Hlavní obsah

Ježíšek přinesl oblečení? Chce to skříň!

Reklama

Od manžela prádlo, od tchyně svetřík a k tomu lyžařská kombinéza, o které jste předem věděla. Našla jste pod stromečkem spoustu oblečení, ale už ho nemáte kam dávat? Poohlédněte se po pořádné skříni.

Článek

Určitě jste tu situaci už také zažila. Je vám líto rozloučit se s oblíbenými kousky z vašeho šatníku, ale přitom do něj pořád přibývají další a další. Takže jednoho dne začnete přebírat svršky z jedné hromádky na druhou, abyste nakonec zjistila, že jich máte přesně tolik, jako na začátku. Co teď?

Dvakrát měř, jednou nakupuj

Nelehké období rozhodování, jaké oblečení nadobro vyřadit, nastává pravidelně po Vánocích. Když zjistíte, že to všechno zkrátka nemáte kam uložit, následuje buď čistka, nebo pořízení nové skříně. Však ono se pro ni místo vždycky nějak najde. Víte ale, jak si vybrat tu správnou šatní skříň, aby splňovala všechny vaše požadavky?

Především se hned na začátku přesvědčte, zda se místo pro skříň opravdu našlo. Mohla by vám sice perfektně ladit s ostatním zařízením, ale když bude přečnívat o 10 centimetrů do dveří, asi nebudete úplně spokojená. Takže v první řadě se řiďte podle potřebných rozměrů.

Při koupi skříně s klasickými dveřmi pamatujte na to, že pro jejich otevření budete potřebovat místo

S rozměry pokoje ostatně souvisí také typ dveří na skříni. Klasické křídlové umožňují otevřít najednou celý vnitřní prostor, ale musí kolem nich být dostatek místa. Posuvné dveře v kolejničkách žádné další místo nevyžadují, část skříně však vždycky zůstane zakrytá.

Skladiště, nebo nábytek každodenní potřeby?

Ještě před měřením pokoje a prohlížením nabídky e-shopu s nábytkem si dobře rozmyslete, jaké oblečení budete do skříně ukládat. Manažerka trávící většinu dní v nažehlených kostýmech ocení dva velké oddíly s šatními tyčemi, doplněné několika policemi, zatímco cvičitelce aerobiku s ležérním outfitem bohatě stačí na ramínka tyč jenom jedna. Ale zase využije o to víc prostorných polic.

Než si pořídíte novou skříň, rozvažte, co do ní budete ukládat

Rozdíl je také v tom, jestli sháníte pouhý úložný prostor na úschovu sezonních věcí, nebo toužíte po nějakém opravdu pěkném kousku do ložnice na pravidelně nošené oděvy. Ať tak anebo tak, každé vaše oblečení by mělo být uložené takovým způsobem, aby po vytažení ze skříně nepřipomínalo kouli zmuchlaného krepového papíru.

Zrcadlo, zrcadlo… no však to znáte

Velice užitečným doplňkem moderních šatních skříní je velkoplošné čelní zrcadlo. Nejenom, že před ním dokonale zkontrolujete celou svou postavu od hlavy až k patě, ale dokáže i prosvětlit a opticky zvětšit celou místnost. To se velice hodí, zejména v případě, že bydlíte v menším bytě. Svoje kouzlo má ovšem zrcadlová skříň i ve velké ložnici rodinné vilky.

Zrcadlo na čelní straně skříně má hned několik užitečných funkcí

Pokud už jste si jistá, který konkrétní typ skříně chcete, čeká vás ještě poslední rozhodnutí. Jakou bude mít barvu a z jakého materiálu bude vyrobená? S největší pravděpodobností se budete rozhodovat mezi klasickým dřevem a moderní laminovanou dřevotřískou, čili laminem. Každý z nich má přitom své výhody a nevýhody.

Přírodní dřevo je krásné a navozuje pocit tepla, za to od vás ale bude chtít pravidelnou péči. Lamino sice není tak atraktivní, seženete jej však podstatně levněji. K údržbě vám postačí obyčejná prachovka, a navíc jeho dekor může věrně vypadat jako jakýkoli druh dřeva. Barvu skříně obecně volte takovou, aby pasovala do interiéru pokoje a dotvářela jeho celkovou harmonii.

Dřevěná skříň má svůj půvab, a pokud chcete, aby jí vydržel, musíte o ni pečovat

Přejeme vám, ať máte při výběru nové skříně šťastnou ruku a nemusíte se zbavovat se slzami v očích svých nejoblíbenějších kousků oblečení. Nejen po Vánocích.

Reklama

Související témata:

Načítám