Hlavní obsah

Proč je pár kilo navíc lepší pro vaše zdraví?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zdravotní problém, špatný jídelníček nebo lenost…“ Tak si většina lidí vysvětluje tloušťku. Být štíhlý je dnes prostě in. Vyrýsované svaly a vylezlé kosti přece značí zdravé tělo i ducha! Nebo snad ne? Možná vás překvapí, že pár kilo navíc je, podle odborníků, pro zdraví mnohem lepší!

Článek

Některé studie dokazují, že na tlusté lidi společnost nahlíží jako na méněcenné nebo méně schopné. Podobné škatulkování ale rozhodně není na místě: Hubenost nemusí znamenat zdraví a dobrou formu. Naopak!

Lepší energie a výkon

I když většina lidí touží po štíhlé postavě, tak není pravda, že útlá postava je zárukou zdraví. Pokud se jedná o štíhlost, která je spojena se zdravým životním stylem (vyvážená strava, pravidelný pohyb), tak je obvykle všechno v pořádku. V případě, že se ale člověk udržuje hubený na základě různých diet a hladovek, nemůže být o zdravém těle řeč.

„Typické pro nezdravě hubené lidi je, že sotva dosahují normálního pásma BMI, ale přesto se jim na rizikových místech drží tuk a na jiných vlastně jen kůže, protože jim prakticky chybí svaly. Těmto lidem pak chybí energie nejen na fyzické výkony, ale dokonce i na běžné fungování,“ říká MUDr. Ondřej Nývlt, předseda Vědecko-lékařské rady Světa zdraví.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Hladovění a dlouhodobý nedostatek některých vitaminů a minerálů může mít na lidské zdraví fatální následkyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kily navíc proti nemocem

Pokud jste takzvaně kost a kůže, pak vás pravděpodobně schvátí kdejaký virus. Lidé, kteří mají odkud brát energii, se se zdravotními komplikacemi vypořádávají snáz. Nejde ale jen o chřipku nebo angínu. Pár kilo navíc má pozitivní vliv i v léčbě vážných chorob nebo úrazů, po kterých pacient dlouhodobě leží. Tělo má z čeho brát energii na boj s nemocí, rychlejší zotavení i překonání náročné léčby, jako je třeba chemoterapie. Podle odborníků mají lidé s nějakým tím kilem navíc také mnohem menší riziko vzniku demence, a to až o 18 procent. Specialisté to přisuzují především dostatku vitaminů E a D v potravě, kterých mají hubení lidé často nedostatek.

Kila navíc nejsou vždycky ukazatelem toho, jak se lidé stravují nebo zda sportují. Pokud je někdo přirozeně vychrtlý, ale stravuje se nezdravě a nehýbe se, může mít podstatně vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění než silný člověk, který žije zdravě.

Sport v jakékoli „velikosti“

Odborníci upozorňují, že nejdůležitější ze všeho je dostatek pohybu. Pokud se hýbete a posilujete svaly, na váze nezáleží. Skvělým příkladem je třeba plus size modelka Ashley Graham (30), která má konfekční velikost 44. Ta je přitom známá tím, že se stravuje velmi zdravě a cvičí alespoň třikrát týdně. Přesto má do obvyklých postav modelek hodně daleko. Je ale zdravá, fit a se svým tělem spokojená.

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Sportovat by měli lidé nejen kvůli vzhledu, ale především pro své zdravíFoto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Nezdravá hubenost

Touha po tom, splňovat současné módní trendy, vás může stát zdraví. Podle lékařů je přílišná štíhlost stejně nebezpečná jako obezita. Problémem nejsou jen vyzáblé modelky na titulních stranách časopisů, ale i extrémní stravovací trendy, kdy jsou z jídelníčku zcela vyloučeny živočišné tuky a bílkoviny. Kvůli dlouhodobému nedostatku těchto složek můžete mít zdravotní problémy. Pokud se tedy rozhodnete jíst podle zásad vegetariánství nebo veganství, musíte vědět, jak tyto látky tělu dodat v jiné formě, aby nestrádalo.

„Extrémní způsoby stravování, kdy jsou z přijímané stravy dlouhodobě vyloučeny některé vitaminy a minerály, tělu neprospívají. I mladí lidé pak můžou mít zdravotní problémy, které obvykle přicházejí až v pokročilejším věku. Jedním z nich je třeba řídnutí kostí. Člověk, který se stravuje zdravě a vyváženě, byť jí málo, by neměl mít problémy s nemocemi, jako je třeba osteoporóza,“ říká praktický lékař MUDr. Petr Werner.

Na obezitu pozor!

Jak vidno, pár kilo navíc může být z hlediska zdraví prospěšné z mnoha důvodů. Řeč však není o těžké obezitě, ale o zhruba pěti kilech nad vaší ideální váhou. Při výraznější nadváze, nebo dokonce obezitě, se ale o výhodách mluvit nedá.

Nebezpečná je třeba typická „pneumatika“ na břiše, kdy není tuk rovnoměrně rozložený po těle, ale směřuje pouze do tohoto konkrétního místa. Tehdy dochází k ukládání tuku nejen na břiše, ale uvnitř, a tento tzv. viscerální tuk se nabaluje na orgány a je velmi nebezpečný. Přispívá k rozvoji onemocnění srdce, rakoviny, deprese, sexuálním dysfunkcím, artritidy a spoustu dalších chorob.

A jak poznat, že už se této nebezpečné hranici přibližujete? Změřte se v pase! U žen je kritickou hranicí, pokud mají na nejužším místě kolem 90 cm, u mužů pak nad 100 cm.

Jak o své zdraví pečujete vy?

Načítám