Hlavní obsah

Jsem normální? Tahle otázka nás v sexu trápí nejčastěji!

Foto: Thinkstock

Kolem sexu je pořád stále mnoho otázek, ale jedna se opakuje nejčastějiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex! Je starý jako lidstvo samo, všude se o něm mluví a píše, přesto se řada lidí trápí nejasnostmi týkajícími se jejich milostného života. Na co se nejčastěji ptají odborníků? Budete překvapeni!

Článek

Britská sexpertka Tracey Cox se ve své praxi setkala s ledasčím. Ovšem existují prý otázky, které se opakují stále dokola. Které to jsou?

TOP 3

Otázky, kterými lidé odborníky na sex zahlcují, se samozřejmě liší podle toho, zda se ptá žena či muž. Tohle jsou prý dvě nejčastější otázky dle pohlaví:

  • Ženy:Proč se mi nedaří dosahovat orgasmu? – Řadu žen trápí, že orgasmu nedosahují vůbec nebo jen velmi výjimečně. Dobrou zprávou je, že většinou se tento problém dá vyřešit.
  • Muži: Jsem dostatečně vyvinutý, dokážu s tím, co mi příroda nadělila uspokojit partnerku? – Ani tohle asi není překvapivá otázka, pánové prostě mají obavy o dostatečné rozměry svého mužství tak nějak neustále (více se o tom dočtete zde).

Zajímavé ale je, že otázka, která trápí všechny bez rozdílu pohlaví, je výrazně „obyčejnější“. „Nejčastěji se ve své praxi setkávám s tím, že člověk má obavy, zda je normální. Zda jsou jeho touhy, představy, to, co v sexu provozuje, normální, odpovídají standardu, tomu, co dělají ostatní,“ tvrdí Tracey Cox.

Foto: Thinkstock

Netrapte se tím, zda jste či nejste normální. Pokud oba souhlasíte, oběma se to líbí a nikomu není ubližováno, neexistují žádné normyFoto: Thinkstock

Bohužel zrovna na tuhle otázku prý vlastně nelze jednoduše odpovědět. V sexu totiž žádné pevné hranice normálna či nenormálna neexistují. „Navíc pro zdravý a spokojený sexuální život je nejdůležitější to, abyste se právě touto otázkou přestali zabývat,“ dodává Tracey Cox.

Jsem normální?

Na tuhle otázku jednoduše odpovědět nelze. Každý člověk je individualita, je vlastně nemožné definovat, co je normální a co už ne. „Přesto se tím lidé pořád zaobírají. Obklopují se různými sexuálními mýty, mají pocit, že ostatní lidé dělají v posteli jiné věci, a proto mají určitě kvalitnější milostný život a podobně,“ popisuje Tracey Cox.

Jenže právě to je cesta do erotických pekel. Není totiž nic nudnějšího a asexuálnějšího než přemýšlet o tom, co dělají v ložnici ostatní a jestli si to náhodou neužívají víc než vy. Nejen že tím svůj sexuální život vlastně dusíte, zároveň se zaobíráte něčím, o čem nemůžete mít ani potuchy.

„Můžete si samozřejmě pročíst všechny možné ankety, sexuální studie, chytré knížky a články, přesto nebudete mít ani ponětí, co se odehrává v ložnicích jiných lidí. Mezi tím, co lidé říkají, a tím, co doopravdy dělají, je totiž obrovský rozdíl. Jsou to dvě naprosto odlišné věci,“ varuje Tracey Cox.

Foto: Thinkstock

Nesrovnávejte se s ostatními, soustřeďte se jen na své a partnerovy pocityFoto: Thinkstock

Základní poučka

Místo toho byste se měli spíš soustředit na to, jak se cítíte vy. Zda vás to, co se děje ve vaší posteli, uspokojuje a baví. Ne zda to odpovídá standardu, zda je to normální. Platí totiž jedno základní pravidlo. „Nic na světě není perverzní nebo špatné, pokud s tím oba zúčastnění souhlasí,“ tvrdí tracey Cox. A pokud se jim to líbí a neohrožuje je to na životě, ale to už se samozřejmě bavíme o extrémech.

Zapomeňte na věty typu „ale každý to přece dělá“ nebo naopak „tohle nikdo normální určitě nedělá“. „Akorát budete pod tlakem a budete sebe a partnera nutit do věcí, do kterých se vám vlastně vůbec nechce, nebo se naopak přestanete věnovat tomu, co vás baví a uspokojuje,“ varuje Tracey Cox.

Sex je v prvé řadě zábava, ne důvod ke stresu a obavám. Relaxujte a užívejte si to! A nestarejte se o nic jiného než o sebe a svého partnera. Tady je rozhodně místo na trochu sobeckosti!

Tak co, také se strachujete, zda jste normální?

Reklama

Načítám