Hlavní obsah

Jizvy vás nemusí hyzdit! Co platí na ty vaše?

Foto: Profimedia

Drobné jizvy, třeba po odstranění pih, nemusí být časem vůbec vidětFoto: Profimedia

Reklama

Jizva zůstává na kůži jako trvalá stopa po úrazech a operacích. Někdy je skoro neviditelná, jindy ji nepřehlédnete. Co s ní? Dá se její definitivní vzhled ovlivnit? Zjišťovali jsme to!

Článek

Každé porušení kůže, ať už vzniklo jako důsledek chirurgického zákroku nebo kvůli zranění, se hojí jizvou. Méně či více viditelnou. Ale z kůže ji nikdo neodstraní. „Každá jizva vyzrává tři až šest měsíců, ale někdy i dva roky. Zpočátku je začervenalá, barevně nápadná, ale po několika měsících bledne. V optimálním případě zůstane jen tenká světlá linka tam, kde došlo k narušení pokožky,“ vysvětluje MUDr. Yvonne Bergerová z pražské kliniky BcD Clinic.

„Jizvy se nedají nikdy definitivně odstranit, pomocí různých opatření se ale u části z nich dá hojení a vzhled ovlivnit," dodává lékařka.

Stará, nebo mladá, tak na tom záleží!

Hojení poškozené kůže vyvolává proces jizvení. Tvoří se nová kůže z nových buněk vazivové tkáně, jemných cév a vláken. Jenže u každého se jizvy hojí jinak. Jizvu tak ovlivní kvalita a stáří kůže, nemoci (cukrovka), ale také ošetření.

„K bezprostřední pooperační péči jsou určeny přípravky s obsahem změkčujících látek. Doporučujeme co nejdřív začít s masážemi. Vhodné jsou i speciální silikonové gely, které urychlují oploštění a zesvětlení jizvy,“ doporučuje Yvonne Bergerová a dodává: „Se zanedbanými zastaralými jizvami už bývá těžké pořízení."

Foto: Profimedia

Vždy záleží na věku, vlastnostech kůže i na správné péčiFoto: Profimedia

Problém, co s ním?

Vzhled jizev je zdrojem trápení a nespokojenosti. Do ordinace korektivního dermatologa nebo plastického chirurga přivedou pacienty nejen stopy po popáleninách, ale také třeba jizva po císařském řezu nebo po zákroku v obličeji.

„Pacienty mohou velmi trápit vlastně maličkosti, například ,ice pick' jizvičky, tedy zející póry či díry, kde k nápravě stačí vyříznutí bez sešití a pak zbroušení kůže. Problémem bývají pigmentované jizvy, tady je pomocníkem QS laser na tetováže, stejně tak i silniční lišej v jizvě, traumatické tetováže,“ vysvětluje MUDr. Karolína Kykalová z pražské kliniky Esthesia. „Náprava vzhledu nápadných a rozsáhlých jizev nebo keloidů je velmi složitá a také časově náročná.“

Když se jizva špatně zhojí

  • Vpadlé, atrofické jizvy – Jizvu tvoří vkleslá plocha. Vznikne po odstranění většího útvaru na kůži, po neštovicích nebo akné. Vylepšit je pomohou výplně kyselinou hyaluronovou, rozbroušení laserem (CO2 nebo erbium) nebo kombinace obou, pomáhá i plazmaterapie.
  • Hypertrofické jizvy – Jizva je vystouplá, nápadná a červená. Občas se zaměňují za keloidní jizvy. Na rozdíl od nich se z původní rány nešíří do okolí. „I takové jizvy se většinou do 2–3 let srovnají do úrovně kůže a zesvětlají. Urychlení hojení pomůže cévní laser a kryoterapie,“ říká Karolína Kykalová.
  • Keloidní jizvy – Tak to je opravdu velká komplikace! Nápadná zbytnělá tkáň kolem jizvy vybíhá okraji do okolí. Bývají červené až fialové a nikdo je nepřehlédne. Vznikají v důsledku nadměrné a nežádoucí tvorby kolagenu v ráně. Mohou se objevit kdekoli na těle, ale nejčastěji nad hrudní kostí, na ramenou, na uších. Není to jen estetický problém, v některých místech mohou způsobit až omezení pohyblivosti kůže. Sklon ke vzniku keloidních jizev je velkým minusem při rozhodování o plastických operacích.
Foto: Profimedia

Velké jizvy jsou různého typu, a proto by se měly začít brzy ošetřovat. Pomáhají například tlakové masážeFoto: Profimedia

Co platí na poslední zmíněné jizvy? „Zlepšení vzhledu je těžké a také náročné, kombinujeme hned několik metod – injekční aplikaci kortikosteroidů, ošetření cévním laserem v kombinaci s kryoterapií – mrazení,“ doplňuje Karolína Kykalová. „A pozor! Nikdy je neoperujeme, vše by se ještě víc zhoršilo!“

Jak je vidět, jednou vzniklých jizev se nezbavíte, hyzdit tělo však nemusí.

Reklama

Načítám