Hlavní obsah

Je to potvrzeno: Existují dva druhy ženského vyvrcholení!

Foto: Thinkstock

Myslíte si, že nejdůležitější je, abyste byly v posteli šťastné? Odborníci na to jdou ale vědecky...Foto: Thinkstock

Reklama

Ženské vyvrcholení? Prý nemá žádné členění a je jenom jedno, tvrdí vědci z Francie! A co když mnohé ženy nesouhlasí? Pak je to něco jako válka názorů!

Článek

Někteří sexuologové a gynekologové zarytě tvrdí, že vyvrcholení je jen jedno, avšak místo, ze kterého je vyprovokováno, se různí. Snad proto jedni hlásají, že existuje sedm druhů orgasmu, jiní se přiklánějí až k jedenácti typům vyvrcholení, a to tak přesvědčivým způsobem, že nikdo neví, kde je pravda.

Proto se dva francouzští gynekologové z Centre d'échographie, Saint-Germain en Laye rozhodli, že s konečnou platností vnesou světlo do této nadmíru složité otázky a diskuse, která zaměstnává veřejnost i vědce. Co jim pomohlo v cestě za osvětou?

Odborníci provedli ultrazvukové vyšetření (sonografii) na třech dobrovolnicích, přičemž měření změn při sebeukájení a převážně průtok krve v pohlavních orgánech mělo záhadu o typech orgasmu rozluštit.

Ženy byly požádány, aby masturbovaly, respektive stimulovaly si nejprve jen klitoris, a poté napodobovaly vaginální penetraci za pomoci vlhkého tamponu. Závěr? Prý v orgasmech existuje funkční rozdíl, který je závislý na sexuálním kontaktu.

Vzrušení? Dělitelné dvěma!

Odborníci pro odborný magazín Journal of Sexual Medicine technicky popsali, co se děje s tělem ženy, když je drážděna externě na klitorisu, či uvnitř v pochvě. Jenže člověk dostatečně neznalý v oblasti anatomie a s nevystudovaným lékařstvím to jen těžko pochopí.

Foto: Thinkstock

Ženský orgasmus je prý to, co hýbe dějinami. Muži pro něj dokážou udělat téměř cokoliFoto: Thinkstock

Ale v zásadě jde o tohle: Barevný signál indikující rychlost proudění krve v žilách zrcadlil anatomické změny dobrovolnic a prozradil, že každé ze dvou druhů dráždění vyvolává různé pocity v těle.

Uvádí se, že klitoridální orgasmus nastupuje strměji a je intenzivnější, kdežto vaginální má nástup pomalejší, nedosahuje takové intenzity, a má zkrátka jiné „zabarvení“. Stále tomu moc nerozumíte? Tak znovu.

Fyziologická záležitost

„Obecně se předpokládá, že existuje pouze jeden typ ženského orgasmu, ale na základě našich zjištění je jasné, že různě zaznamenané vjemy u dvou typů stimulací dělí orgasmus na ten, během něhož je víc zapojen klitoris, nebo naopak pochva,“ uvedli výzkumníci.

Tak sláva! Sigmund Freud by měl radost! Ten již v roce 1905 přišel s konceptem vaginálního orgasmu jakožto samostatného jevu, který byl následně vyvrácen Alfredem Kinseym a jeho průzkumem, během něhož drtivá většina žen tajuplný a skoro až mytický vaginální orgasmus neměla. Nyní však oficiálně platí, že klitoridální orgasmus a vaginální orgasmus jsou dvě různé věci. Ale stačí to k tomu, aby se ukončily veškeré dohady?

Foto: Thinkstock

Vaginální? Klitoridální? Prý to není jedno!Foto: Thinkstock

Ústa stále dokořán

Co kombinované orgasmy? Nebo ty méně známé, ale přesto existující? Za všechny jmenujme například orgasmus bez dotyku nebo vyvrcholení při stimulaci erotogenní oblasti AFE neboli bodu A označovaného jako druhý G bod? Otázek je stále mnoho! A i když těm by se věda měla věnovat také, přece jen primárně záleží na jiné věci.

„Není důležité zařadit se do davu, vyhovovat tabulkám, podstatné je něco cítit a být spokojená,“ zastává názor český sexuolog Zlatko Pastor. Sláva jeho moudrému názoru, který je na straně žen, které rozlišení orgasmu pociťují. A jestli je to „jiný druh“ či neobvyklý typ, o kterém se nemluví? Tak ať! My si stojíme za tím, že existuje mnoho podob vyvrcholení a zde je jeho 11 druhů!

A kolik druhů orgasmů prožíváte vy? Jste spokojeny s tímto základním členěním?

Reklama

Související témata:

Načítám