Hlavní obsah

Jmelí - legendami opředený parazit. Co o něm vlastně víme?

Foto: gpointstudio; Shutterstock.com

Foto: gpointstudio; Shutterstock.com

Reklama

Jmelí považujeme všichni za samozřejmou součást Vánoc. Víte však, co to vlastně je, kde roste a jaké může mít účinky? Podívejte se, jaké legendy se k němu pojí a k čemu lze využít.

Článek

Vánoční zvyky a tradice jsou spjaty s mnoha legendami, ale znáte i tu, která se pojí právě se jmelím? Podle ní bylo kdysi právě jmelí stromem, a to takovým, z něhož údajně Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. A z kmene téhož stromu také prý po třiatřiceti letech Římané vyrobili kříž, na který Ježíše ukřižovali. Strom se pak podle legendy studem zmenšil v malé keříky, které nejsou schopné žít samostatně a musejí využívat jiných stromů.

Přináší štěstí a dobro

Podle téže legendy však jmelí od dob ukřižování Ježíše přináší dobro všem, kdož pod ním projdou. Do domů pak prý jmelí vnáší štěstí, odvahu a lásku, ale pozor, nesmíte si je sami koupit! Aby vám přineslo štěstí, musíte jím být obdarováni. A o Štědrém dnu se pod zavěšenou větvičkou jmelí můžete – prý zcela beztrestně – s kýmkoli líbat. Legenda je jedna věc, co na to řekne váš partner či partnerka, je věc druhá!

Parazituje na jiných

Věděli jste, že je jmelí vlastně parazit? Jak už napovídá legenda, ke svému životu potřebuje jiný strom. Z botanického hlediska je to stálezelený poloparazitický keřík, který roste na jehličnatých a listnatých dřevinách. U nás najdete jen jmelí bílé, ve světě pak existuje ještě dalších 70–100 druhů.

Bílé plody (bobule) skrývají v silně lepkavé dužnině semena. Však také latinský název jmelí Viscum znamená lepidlo. Díky lepu se semena, která roznášejí hlavně ptáci svým trusem, velmi snadno přilepí na nové větve a stromy. Po vyklíčení mladé kořínky rozpouštějí buňky stromů a pronikají do kůry a do dřeva. Pomocí tzv. haustorií se napojují na cévní systém stromů a čerpají z nich vodu a v ní rozpuštěné látky.

Foto: Jorg Hackemann; Shutterstock.com

Foto: Jorg Hackemann; Shutterstock.com

Je jedovaté i léčivé

Jmelí má mnohé léčivé účinky, a proto se také od pradávna k léčení a i v kosmetice používá. Pomáhá ke snížení krevního tlaku, proti arterioskleróze a poruchám vegetativního nervového systému a používá se i v rámci podpůrné léčby některých nádorových onemocnění. Tlumí bolesti hlavy a závratě, má protirevmatické účinky a omezuje také křečové žíly či bércové vředy.

Sami bez porady s lékařem ho však užívat raději nezkoušejte. Jmelí je zároveň vcelku silně jedovaté. Proto dávejte pozor, aby kuličky jmelí náhodou nevzalo do pusy malé dítě nebo váš pes.

Foto: Agnes Kantaruk; Shutterstock.com

Foto: Agnes Kantaruk; Shutterstock.com

Ověnčeno pověstmi a kouzly

Díky zajímavému vzhledu, způsobu růstu i lékařskými účinky jsou jmelí po staletí přikládány kouzelné účinky, a to u mnoha kmenů a národů ze všech koutů světa. Podle starých Galů dodával elixír ze jmelí nadpřirozenou sílu, staroindické básně se o něm hovoří jako o „kouzelném proutí“.

Pohanští Slované využívali jmelí jako metlu na zlé duchy, odháněli jím nemoci i uřknutí, zloděje, a dokonce jím odvraceli i požáry. V antice jej kladli do hrobů, neboť prý otevíralo brány do podsvětí. Druidové pomocí jmelí dokonce odvraceli války, hladomory, krupobití i vlkodlaky. Z této doby se taky uchoval zvyk jmelí pozlacovat – neboť Druidi jmelí utínali zlatými srpy.

Jak vidíte, i zdánlivě tak obyčejná a nenápadná rostlina, jako je jmelí, skrývá plno tajemství a možností využití. Odhánět zlé duchy jím asi nebudete, léčit se s ním sami bez porady s odborníkem raději taky nezkoušejte, bez obav z něj však můžete vyrobit vánoční věnce nebo jinak vyzdobit byt či dům.

Reklama

Načítám