Hlavní obsah

Jedovaté kytky v bytě: Ohrožují i vašeho mazlíčka?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Možná máte doma hodného a vychovaného pejska, který nic neničí a poslouchá na slovo. Jenže i takový psí miláček je občas nevyzpytatelný. Třeba když se rozhodne pochutnat si na vašich pokojových rostlinách. To by většinou neznamenalo žádnou katastrofu, pokud by ovšem ona rostlina nebyla jedovatá.

Článek

Při koupi „živých dekorací“ do bytu většinou neřešíme, jestli si pořizujeme rostlinu jedovatou, nebo ne. Tedy pokud nemáme děti – na rozdíl od nás by se mohly rozhodnout květinu ochutnat. A podobně i naši štěkající společníci.

V obchodě by nám většinou měli být schopni sdělit, jestli je vybraná rostlina jedovatá, nebo ne. Jenže má to háček – spousta rostlin, jež je pro člověka neškodná, může psům pořádně „zavařit“. Otrava některými z nich totiž může skončit až fatálně.

A tak je nejlepší zjistit, zda je květina pro psy jedovatá, ještě dříve, než si ji do bytu přinesete. Jaké nejčastěji kupované pokojové rostliny by do domácnosti s pejskem neměly raději přijít?

Silně jedovaté rostliny

Cykas japonský

Tahle elegantní a oblíbená palma patří bohužel k nejnebezpečnějším. Jedovaté jsou všechny její části a konzumace často končí smrtí psa – vede totiž k selhání jater a posléze celého organismu.

Strelície

Další z velmi nebezpečných a v našich domácnostech poměrně častých „pokojovek“. Pokud by si na ní váš pejsek pochutnal, může to skončit tragicky. Jedovaté jsou všechny její části. Po její konzumaci u psa nastupuje nevolnost, zvracení, malátnost, zmatenost, nechutenství, potíže s dýcháním a často bohužel smrt.

Klívie

Krásná rostlina, jež je ozdobou našich parapetů. Ovšem majitelé psů by se téhle ozdoby měli raději vzdát, případně ji umístit tak, aby na ni jejich mazlíček nedosáhl. Je totiž prudce jedovatá, pokud by ji pes okousal a snědl opravdu hodně, může mít až fatální účinky. Způsobuje kromě zvracení a průjmů také výrazné snížení krevního tlaku a srdeční arytmii.

Adénium

Tahle exotická rostlina připomínající malý strom, která má nádherné květy, je ozdobou každé místnosti. Ale také je silně jedovatá pro psy. Jestliže by jí zkonzumovali větší množství, může je i zabít. Otrava se projevuje zvracením, průjmy, nadměrným sliněním a nepravidelným srdečním rytmem, v horších případech i srdeční zástavou.

Glorióza

Je ceněná především pro své nápadné květy. Ale majitelé psů by si ji pořizovat neměli. Její okousání totiž může u jejich mazlíčka vyústit ve smrt (ostatně i pro lidi je jedovatá). Symptomy, které se u psa dostaví po její konzumaci, jsou: zvracení (často s příměsí krve), průjem (rovněž krvavý), šok, selhání ledvin, poškození jater, paralýza. Často bohužel následuje smrt.

Oleandr

Na tuto středomořskou rostlinu si dejte obzvláště pozor, patří k nejnebezpečnějším. U psů totiž může způsobovat koliku, krvavé průjmy, zmatenost, špatnou koordinaci, potíže s dýcháním, silný třes svalů, často ale také srdeční selhání s následkem smrti.

Kalanchoe

Jedna z nejrozšířenějších „pokojovek“ v našich bytech. Psovi ale – v případě, že ji ochutná – příliš radosti neudělá. Jeho gurmánský experiment totiž vyústí ve zvracení a průjmy, v horších případech i v srdeční arytmii.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Středně jedovaté rostliny

Alokázie

Je oblíbená pro své charakteristické, velké zelenobílé listy. Bohužel pejskům příliš neprospívá. Jedovaté jsou pro ně listy i kořeny. Nemá sice fatální účinky, ale může způsobit podráždění jazyka, dásní, krku i ústní dutiny, což vede ke zvracení, nadměrnému slinění a potížím s polykáním.

Břečťan

Tváří se sice nevinně, ale pro psy představuje středně vážné nebezpečí. Když se totiž rozhodnou, že si na něm pochutnají, může se stát, že skončí s nevolností, zvracením a křečemi v oblasti břicha.

