Hlavní obsah

(Ne)bezpečné bylinky: Na jaké si musíte dát pozor?

Foto: Anamaria Mejia, Shutterstock.com

Foto: Anamaria Mejia, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte s podzimem a zimou doplnit zásoby bylinek, abyste je pak měli na čaj proti nachlazení nebo na bolesti svalů po první lyžovačce? Ale jste si jisti, že je umíte bezpečně používat, a víte, že vám i ty velmi běžné mohou uškodit?

Článek

Máte doma vždy směs bylinek, která vám pomůže s nachlazením, chystáte si sirup z cibule při úporném kašli a nedáte dopustit na kostivalovou mast pokaždé, když to přeženete se pohybem? Možná vás překvapí, že vám i bylinky, které považujete za velmi bezpečné a užíváte je naprosto samozřejmě, mohou ublížit. Vždy to chce znát správnou míru.

Jedovaté léčivky?

K užívání bylinek byste neměli přistupovat s pocitem, že jsou to „jen čaje“, které nemohou škodit. „Hranice mezi jedovatým a léčebným účinkem je úzká a záleží nejvíce na koncentraci. I nebezpečné látky z bylin se užívají v některých lécích – třeba látky z rulíku zlomocného se používají proti zvracení, na spasmy v průduškách či trávicím traktu nebo u očních onemocnění. Mák se používá k výrobě analgetik a opiátů, jako kodein proti kašli. A digoxin z náprstníku červeného se podával na poruchy srdečního rytmu,“ vysvětluje MUDr. David Frej z Centra funkční a holistické medicíny v Praze.

Foto: LazarenkoD, Shutterstock.com

Složky z máku se používají na výrobu analgetikFoto: LazarenkoD, Shutterstock.com

Jedovatý oběd?

Nebezpečí otravy ale číhá nejen v bylinkách, ukážeme vám to na příkladu potraviny, kterou konzumujete jistě také rádi a vůbec by vás nenapadlo, že by mohla škodit. Nebo víte, že vás brambory mohou v nejhorším i zabít? Právě v zelených bramborách, ale i rajčatech, je velké množství toxického glykoalkaloidu s názvem solanin. Nebezpečná je dávka 2 až 5 mg/kg, vyšší může být i smrtelná.

Obsah solaninu v bramborách se sníží vařením a ještě víc vařením s přidáním kmínu. Naopak se zvyšuje smažením. Příznakem otravy je rychlý tep a puls, křeče v žaludku a dvanácterníku, krvácení a otoky – a posléze může přejít v kóma, a až smrt.

Rizikové jsou i syrové fazole, ty je nutné před konzumací vždy tepelně upravit – syrové fazole i lusky mohou způsobit trávicí obtíže kvůli obsahu toxinu fytohemaglutininu. Dalším z příkladů může být muškátový oříšek, jehož větší množství způsobuje halucinace a velmi nepříjemné stavy…

Foto: Aleksandra Berzhets, Shutterstock.com

Dávat při vaření k bramborám sůl není dobré jen pro chuť, ale také tím pomůžete k odstranění případného solaninuFoto: Aleksandra Berzhets, Shutterstock.com

Na které byliny pozor?

Vraťme se ale k bylinkám. Přehánět, nadužívat nebo příliš kombinovat byste neměli žádné z nich. Vždy je dobré dát na rady zkušených – a to nejen co do množství, ale i do častosti užívání, přípravy či doby louhování a podobně. Pozor také na kontraindikace s užívanými léky! Máme pro vás další tři příklady:

  • Kostival lékařský - ačkoli je skvělý do mastí, gelů a mazání na klouby, bolesti svalů a podobně, vnitřně kostival lékařský nekonzumujte – i když se někdy v herbářích dočtete, že se dá jako odvar použít na kašel, poruchy trávení nebo proti zahlenění. Obsahuje ale toxické a až karcinogenní pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou zásadně poškodit zdraví. Vstřebávání těchto látek kůží ze zmíněných mastí není prokázáno, ale vždy čtěte příbalové letáky a dodržujte dávkování a dobu užívání.
  • Břečťan popínavý - „K usnadnění vykašlávání se používá odvar z listů nebo již hotové sirupy, které obsahují extrakt z břečťanového listu,“ říká PharmDr. Irma Miklášová. Ovšem pozor, jeho bobule jsou jedovaté – mohou vyvolat zvracení, křeče a průjmy. Citlivé osoby mohou mít ale problémy, když se břečťanu dotknou. Proto odborníci radí, abyste si s ním nezahrávali a neexperimentovali. I když se v některých herbářích můžete dočíst, že čaj z maximálně dvou listů denně je bezpečný.
  • Bez černý - Hojně a tradičně se pro kuchyňskou úpravu sbírají květy i bobule, ale málokdo ví, že čerstvé plody, kůra a listy jsou mírně jedovaté, mohou způsobit zvracení, průjem a celkovou malátnost. Abyste mohli bezinky užívat jako podporu pocení, ale třeba i proti bolesti, jako podporu zdraví cév a žil či na detoxikaci organismu nebo k čištění jater, je nezbytné je povařit a škodlivé látky zničit. Pozor na záměnu bezinek s bobulemi bezu chebdí, což je nízká bylina. „Záměna plodů by mohla mít fatální následky, protože může být ve větších dávkách toxická. Ač s ní například farář Kneipp léčil poruchy ledvin, obsahuje kyanogenní glykosidy. Ty vyžadují velmi přesné dávkování, které ale skoro znemožňuje fakt, že obsah účinných látek se velmi liší podle místa růstu a množství slunce,“ uvádí terapeut alternativní medicíny Jiří Janča.
Foto: dabjola, Shutterstock.com

Kostival najdete v různých mastích a gelech, ale vnitřně ho rozhodně neužívejteFoto: dabjola, Shutterstock.com

První pomoc

I přes opatrnost se může stát, že dojde k otravě některou z bylin. Vždy je pak lepší volat lékaře na čísle 155 nebo 112, a než přijede, je vhodné vyvolat zvracení – tedy pokud je pacient při vědomí. Je také velmi dobré nachystat to, co otravu způsobilo – tedy část rostliny, bobule a podobně.

Jak vy berete bylinky zajímá vás doporučené dávkování a doba užívání? 

Reklama

Načítám