Hlavní obsah

Jarní lyžování? Na ledovci. Zkuste Kaprun, Presenu v Itálii a další vrcholy, kde je sníh celoročně

Foto: nikolpetr, Shutterstock.com

Foto: nikolpetr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si myslíte, že lyžařská sezona skončila, jste na omylu. Stačí vyrazit na ledovec a zimní sporty si můžete dopřát i za svitu jarního sluníčka. V Evropě jich je několik, tak lyžařskou výbavu ještě neuklízejte. Tady jsou naše tipy na jarní (a leckde i letní) lyžování.

Článek

U nás je to s lyžováním složité, ani v zimě nemáte nikdy jistotu, že bude na sjezdovkách dostatek sněhu. Kde ale naopak tuhle jistotu máte vždycky, klidně i v jarních a leckde i v letních měsících, to jsou ledovce. Nejvíc jich najdete v Rakousku a Itálii.

Rakousko: Kaprun

Našim sousedům se poštěstilo a mají opravdu hodně ledovců, kde se dá lyžovat skoro celoročně. Kitzsteinhorn neboli Kaprun je jedním z nich. Před dvěma lety jsme tam vyrazili s rodinou na Velikonoce. V údolí, kde nebyla ani vločka, jsme chodili v tričkách či lehkých mikinách, na sjezdovkách ale o sníh nouze rozhodně nebyla, i když nesjedete na lyžích úplně dolů.

Příjemné středisko se sjezdovkami je pro lyžaře všech úrovní, jen počítejte s tím, že na ty nejvyšší nejezdí kabinky ani lanovky, jen vleky. To není obzvlášť s dětmi, které třeba z pomy či kotvy rády padají, úplně ono. Na druhou stranu i v nižších polohách si skvěle zalyžujete, takže jezdit až nahoru není nutné.

Jestli lyžujete dobře, rozhodně nevynechejte sjezdovku Black Mamba – má spád přes 60 % a délku asi jeden kilometr, je to taková kaprunská výzva. Obzvlášť děti si po jejím sjetí připadají nepřemožitelné!

Foto: Rafal Olechowski, Shutterstock.com

Jedním z míst, kde se dá lyžovat skoro celoročně, je rakouský KaprunFoto: Rafal Olechowski, Shutterstock.com

  • Náš tip:

Dopřejte si oběd v Gipfel Restaurant, kterou najdete ve 3 029 metrech nad mořem. Přímo k ní vás doveze lanovka, ale musíte zdolat i cestu vlekem. Ale stojí to za to. Restaurace je panoramatická, takže při hezkém počasí si u jídla vychutnáte i nádherné výhledy. A vyhlídková plošina, ke které se pak dostanete mystickým tunelem, jenž vede přímo horou a funguje i jako jakási informační galerie plná zajímavostí, je skoro povinnost.

Další rakouské ledovce

Hintertux Gletscher – lyžuje se z výšky maximálně 3 250 m n. m., a to celoročně. K dispozici je 60 km sjezdovek (v létě 20 km), vzdálenost z Prahy 560 km.

Stubaier Gletscher – lyžuje se z výšky maximálně 3 212 m n. m. zhruba do května. K disposici je 42 km sjezdovek, vzdálenost z Prahy 585 km.

Mölltal – lyžuje se z výšky maximálně 3 122 m n. m. téměř do konce května. K dispozici je 17 km sjezdovek, vzdálenost z Prahy 556 km.

Sölden – lyžuje se z výšky maximálně 3 250 m n. m., a to zhruba do května. K dispozici je 34 km sjezdovek, vzdálenost z Prahy 600 km.

Itálie: Ponte di Legno – Tonale

Tahle lyžařská oblast v sobě skrývá čtyři střediska, která lze využít na jeden skipas – Ponte di Legno, Tonale, Temu a ledovec Presena. A všude se dá lyžovat minimálně do 1. května, kdy je plánovaný konec sezony. Z Prahy je to něco přes 780 km a pod 9 hodin čisté jízdy to nejspíš nezvládnete.

Tonale je malinko nudné středisko, tedy alespoň pro ty, kteří patří ke zdatnějším lyžařům a hledají terénně zajímavé sjezdovky. Ale třeba pro rodiny s dětmi je to naprosto ideální – najdete tam primárně mírné a středně těžké sjezdovky, které jsou ale krásně široké a dítě na nich můžete mít v podstatě stále na očích. Počítají tam i s úplnými začátečníky - u konce jedné sjezdovky, která je opravdu mírná, je totiž pojízdný koberec určený těm, co se s lyžováním teprve seznamují.

Ponte di Legno je o hodně lepší, terény tam jsou zajímavější, ale počítejte s tím, že leckteré sjezdovky jsou na alpské poměry užší (podobné je to i v Temu). Jako nevýhodu pak lze v podstatě ve všech těchto střediscích brát fakt, že jde o oblíbené tréninkové místo mladých lyžařů, takže je tam v podstatě každý den nějaká ta sjezdovka uzavřená a vyhrazená právě jim.

Co ale nevynechejte (a především na jaře, kdy už v nižších polohách nebývá sníh úplně ideální), to je ledovec Presena. Nejde o žádné gigantické středisko, v podstatě to jsou jen dvě sjezdovky, ale sjet si Paradiso je nezapomenutelný zážitek. Tříkilometrový padák, zcela oprávněně značený černou barvou, je vskutku adrenalinový zážitek – ostré zatáčky, strmé úseky, ale i široké části, jež vám dovolí užít si rychlost plnými doušky, na to se nezapomíná. Ale pozor – chce to opravdu umět lyžovat!

Foto: dade72, Shutterstock.com

Italské ledovce nabízejí adrenalinový zážitekFoto: dade72, Shutterstock.com

  • Náš tip:

Počítejte s tím, že restaurací a skibarů není v těchto střediscích moc, rozhodně svoje zastávky na jídlo a pití plánujte. Standardně jsou vždy dole v oblasti nástupu na lanovky, ale na samotných sjezdovkách už jich je poskrovnu. Ale když už do nich zavítáte, gastronomicky nebudete zklamaní, všude vaří moc dobře.

Související témata:
Kaprun

Načítám