Hlavní obsah

Dámy, tyhle bylinky jsou naše! Zabírají na potíže při menstruaci, přechodu i s otěhotněním

Foto: garetsworkshop, Shutterstock.com

Foto: garetsworkshop, Shutterstock.com

Znepříjemňuje vám život bolestivá menstruace, potíže při otěhotnění nebo nesnesitelné příznaky klimakteria? Víme, jak se s těmito ženskými problémy popasovat přírodní cestou. Představíme vám bylinky, které pomohou!

Článek

Někdy je dobré se ohlédnout a zjistit, co na ženské obtíže používaly naše prababičky, které spoléhaly na sílu přírody. Nabídneme vám pár řešení.

Hluchavka na problémy s menstruací

Nemusíte každý měsíc trpět bolestmi a snášet křeče ani potíže spojené s premenstruačním syndromem. „Vyzkoušejte sílu hluchavky bílé. Je vynikající při silné, bolestivé a nepravidelné menstruaci, při bílém výtoku a zánětech. Zmírňuje i předmenstruační migrény a nervové potíže spojené s depresemi. Popíjení čaje z bílých květů je vhodné v klimakteriu, kdy pomůže zvládat příznaky s tím spojené, tedy i ty psychické,“ radí bylinář J. A. Zentrich.

Čaj z hluchavky si připravíte ze dvou kávových lžiček květů, které zalijete 250 ml vroucí vody, necháte 15 minut louhovat, pak slijete a dopřejete si ho třikrát denně – můžete s tím začít pár dní před menstruací a pokračovat i v jejím průběhu.

Foto: Cora Mueller, Shutterstock.com

Popíjení čaje z hluchavky bílé uleví od mnoha ženských obtížíFoto: Cora Mueller, Shutterstock.com

Hormonální nerovnováhu zklidní maliník

Cvičí hormony nejen s vaší náladou, ale způsobují i nepravidelnou menstruaci? Pak byste si měly dopřát čaj z listů maliníku, protože přispívá k udržování hormonální rovnováhy a normální činnosti ženských orgánů. Vyrovná hladinu estrogenů a pomůže zvládat nástup klimakteria. Čaj lze připravit s čerstvých i sušených lístků – dvě až tři polévkové lžíce zalijte 250 ml horké vody, nechejte až patnáct minut louhovat a pijte ještě vlažný. Užívejte ho buď preventivně v podobě asi měsíční kúry, nebo při obtížích.

„Ještě silnější účinky než čaj z listů má výtažek z pupenů maliníku. Doporučím ho při potížích s vaječníky, bolestivé menstruaci či při jejím vynechání. Stimuluje vyměšování estrogenu a progesteronu. Působí proti křečím v děloze, předčasnému přechodu či sterilitě, ale i při chronických zánětech,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná. Výtažek si můžete na jaře vyrobit louhováním pupenů v alkoholu, ale lze ho i koupit. Užívá se každý den kapka na kilogram váhy, rozděleno do tří dávek, kúra trvá dva až čtyři týdny.

Kontryhel podporuje početí

Toužíte po dítěti, ale zatím se nedaří? Vyzkoušejte kontryhel. Posiluje ženské pohlavní orgány, zlepšuje stav dělohy náchylné k potratům, zvyšuje šanci na početí. „Bylina pomáhá při menstruačních poruchách, tlumí menstruační bolesti, upravuje nadměrné krvácení. Má také protizánětlivé účinky, takže se hodí při zánětu vaječníků,“ uvádí Jarmila Podhorná. Kromě čaje si můžete dopřát i koupel nebo si vyrobit kontryhelový alkoholický nápoj: do litru 60% žitné vložte 200 g kontryhelové natě a nechejte louhovat deset dní při pokojové teplotě, pak přefiltrujte a užívejte až šestkrát denně 15 až 20 kapek. Vyladíte menstruační cyklus a posílíte ženské orgány.

Směs čtyř bylin pro boj s myomy

Na myomy častěji trpí ženy nad čtyřicet let, ale nevyhnou se ani mladším. Na jejich prevenci i ve chvíli, kdy už je máte, se hodí speciální sedací koupele, které harmonizují ženské orgány, detoxikují organismus a posilují činnost ledvin a jater. Nepřipravují se z jediné bylinky, ale z kombinace kontryhele, řebříčku, heřmánku a drcené dubové kůry. Tuto směs můžete koupit již hotovou nebo si ji namíchat ze stejného poměru všech jmenovaných bylin. Ideální je nechat je namočené ve studené vodě přes noc, pak krátce povařit a asi čtvrt hodiny louhovat. Výluh nalijte do vany, dolijte horkou vodou a posaďte se do ní alespoň na patnáct minut.

„Sedací koupele, ale i koupele nohou jsou skvělou variantou, jak do těla dostat účinné látky z bylinek. Kůže je také účinnou vstupní branou, takže můžete čaje nejen popíjet, ale též se v nich máčet,“ radí poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Účinné látky tělu nemusíte dodávat jen čaji, ale i koupelemiFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Andělika v klimakteriu

S klasickými obtížemi v klimakteriu vám pomůže kontryhel, ale stojí za to vyzkoušet i sílu anděliky čínské. Extrakt z kořene se využívá při bolestivé, nepravidelné, nedostatečné či příliš silné menstruaci. Přispívá k rovnováze ženských hormonů, v klimakteriu pomáhá proti vysušení poševní sliznice, které může ženám znepříjemňovat sexuální prožitek a odstraňuje návaly horkosti. Vyhněte se jí ale v případě, že berete léky na srážlivost krve!

Na co zabírají bylinky vám? Napište nám!

Reklama