Hlavní obsah

Dokonalý citronový koláč

Hodnocení:
(208)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Tenhle koláč se v originále jmenuje Meyer Lemon Bar. Používají se na něj plody citroníku Meyerova, což je kříženec citronu, mandarinky a pomela, takže šťávu můžete namíchat ze všech zmíněných. Nebo jako my použít čistě citronovou. Vynikající je tak jako tak.

Ingredience pro:
9 porcí
Na těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • sůl
  • 110 g studeného másla
  • 1 lžíce studené vody
  • tuk na vymazání
Na náplň
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • kůra z jednoho citronu
  • šťáva ze dvou citronů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu o rozměrech asi 20x20 cm vymažte tukem.

Krok 2: Mouku, cukr a špetku soli smíchejte. Přidejte na malé kostky nakrájené studené máslo a začněte zadělávat těsto. Když je z něj drobenka, přidejte trošičku studené vody, až vznikne těsto hladké a jemné. Robot tuhle práci udělá za 3 minuty perfektně.

Krok 3: Těsto rovnoměrně namačkejte na dno formy a dejte na 2025 minut péct dozlatova. Podívejte se na 20 vychytávek na pečení, které by vám doma neměly chybět.

Krok 4: Celá vejce vyšlehejte s cukrem do hladké světle žluté pěny. Pak zašlehejte i citrusovou kůru a po malých dávkách i citronovou šťávu. Nakonec vmíchejte hladkou mouku.

Krok 5: Náplň nalijte na předpečenou krustu, vložte zpět do trouby a pečte dalších asi 20 minut dozlatova, dokud náplň zcela neztuhne.

Krok 6: Vychladlý koláč krájejte na kostky nebo trojúhelníky a hojně posypte moučkovým cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek