Hlavní obsah

Jóga XXL: Instruktorky, do kterých byste to určitě neřekli

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Máte komplexy ze své postavy? Chtěli byste začít cvičit, ale necítíte se v legínách a upnutých sportovních topech ani trochu komfortně? Pak by vám mohly zvednout sebevědomí tyto XXL dámy. Nemají vyrýsované postavy ani sixpacky na břiše. Přesto jsou úspěšné instruktorky jógy a motivují ke cvičení tisíce lidí!

Článek

Necítíte se na skupinových lekcích vedle vychrtlých jogínek příjemně? A co takhle „plus size jóga“? Takové lekce totiž vedou tyto sympatické dámy. Radí silnějším lidem, jak začít, jak správně cvičit a dokazují, že kvůli váze není třeba sport vzdávat nebo se jakkoli omezovat! Se svými těly dělají neuvěřitelné pózy! Posuďte sami.

Advokátka „body positive“

Velmi inspirující instruktorka jógy je třicetiletá černoška ze Severní Karolíny. Jmenuje se Jessamyn Stanley a je známá jako zastánkyně „body positive“ hnutí. Na svém instagramovém účtu má více než 400 tisíc sledujících, které motivuje k tomu, aby cvičili. Dokazuje, že i s konfekční velikostí XXL je možné dělat skvělé jógové ásany a cítit se skvěle. Podle ní můžou cvičit lidé jakékoli velikosti a váhy. Učí jógu, přidává inspirující fotky a videa a také napsala knihu s názvem Every body yoga, což by se dalo volně přeložit jako Jóga pro každé tělo.

Jessamyn samozřejmě ví, že jako typická instruktorka jógy nevypadá, ale starosti si s tím rozhodně nedělá. Naopak! Těší se z toho, že je výjimečná. Je známá jako „advokátka plus size lidí“. Své klienty nabádá k tomu, že je třeba vnímat to, jak se při cvičení cítí, a ne pouze sledovat, jak u toho vypadají. Chce, aby silnější lidé při sportu neřešili okolí a prostě si jen užívali pohyb jako takový. V rozhovoru pro časopis The Cut řekla: „Vždy na vás bude někdo zírat. To je fakt. Jediná věc, kterou vy osobně můžete ovlivnit, je vaše reakce na to.“

Foto: Profimedia.cz

Američanka Jessamyn Stanley je známá propagátorka body positive hnutíFoto: Profimedia.cz

Kila nejsou překážkou

Další známou instruktorkou, která rozhodně nesplňuje většinovou představu o tom, jak by měly jogínky vypadat, je pětadvacetiletá Maria Odugba z Floridy. Od dětství měla problémy se zdravím, jako například zvýšenou činnost štítné žlázy, takže začala mít už ve třinácti letech potíže s váhou. Jak dospívala, kila stále přibývala, a v roce 2014 vážila přes 180 kilogramů. V té době se začala vážně obávat o své zdraví a řekla si, že to takhle dál nejde. Začala chodit do fitka, upravila stravu a naplno se věnuje józe nejen jako student, ale už i jako instruktorka. Díky změně životního stylu, zhubla za pět let přes padesát kilo.

O své cestě za lepším zdravím píše blog a na Instagramu ji sleduje téměř 80 tisíc lidí. Na sociálních sítích motivuje další obézní lidi, aby se sebou něco dělali. „Jen bych si přála, aby víc lidí vědělo, že je to možné. I lidé s větší velikostí to mohou zkusit a žít zdravější život. Věřím, že každý by měl být zdravý, a neznamená to, že musíte být hubený."

Foto: Profimedia.cz

Jogínka Maria Odugba motivuje obézní lidi k pohybuFoto: Profimedia.cz

Párová jóga i se sto kily

Další slavnou jogínkou, a ta váží bezmála 110 kilo, je jednatřicetiletá Valerie Sagun ze San José v Kalifornii. Díky své houževnatosti, trpělivosti a odhodlání dokáže dnes téměř vše, co její i o padesát kilo lehčí kolegyně. Se svojí hmotností nemá problém udělat stojku, stoj na hlavě nebo provaz, a vrhá se dokonce i do párové jógy s partnerem. Stejně jako dvě předchozí zmíněné, i Valerie podporuje další obézní lidi nejen k józe, ale ke sportu a pohybu vůbec skrze sociální sítě. A daří se jí to. Na jejím účtu na Instagramu ji sleduje více než 150 tisíc lidí. Kromě toho napsala také knihu o józe. Ta jí prý totiž změnila život.

„Chvíli trvalo, než jsem se naučila přijmout své tělo takové, jaké je, ale dnes jsem s tím, jak vypadám, spokojená. Je důležité přijmout se a přestat se neustále trápit hubnutím. Buďte šťastní a akceptujte sami sebe v těle, jaké máte. Vaše tělo může udělat cokoli budete chtít, pokud budete mít dost odhodlání a vytrvalosti.“

Valerii jóga pomohla v nejtěžších chvílích života. Jak po fyzické, tak po psychické stránce. „Jóga a cestování byly jediné věci, u kterých jsem mohla vypnout mysl. Jóga se stala mou osobní terapií a pomohla mi přijmout své tělo.“

Foto: Profimedia.cz

Valerie tvrdí, že díky józe začala milovat své těloFoto: Profimedia.cz

A co vy? Cvičíte i s kily navíc?

Reklama

Související témata: