Hlavní obsah
3,0
(223)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle koláč se v originále jmenuje Meyer Lemon Bar. Používají se na něj plody citroníku Meyerova, což je kříženec citronu, mandarinky a pomela, takže šťávu můžete namíchat ze všech zmíněných. Nebo jako my použít čistě citronovou. Vynikající je tak jako tak.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
9 porcí
Na těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 110 g másla
  • 1 lžíce studené vody
  • 1 lžíce tuku
Na náplň
  • 3 ks vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu o rozměrech asi 20x20 cm vymažte tukem.

02.

Mouku, cukr a špetku soli smíchejte. Přidejte na malé kostky nakrájené studené máslo a začněte zadělávat těsto. Když je z něj drobenka, přidejte trošičku studené vody, až vznikne těsto hladké a jemné. Robot tuhle práci udělá za 3 minuty perfektně.

03.

Těsto rovnoměrně namačkejte na dno formy a dejte na 20–25 minut péct dozlatova. Podívejte se na 20 vychytávek na pečení, které by vám doma neměly chybět.

04.

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do hladké světle žluté pěny. Pak zašlehejte i citrusovou kůru a po malých dávkách i citronovou šťávu. Nakonec vmíchejte hladkou mouku.

05.

Náplň nalijte na předpečenou krustu, vložte zpět do trouby a pečte dalších asi 20 minut dozlatova, dokud náplň zcela neztuhne.

06.

Vychladlý koláč krájejte na kostky nebo trojúhelníky a hojně posypte moučkovým cukrem.

Reklama

Načítám