Zamiokulkas

Je nenáročný na péči, hodí se i pro úplné „zahradníky-začátečníky“, a i proto si tahle rostlina našla své místo v českých bytech a domech. Ovšem měli byste ji umístit z dosahu svých psích miláčků. Její konzumace jim totiž neprospěje. Vyústí u nich podráždění ústní dutiny, otoku jazyka, zvracení, slinění a potížím s polykáním.

Amarylis

Jedovaté pro psy jsou především cibule téhle velmi rozšířené rostliny. Nezpůsobují fatální selhání orgánů, ale jejich konzumace může vyústit ve zvracení, pokles krevního tlaku, bolest v oblasti břicha, slinění a občas i neurologické záchvaty.

Syngonium

Psům rozhodně neprospívá žádná z částí téhle rozšířené rostliny. Ani ona sice naštěstí psa nezabije, ale na několik dní jemu i vám pořádně znepříjemní život. Způsobuje totiž také zvracení, průjmy, nechutenství, zimnici a změnu barvy moči.

Aloe

Zatímco pro nás je aloe symbolem zdraví, pro psy rozhodně léčivkou není a rozhodně by si na ní neměli pochutnávat. Způsobuje zvracení, průjmy, nechutenství, zimnici a změnu barvy moči.

Kala

Ačkoli vypadá na první pohled nevinně, také kala je pro psy (a kočky) jedovatá. Její konzumace u vašeho mazlíčka vyvolá nadměrné slinění, bolest v oblasti ústní dutiny, nechutenství a průjmy.

Diffenbachie

Tahle rostlina s nápadnými zelenobílými listy je jedovatá nejen pro psy, ale i pro kočky a mírně i pro lidi (proto se nedoporučuje rodinám s dětmi). U psů způsobuje její konzumace podráždění ústní dutiny, otok jazyka, zvracení, slinění a potíže s polykáním.

Šeflera

Ani tato elegantní pokojová rostlina vašemu psímu miláčkovi zrovna neprospěje, pokud by se rozhodl si na ní pochutnat. Takové rozhodnutí totiž může vyústit v podráždění ústní dutiny, otok jazyka, zvracení, slinění a potíže s polykáním.

Brambořík

Oblíbená rostlina našich babiček a maminek, která se svého místa v českých domácnostech rozhodně nevzdává, což je vzhledem k jejímu půvabu dobře. Ale psi by ji rozhodně konzumovat neměli. Způsobuje u nich nadměrné slinění, zvracení a průjmy, občas také srdeční obtíže.

Lopatkovec

Další z tradičních obyvatel našich parapetů, na které bychom si měli dát pozor, tedy pokud jsme majitelé psa. Kdyby se totiž rozhodl jej zkonzumovat, způsobí mu lopatkovec podráždění ústní dutiny, otok jazyka, zvracení, slinění a potíže s polykáním.

Toulitka

Také tuto častou „pokojovku“ raději odstraňte ze psího dosahu. Pokud by si na ní mazlíček pochutnal, skončí s podrážděním ústní dutiny, otokem jazyka, zvracením, sliněním a potížemi s polykáním.

Mírně jedovaté rostliny

Tlustice

Na parapetu ji má spousta z nás – vypadá trochu jako bonsaj a navíc nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Bohužel, pokud by ji váš milý psí společník okousal, bude mu nějakou dobu špatně od žaludku.

Šplhavnice zlatá

Jak název napovídá, její předností je především nevšední zbarvení. U psů ovšem její konzumace způsobuje podráždění ústní dutiny, otok jazyka, zvracení, slinění a potíže s polykáním.

Dracéna

Další z rostlin, které jsou oblíbené pro svou nenáročnost. Vaši štěkající společníci by ji ale okusovat neměli. Může totiž způsobit malátnost, zvracení, průjmy a nadměrné slinění.

Eukalyptus

Pro člověka léčivka, pro psy rostlina, jíž by se raději měli vyhýbat. Dokáže totiž způsobit slinění, průjmy, zvracení a malátnost.

Fíkus benjamínek

Nepatří k nejjedovatějším rostlinám, které doma máte, vašemu psovi způsobí spíše mírné podráždění úst, které se projeví sliněním, občas i zvracením.

Muškáty

Psi si na nich většinou nepochutnávají, protože muškáty mají specifickou vůni, která většinu z nich odradí. Ovšem pokud by váš miláček patřil k těm, kteří si s něčím takovým nelámou příliš hlavu, mohou si konzumací téhle rostliny přivodit průjmy, zvracení či dermatitidu.

Gardénie

Okouzluje lesklými, tmavě zelenými listy a úchvatnými květy. Jenže pokud přiláká vašeho psa, může se stát, že mu způsobí průjmy a zvracení.

Reklama

Načítám