta smrt! Často se totiž stává, že jeden se milovat chce, kdežto ten druhý ne. Na čí straně je právo?

Článek

Internetová encyklopedie tvrdí, že manželství je právní a společenská instituce, která tvoří legislativní základ pro rodiny.

V České republice je manželství dobrovolným, v zásadě trvalým soužitím dvou osob různého pohlaví, které je založeno zákonem stanoveným způsobem – sňatkem. Jeho hlavním účelem je dle zákona založení rodiny, řádná výchova dětí, tedy biologická a výchovná funkce a vzájemná pomoc a podpora. A jak je to se sexem a jeho vynucováním? Zajímavá otázka…

Sex je pořád sex, ale…

Když se islandsko-americká sexuoložka, terapeutka a spisovatelka Yvonne K. Fulbright na svém blogu zmínila o jistém zarážejícím případu z Francie, dala podnět pro velmi žhavou diskusi.

Soudce v Nice totiž udělil jednapadesátiletému muži tučnou pokutu za to, že dotyčný neměl sex se svojí manželkou. Ta ho po letech sexuálního strádání zažalovala pro neplnění manželských povinností. Jenže, je tohle v pořádku? Opravdu se sex bere jako něco, na co „existuje papír“?

Již zmíněný soudce se obhajuje slovy, že „sexuální vztahy musí být součástí manželství“, a proto je „ne“ nepřístupné. Prý nemáte právo odmítnout nabídku na fyzický kontakt, protože ten se od vás za každých okolností očekává. Trochu zastaralý názor, že?

Foto: Profimedia

Dle většiny odborníků by na intimnosti v posteli neměl být nárokFoto: Profimedia

Když se časy mění

Sexuoložka Yvonne K. Fulbright vysvětluje, že tento zákonodárce trochu „přestřelil“. Podle ní sex není smluvní závazek. „Příslib každodenního sexu jistě není součástí slibů, které si lidé dávají ve svatební den, takže posléze nelze někoho obviňovat z toho, že milování odmítá,“ vysvětluje mediálně známá odbornice s tím, že dávat pokuty za nedodržení sexuálních „povinností“ je přinejmenším barbarské. Stejně jako ohánět se nějakými papíry. Dnes už to prostě tak nefunguje, ale nutno dodat, že dřív tomu tak nebývalo.

Anglický soudce a sir Mathew Hale (podle historických pramenů velký puritán) prohlásil už v 17. století, že uzavřením manželského slibu se žena automaticky oddává svému muži. To znamená, že je mu po vůli – bez omezení. Toto pravidlo platilo v mnoha evropských zemích ještě ve druhé polovině minulého století, což mnohé vysvětluje. Prostě něco jako síla zvyku. Jenže bývávalo.

Status „manžel“. Je všemocný?

„Ať už jste manželé dva roky nebo dvacet let, dnes už manželky mají právo kontrolovat svá těla,“ dodává zmíněná sexuoložka, jejíž názor je sympatický většině.

„Sex by nám měl přinášet radost. Při výrazu ‚manželské povinnosti‘ mi běhá mráz po zádech,“ říká přední český sexuolog Zlatko Pastor s tím, že někteří to však tak vnímají, vyžadují či poskytují.

„Možná to není špatně ani dobře, ale je to zkrátka škoda,“ uvažuje odborník a vysvětluje, že v současnosti klademe důraz na dobrovolnost a respektování druhého. Takže když žena-manželka říká „ne“ (na což má právo), je to doopravdy ne. Ovšem, jak již bylo řečeno, každý si to vysvětluje po svém.

Foto: Profimedia

Chuť na milování by měli mít oba dva partneři. Jak to máte ve vašem vztahu vy?Foto: Profimedia

Nejhorší možný scénář

„Panuje jakási domněnka, že násilný pohlavní styk mezi manželi nemůže být klasifikován jako znásilnění. Může, úplně stejně jako mezi jakoukoli jinou dvojicí. Žádný institucionalizovaný vztah, a týká se to i registrovaného partnerství, nedává nikomu právo vyžadovat po druhém sexuální uspokojení násilím,“ popisuje Zlatko Pastor ve své knize Tajemství ženské sexuality. Sex v manželství tedy není povinnost, ovšem ruku na srdce… Bez něj vztah klapat nebude.

A jak se na tuto problematiku díváte vy? Myslíte si, že sex by měl být povinný?

Reklama

Načítám