Hlavní obsah

Odstrašující příklad: Nejtlustší žena na světě zemřela. Zhubla příliš pozdě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních 25 let byla upoutaná na lůžko, neschopná jediného pohybu, odkázaná na pomoc ostatních. Vážila šílených 504 kilogramů, přesto hodlala o svůj život bojovat. I když zhubla, její tělo ten nápor ale neusneslo. Nejtlustší žena světa zemřela.

Článek

Egypťanka Eman Ahmed (zemřela v 37 letech) to neměla snadné od dětství. Už když se narodila, vážila neuvěřitelných pět kilogramů. Později jí byla diagnostikovaná parazitní elefantiáza, kvůli které rostla od obřích rozměrů, a navíc měla stále děsivý hlad.

Trpěla už jako dítě

Obézní byla Eman vždy, ale dalo by se říct, že do svých jedenácti let byla schopná žít alespoň trochu normální život. Pak už ale její končetiny váhu těla neunesly a Eman nedokázala ani stát. Přestala proto opouštět domov, kde se pohybovala po kolenou.

Pak už ale nezvládala ani to a posledních 25 let strávila upoutaná na lůžko. Její váha dosáhla 504 kilogramů a stala se z ní nejtlustší žena na světě. Ani v leže nedokázala pohnout nohama ani rukama.

Bohužel zdravotní péče v Egyptě a finanční situace rodiny nedovolovaly, aby se žena jakkoli léčila.

Foto: Profimedia.cz

V takto zuboženém stavu byla Egypťanka převezena do nemocnice v IndiiFoto: Profimedia.cz

Pomoc přišla

Přesto to rodina Eman nevzdávala a hledala lékaře, který by dokázal mladé ženě pomoci. Nakonec se o to pokusili odborníci z indické Bombaje, kam byla v únoru letošního roku Eman složitě přepravena.

Stěna jejího pokoje prý musela být zbourána, aby postel měla kudy projet, do Indie pak letěla nákladním letadlem. Po sedmi hodinách letu ale byla na místě a začal její léčebný proces.

Lékaři jí provedli operaci žaludku, nasadili jí přísnou dietu a Eman během tří měsíců dokázala podle některých informací zhubnout na neuvěřitelných 300 kilogramů. Najednou dokázala hýbat rukama a dokonce mohla sedět na kolečkovém křesle.

Foto: Profimedia.cz

Jen její převoz byl velmi složitý, nedokázala se ani pohnoutFoto: Profimedia.cz

Tělo to nezvládlo

V květnu byla Eman převezena do nemocnice v Abú Zabí a byla ve srovnání s předešlým stavem ve viditelně dobré náladě a kondici. Čekala ji ještě další léčba a další snižování váhy.

Jenže její tělo morbidní obezitou trpělo příliš dlouho a úbytek přišel již pozdě. Přestože se o ženu staral tým dvaceti lékařů, její zdevastované tělo při životě udržet nedokázali. Eman v září zemřela, na vině byl v podstatě kolaps celého organismu, především jí ale selhalo srdce a ledviny.

Dovedete si představit takový život?

Reklama

Související témata:

Načítám