Hlavní obsah

Bruxismus: skřípání zubů se vám může vymstít. Jak se léčí?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Dost často je to zážitek jako z hororu. Kdo pravidelně uléhá vedle osoby, která v noci skřípe zuby, ten by jistě souhlasil. Nejenže nepříjemnými zvuky ostatním narušuje spánek a děsí je, ale také si ničí zdraví. Co problém způsobuje a jak proti němu bojovat? Překvapivě psychoterapií i fyzioterapií.

Článek

Jestliže vás někdo upozorní, že v noci vydáváte děsivé zvuky, nejprve se ujistěte, že máte v ložnici dostatečné teplo a nejde jen o drkotání ze zimy. Pokud ne, pravděpodobně trpíte skřípáním zubů, které se odborně označuje jako bruxismus. Pomoc najdete nejen u zubaře, ale možná i u fyzioterapeuta či psychologa.

Co je to bruxismus: skřípání ve dne i v noci

„Bruxismus je denní či noční aktivita, do které spadá zatínání, skřípání a broušení zubů,“ uvádí lékař Filip Georges ze stomatologického centra Diente v Brně. Pokud po svém boku nemáte nikoho, kdo by vás na problém upozornil, můžete ho odhalit i sami: ráno se budíte s bolestí čelisti a hlavy, máte citlivé zuby, či dokonce ranky na vnitřní straně tváří, které vznikly kousáním. Typický je i přerušovaný spánek.

Máte-li na bruxismus podezření, můžete se také v noci zkusit nahrát například na telefon. S denní formou se samozřejmě bojuje snáze: potíže si lépe uvědomíte a získáte možnost je ovládnout. Objevují se obvykle ve vypjatých situacích: při stresu či extrémním soustředění zatínáte zuby a třete jimi o sebe.

Příčiny bruxismu: psychika i alkohol

Možných příčin bruxismu je několik. Nejčastěji se přisuzuje psychice. Projevuje se tak stres, frustrace, potlačovaný hněv, respektive psychické vypětí. Prostřednictvím skřípání tak v noci možná ventilujete napětí nasbírané během dne, což se odráží také na kvalitě spánku. Problémy zhoršuje rovněž alkohol a kofein kvůli jejich možnému negativnímu vlivu na usínání a průběh spánkového cyklu. Bruxismus občas vznikne i s přispěním křivých zubů a špatného skusu, což posoudí jen odborník.

Foto: Stockbakery, Shutterstock.com

Skřípání zubů a zatínání čelistí namáhá zuby a svaly a může způsobovat nesnesitelné bolesti hlavyFoto: Stockbakery, Shutterstock.com

Komplikace: zničené zuby a silné bolesti

Zatímco někoho skřípání zubů děsí, jinému možná přijde úsměvné. Ovšem pozor, není radno ho podceňovat! Neřešený bruxismus vede k ničení výplní, obrušování skloviny a k vzniku drobných trhlinek na zubech, což zvyšuje riziko jejich zlomení. A věřte, že do nových zubů budete muset investovat více peněz, času i energie, než když začnete problém včas řešit! Další možnou komplikací jsou nepříjemné bolesti čelistního kloubu a žvýkacích svalů. Vaše první kroky by proto měly vždy vést k zubaři – posoudí váš skus i to, jak vážně poškozené zuby máte.

Léčba: chrániče a především vnitřní klid

Řešení je několik. Prodávají se univerzální chrániče zubů proti skřípání, ale lze je nechat zhotovit i na míru u zubaře, aby v ústech lépe seděly. To samozřejmě neřeší příčinu, ale následky. Lékař také může zuby v oblasti, kde se dotýkají, zbrousit. Někdy se předepisují i antidepresiva.

Zásadní je dbát na psychické zdraví. Snažit se odpočívat, zařazovat například pravidelné meditace, jógu či relaxační cvičení. Uvolnění čelistního svalstva a zmírnění skřípání lze dosáhnout například i přiložením teplého obkladu na čelist před spaním. Důležité také je najít zdroj permanentního vnitřního napětí, které vás nutí svírat čelisti, a zkusit ho odstranit. Někdy to nelze, ale už jen to, že jste pochopili, co vás tak silně stresuje a trápí, může pomoct. Často je skřípání důsledkem potlačované agrese, neschopnosti vyjadřovat emoce. Na tom byste mohli zapracovat s pomocí psychologa či terapeuta.

Fyzioterapie, dýchání a žádné žvýkačky

Zkusit můžete také návštěvu fyzioterapeuta. „Klienti trpící bruxismem mají výrazně přetížené žvýkací svaly, proto se v rámci fyzioterapie snažíme pomocí speciálních cviků tyto svalové skupiny uvolnit. Při těchto technikách je kladen velký důraz na prodýchávání, díky němuž se postupně snižuje napětí a dochází k zmírnění projevů,“ říká Ivana Bílková, hlavní fyzioterapeutka pražské Fyziokliniky.

Pro dobrou kondici svalů je důležitý dostatek hořčíku. Vyhněte se žvýkačkám, které svaly zbytečně zatěžují a udržují je v napětí, třebaže to není nutné – tento návyk se poté může projevit i během spánku.

Bruxismus

  • Jiný název - Skřípání zubů
  • Popis - Zatínání, skřípání a obrušování zubů během spánku i ve dne
  • Příznaky - Zatínání a pohyby čelisti způsobují poruchy spánku, ničí zuby, namáhají žvýkací svaly a čelistní klouby a způsobují mnoho vážných komplikací.
  • Léčba - Chrániče zubů a dlahy na spaní, uvolňovací cviky na žvýkací svaly, vědomé potlačování nutkání svírat čelist, práce se stresem a agresí, fyzioterapie, psychoterapie, antidepresiva
  • Statistika - Lehkým bruxismem občas trpí třetina lidí.
  • Prevence - Posilování psychiky, naučit se vhodným způsobem projevovat emoce a ventilovat tak přijatelně agresi

Reklama

Načítám