Hlavní obsah

Voňavý mandarinkový koláč

Hodnocení:
(96)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Mandarinky jsou skvělé kompotované i čerstvé. U tohoto koláče vám kompot ušetří spoustu práce s vařením čerstvých mandarinek a výsledek si rozhodně zamilujete. Čerstvé zase o něco lépe voní. Kterým dáte v tomto případě přednost, je jen na vás.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 300 g mandarinkového kompotu
  • 225 g cukru krupice
  • 200 g jemně mletých mandlí
  • 120 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 vajec
Na sirup
  • 300 g mandarinkového kompotu
  • 70 g cukru krupice
  • 1 celá skořice
Na formu
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Mandarinkový kompot slijte, vodu ale nevylévejte. Mandarinky rozmixujte.

Krok 2: Troubu zapněte na 180°C a vymažte a vysypte koláčovou formu. Cukr smíchejte s mletými mandlemi, moukou, kardamomem a kypřicím práškem do pečiva. Přidejte rozmixované mandarinky, vanilkový extrakt a celá vejce a promíchejte.

Krok 3: Těsto nalijte do formy a pečte asi 50 minut dozlatova. 

Krok 4: Mezitím si připravte mandarinkový sirup na polevu. Druhou malou plechovku mandarinek rozmixujte a spolu s nálevem z prvního kompotu nalijte do hluboké pánve. Přidejte cukr a tyčinku skořice a přiveďte k varu.

Krok 5: Na mírném plameni za častého míchání svařte tekutinu na konzistenci sirupu. Trvá to asi 10–15 minut. Vyjměte skořici. Pokud budete sirup chystat hned po vložení koláče do trouby, počítejte s tím, že sirup chladnutím ztuhne a dost možná bude potřeba jej před použitím ještě prohřát, aby zase povolil.

Krok 6: Upečený koláč vyjměte z trouby, na několika místech do něj špejlí udělejte díry a zalijte sirupem. Ten částečně proteče dírami dovnitř a vsákne se do těsta, částečně vytvoří krásnou lesklou polevu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama