Hlavní obsah

Ječné zrno způsobují nečistoty, ale také psychika

Foto: Juta, Shutterstock.com

Foto: Juta, Shutterstock.com

Reklama

Udělala se vám boulička v bezprostřední blízkosti oka, která trochu bolí? Pravděpodobně jde o ječné zrno. Co s ním a kdy musíte k lékaři?

Článek

Ječným zrnem se projevuje zánět ucpané mazové žlázy některé řasy a výsledkem je váček hnisu u oka. Začne to malou bulkou na horním nebo dolním víčku a ta postupně roste, až zdeformuje oko. Netrvá to dlouho, jen pár dnů, ale je to pořádně nepříjemné a rozhodně nevypadáte nejlíp.

Psychosomatika a ječné zrno 

Začněme trochu nevědecky. Psychoterapeutka Šárka Vávrová, která se zabývá psychosomatikou, o ječném zrnu tvrdí, že znamená strach něco vidět – například partnerovu nevěru. „Ječné zrno se může objevit v době, kdy se na někoho zlobíme a už se na něj nedokážeme dívat. Znamená strach vidět to, co vidět nechceme. Tlak, který vyvíjíme sami na sebe, protože se musíme dívat na něco, na co se dívat nedokážeme. U dětí je to většinou strach dívat se na problémy v rodině. Žena se nechce dívat na svého partnera, protože k němu může cítit vnitřní nenávist,“ píše v knize Jak k nám tělo promlouvá: Nemoc jako vzkaz duše. A teď se pojďme podívat na věc prakticky.

Komu hrozí ječné zrno

Jak k ječnému zrnu přijdete? U žen bývá nejčastější příčinou neopatrné odličování nebo hormonální nerovnováha (například v období těhotenství nebo přechodu). Obecně je na vině sahání si do oka nemytými prsty nebo špatná manipulace s kontaktními čočkami. Vyskytnout se může také při oslabené imunitě a častěji hrozí cukrovkářům. Ječné zrno se vám může vytvořit také po pobytu v prašném prostředí bez ochranných brýlí.

Důležitou součástí prevence je tedy opatrnost a hygiena. Vyplatí se používat na oči odličovadla určená speciálně pro oční okolí a nesahat si do očí neumytýma rukama.

Foto: Adam Gregor, Shutterstock.com

Než si vytáhnete z oka řasu, pokaždé si umyjte ruceFoto: Adam Gregor, Shutterstock.com

Prý pomáhá plivnutí

Možná jste slyšeli, že při prvním náznaku ječného zrna vám má někdo do oka plivnout, případně si máte sami místo několikrát denně naslinit. Skutečně se říká, že to pomáhá proti projevům a urychluje hojení. Lékaři ale účinnost tohoto „zákroku“ spíše vyvracejí.

Přikládejte na postižené místo ručník namočený ve studené vodě, ulevíte si tak od bolesti. Účinky obkladů ještě umocníte, když použijete vývar z heřmánku. Jedna babská rada zase doporučuje obklad z rozvařené brambory.

S ječným zrnem k doktorovi pospíchat nemusíte. Do několika dnů samo praskne, hnis vyteče a rána se zahojí. Rozhodně ale od něj dejte ruce pryč, neškrábejte si ho a nezkoušejte hnis vymačkávat, ať situaci zbytečně nezhoršíte.

Kdy se vydat k lékaři

V případě, že ještě po více než týdnu je oko nateklé a bolestivé, je čas vyhledat odbornou pomoc. Doktor rozhodne, jestli nebudou potřeba antibiotika, případně zda se nejedná o něco jiného. Ječné zrno také může přejít v chronický problém. Ten se řeší lokální anestezií, rozříznutím bulky a odstraněním zánětlivého obsahu.

Stále více lékařů uznává, že vliv mysli na tělo je obrovský. Za které ženské nemoci a bolesti může nešťastný vztah? 

Reklama

Načítám