Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a cukrem, můžete přidat i lžičku vanilkového extraktu.
02.
Přidejte vejce a olej. Mandarinkové kompoty (klasické malé plechovky mají podle výrobce kolem 310 g včetně nálevu) slijte, polovinu nálevu přidejte do těsta. Těsto metlou vymíchejte dohladka a podle potřeby ještě trochu nálevu přidejte, těsto má být hutné, ale stále tekuté.
03.
Nakonec vmíchejte scezené mandarinky, část si jich nechte navrch na ozdobu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a vložte do trouby. Ideální velikost je zhruba 30x30 cm nebo menší pekáček. Pečte asi 25-30 minut dozlatova.
04.
Vychlazenou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Rozetřete ji na vychladnutý koláč, ozdobte odloženými mandarinkami a můžete podávat.
Mandarinky jsou bohužel v kuchyni velmi často opomíjené. Vyzkoušejte také tenhle mandarinkový koláč nebo originální cheesecake s mandarinkou a mangem. Nebo se rovnou inspirujte, jak připravit výživný salát, na kterém si pochutnáte i v zimě. Mandarinky totiž do salátů rozhodně patří!