Hlavní obsah

Opět opar! Co na něj funguje a kdy raději vyrazit k lékaři?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědí a štípe. Někdy praská a teče z něj krev. Je mimořádně rozpínavý a velmi nehezký. Opar umí život pořádně znepříjemnit. My ale víme, jak na něj a kdy je lepší i s touto banalitou navštívit lékaře.

Článek

Opary se objevují nejčastěji v horní části těla zejména kolem rtů. Mohou ale vyrašit prakticky kdekoliv – i na jazyku. Většina z nich bývá způsobena virem HSV-1, známým jako Herpes simplex.

Proč se někdo s opary potýká celý život a jinému se neobjeví nikdy? Čím mladší člověk se nakazí, tím jsou u něj recidivy oparu častější – zralejší imunitní systém si umí s virem lépe poradit. „Vše je otázka imunity konkrétního člověka,“ vysvětluje MUDr. Xenie Kučerová z centra Skin Care Liberec. „Někdo ji má tak silnou, že se nenakazí. Někdo se nakazí, ale virus není aktivní, tedy se mu opar nikdy neudělá.“

Léčba a hojení zaberou víc než týden

Hojení vřídků zpravidla trvá déle než týden a další čas je nutný pro obnovu postižené kůže. Přesto je většinou zbytečné chodit s oparem k lékaři. Poradit by se s ním však měli lidé, které infekce trápí nápadně často (např. jednou za měsíc), když se stav nelepší ani po několika týdnech, pokud jsou příznaky mimořádně těžké nebo je-li opar stále bolestivý. Komplikace způsobené virem HSV-1 bývají vzácné, ale existují. „Jedná se třeba o zjizvení při opakované infekci, rychlejší vymizení pigmentu při permanentním make-upu – kontura rtů – nebo vznik eczema herpeticatum – to je nejtěžší komplikace, která vzniká při atopickém ekzému,“ vyjmenovává Xenie Kučerová.

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Bolestivé puchýřky se objevují nejčastěji kolem úst a jejich léčba i hojení trvají déle než týdenFoto: Cherries, Shutterstock.com

Lék zatím neexistuje

V současnosti neexistuje lék, který by vás této nepříjemné infekce navždy zbavil. Virus zůstává v organismu, ačkoliv po většinu času není aktivní – nejčastěji ho podle Xenie Kučerové probudí vysoká horečka, přemíra slunění a stres.

Určitá léčba však existuje. S častými a úpornými atakami oparů mohou bojovat virostatika, léky působící proti virům. Zpravidla se užívají ve formě tablet a obsahují je i některé gely a krémy určené k potírání postižených míst. „Účinně pomohou jen při včasném nasazení do 24 až 48 hodin od začátku výsevu puchýře,“ upozorňuje MUDr. Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Když se to stihne, zastaví se množení viru a ve výsledku je opar menší. Náplasti a další volně prodejné přípravky pak fungují jen jako doplňková léčba. „Zmírňují bolest a svědění. Náplasti navíc brání přenosu infekce dál a chrání ranku,“ informuje Xenie Kučerová.

Kdy vyrazit k imunologovi

Pacientům s výrazně oslabenou obranyschopností a častým výsevem oparů lze po konzultaci s imunologem pomoci léky, které cíleně posilují schopnost organismu čelit virům. „Musejí se sice užívat dlouhodobě, ale efekt je velmi uspokojující,“ potvrzuje Marie Finsterlová. Podle Xenie Kučerové je vhodná konzultace s imunologem, pokud k výsevu dochází více než šestkrát za rok, a dodává: „Skvělé výsledky pro urychlení léčby oparu má také ošetření biostimulačním laserem. Když se zahájí včas, může dobu hojení zkrátit až o třetinu.“

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

V ořeších, celozrnných výrobcích a zelené listové zelenině najdete vitamin E, který pomáhá s regenerací postižených kožních buněk i s vytvářením novýchFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Zkraťte si trápení: zkuste aloe či lékořici

Zlepšit „oparovou situaci“ můžete sami. Dostatek vitaminu C zvýší hojivé schopnosti a zároveň pomůže omezit šíření viru i opakované výsevy: podpoří růst hladiny bílých krvinek, které se účastní boje s infekcemi. Dopřávejte si proto množství čerstvého ovoce a zeleniny.

Bolest a nepohodlí způsobené opary zmírní vitamin E – pomáhá opravit poškozené kožní buňky a vypěstovat nové. Najdete ho v ořeších, celozrnných výrobcích a zelené listové zelenině. K dostání bývají i oleje s obsahem vitaminu E, určené k ošetření oparu. Bolavé místo je možné potřít i zklidňujícím gelem z aloe vera anebo práškem z lékořice smíchaným s vodou, který působí antivirově.

Zkusit lze i krém s lysinem. Podle výzkumů tahle esenciální aminokyselina urychluje hojení oparů a chrání před novým výskytem. Nachází se například v parmazánu, pšeničných otrubách, sójových bobech, čočce, fazolích, arašídech, rybách a vepřovém i hovězím mase. Vyplácí se také popíjet citronový, mátový nebo echinaceový čaj – posilují imunitu a přesně to potřebujete.

Foto: Martina Osmy, Shutterstock.com

Čaj z echinacey podpoří imunitu, a sníží tak riziko vzniku oparuFoto: Martina Osmy, Shutterstock.com

A jaké zkušenosti máte s léčbou oparu vy?

Reklama

Načítám