Hlavní obsah

K babičce nesmíš!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neberte dětem jejich prarodičeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nezralé a pošetilé, brání-li rozvedení rodiče styku dětí s rodiči bývalého partnera. Právě tak je nezralé a pošetilé, pomlouvají-li dědeček s babičkou jednoho z rodičů vnoučete. Oba tyto postoje mají jedinou oběť - dítě.

Článek

Uvážliví prarodiče mají šanci být v rozvodovém klání dětem oporou. Při rozvodu mladé rodiny by měli zůstat nad věcí, jakkoli je to obtížné. Neměli by aktivně vstupovat do sporů, a už vůbec ne uzavírat koalice s některou ze zúčastněných stran. Samozřejmě v případech, kdy v rodině docházelo k alkoholismu, násilí, psychickému týrání, či jinému asociálnímu jednání, netají prarodiče, na čí straně jsou jejich sympatie. Ve většině „běžných" rozvodů by však neměli před dětmi obviňovat bývalého partnera svého dospělého dítěte. Naopak, vnouče od nich musí dostat jasný signál, že na jejich vzájemném vztahu se ani po rozvodu rodičů nic nemění.

Buďte uvážliví

Ideální by bylo, kdyby prarodiče podporovali vztah vnoučete k oběma rodičům, případně k druhým prarodičům a postupně i nevlastním partnerům rodičů. Měli by jim vysvětlit, že jejich rodiče potřebují navázat nový vztah a dopředu je motivovat k tomu, aby se spolu s rodičem těšili na doplnění rodiny. Toto ale dokáží jen lidé moudří a velkorysí, kteří blaho dítěte neproklamují, ale v jeho zájmu jednají. Z praxe psychologů lze vyvodit, že moudrost v takových případech nemusí korespondovat se vzděláním.

Dítě jako rukojmí

Ještě častěji však bývá chyba na straně mladých. Během rozvodu a po něm mnohdy zanevřou nejen na bývalého partnera, ale i na jeho rodiče. Nepřejí si, aby se s nimi dítě nadále stýkalo. A to ani v případě, že obě rodiny předtím žily pod jednou střechou a vnoučata se s dědečkem a babičkou denně stýkala. U soudu pak vyjdou najevo případy, kdy matka raději nechá o prázdninách dítě v městském bytě bez programu a prakticky bez dozoru, než aby je tak jako po léta předtím poslala za babičkou na chatu. Výmluvy bývají vynalézavé, náhlou alergií počínaje a důkazy špatného vlivu na dítě konče. Důvod je jediný: msta bývalému partnerovi, zejména byl-li to on, kdo z manželství odešel.

Co v takových případech dělat? Mají prarodiče šanci se styku s vnoučaty domoci? Dnes už naštěstí ano. Jak postupovat? Dozvíte se již ve středu v článku Snacha se zatvrdila, soud pomohl

Reklama

Načítám