Hlavní obsah

Jste těhotná? Pozor na parazity, kteří mohou poškodit vaše dítě!

Foto: Profimedia

Paraziti mohou být ve vašem těhotenství příčinou různých problémů. Jak se jim vyhnout?Foto: Profimedia

Reklama

Paraziti nepohrdnou žádným hostitelským organismem. Pro těhotné ženy však znamenají vyšší rizika. Ale jde se jim vyhnout. Stačí se držet hygienických zásad a hlídat si, co jíte!

Článek

Paraziti se nevyhýbají žádnému živému organismu. A v dobře živeném těle nastávající maminky nejsou podmínky úplně k zahození. Problém je, že živiny, které jsou primárně určené pro miminko, jsou potravou i pro samotné parazity. V konečném důsledku pak plod může být tak podvyživený, že se nemůže dál vyvíjet.

Larvy a menší paraziti navíc dokážou skrze placentu proniknout až přímo k plodu. „Nenarozené miminko pak mohou trvale poškodit. Hrozí zde tělesné a mentální deformace," upozorňuje Mgr. Jiří Stareček, výrobce léčiv a doplňků stravy ClineX a dodává: „Jiní paraziti, zvláště hlísti, zase dokážou způsobit anémii."

Parazit si vždycky najde cestu

Nejvíce parazitů žije ve střevech svého hostitele. To však ale neznamená, že exkrementy jsou to jediné, čím se můžete nakazit. Pozor si musíte dávat zvlášť na maso, které jíte. Larvy se umí po těle masného zvířete rozptýlit lymfou. Napadený tak může být i kus svaloviny daleko od střev. A pokud mělo zvíře některého parazita v sobě, je pravděpodobné, že zárodky mohou být ve všech jeho produktech (mléko, tvarohy, měkké sýry).

Larvy některých parazitů navíc dokážou přežívat i v půdě, kam se dostanou spolu s výměšky zvířete. Stačí pak, když si sednete do trávy a pak si nevědomky olíznete prsty a usnadníte jim cestu k dalšímu hostiteli. Vedle toho, že samozřejmě dokážou nakazit i ovoce a zeleninu, které v půdě s larvami rostou.

Foto: Profimedia

Na trávník si dejte pozor, může být plný infikovaných výměšků zvířatFoto: Profimedia

Rizika ovlivníte samy

Přestože všechna parazitální onemocnění představují vysoká rizika pro matku i dítě, není důvod žít devět měsíců ve strachu, že to svoje nedonosíte. Nebezpečí parazitů se snižuje úměrně s tím, jak miminko roste.

Například je dokázáno, že nejobávanější toxoplasma gondii je pro plod nebezpečná v prvním trimestru. Zároveň je ale do 13. týdne nejnižší riziko přenosu nákazy na plod. Naopak nejvyšší riziko přenosu je v posledním trimestru, kdy už ale zase skoro nehrozí poškození miminka. A pak toho spoustu dokážete ovlivnit vy samy svou obezřetností a důsledným dodržováním hygieny. V každém případě se držte těchto zásad:

  • Syrové maso si zakažte

Tepelným zpracováním masa velké procento parazitů zahubíte, a to i v jejich zárodečné fázi. Zakažte si syrové maso (tatarák, carpaccio, steaky upravené jako rare nebo medium aj).

  • Buďte více obezřetné při konzumaci sýrů a mléka

Ze sýrů si spíše vybírejte ty tvrdé, kde je riziko pohybujících se parazitů menší, a mléko si raději převařte. Nekupujte také od farmářů, ale v obchodech, kde vše prochází přísnou výstupní kontrolou.

Foto: Profimedia

I sýry by měly být kupované spíše v obchodě, kde je zaručena hygienická kontrolaFoto: Profimedia

  • Myjte si stále ruce

Ne nadarmo se říká, že například roupi jsou ze špinavých rukou. Mějte po ruce neustále dezinfekční gel, ruce si často a důkladně myjte. Hlavně při vaření, pokud třeba saháte na maso.

  • Zeleninu a ovoce neochutnávejte nemyté

Obdobně obezřetné buďte i při přípravě zeleniny. Opět je lepší ji podusit nebo upéct. Pokud máte chuť na čerstvou zeleninu a ovoce, několikrát je omyjte pod teplou vodou. A pokud chcete mít ještě větší jistotu, pochutnávejte si na druzích, které můžete zbavit slupky.

Musí kočka z domu?

MVDr. Jan Novák doporučuje: „Psa, kočku, ale i třeba králíka nebo koně je třeba pravidelně odčervovat, a to každé tři měsíce, nejdéle však po půl roce.“Zamezte také mazlení a přímému kontaktu s čumáčkem zvířete, protože právě tím vaši čtyřnozí miláčci rozpoznávají nejen své psí a kočičí kamarády, ale zároveň se sami čistí.

„Těhotným bych také doporučil nevyklízet kočičí klece a příbytky," varuje Jiří Stareček. Z hlediska prevence toxoplazmózy je nezbytně nutné dodržovat ve vztahu se zvířetem (nejčastěji kočkou) důsledné hygienické návyky.

Na parazity platí u babské rady a bylinky, které lze preventivně užívat i v těhotenství. Znáte nějaké?

Reklama

Načítám