Hlavní obsah

Co opravdu znamená „teple se obleč“ a proč je důležité držet se efektu cibule a myslet na koncovky

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Reklama

Jak se obléknout, když vyrážíte v zimě ven? Je jedno, jestli se chystáte na lyže, nebo jen na procházku promrzlým městem. Vždy je dobré vědět, jaké oblečení zvolit, abyste nenastydli!

Článek

Abyste v zimě nenastydli a mohli si užít procházku nebo sportovní aktivity, musíte se naučit pár zásadních a základních pravidel při oblékání. Pokud je neznáte, pak vám je třeba i draze koupené funkční prádlo k ničemu. Takže na co pozor?

Proč vadí chlad?

Chlad může představovat riziko nejen pro vaše zdraví. Ovlivňuje totiž rychlost reakcí, výkonnost nebo soustředění, což se nehodí ani na sjezdovce, ani při pohybu městem. Pokud se dobře neobléknete, můžete prochladnout, a jestliže se tomu vystavujete opakovaně, zvyšujete riziko artritidy, bronchitidy či revmatismu. A pokud to opravdu necháte zajít daleko, tak i omrzlin či poškození tkání a svalů.

Základ: vrstvení

Receptem, jak se v zimě správně obléci, hlavně v situaci, kdy se pak budete víc potit, je tzv. cibulový systém. Jde o vrstvení oblečení a správnou kombinaci materiálů, které vás udrží v teple a suchu. Základem je tedy obléknout si vrstvu savou, na ní teplou a na ní izolační.

1. Savá vrstva. Úkolem savé vrstvy je odvést vlhkost (pot) od těla. Mokré triko na těle je téměř vždy zárukou nachlazení. „Aby tato správně fungovala, musí se z ní stát vaše druhá kůže, měla by vám být přesně na tělo. Může být třeba z merino vlny, která má výbornou sací schopnost a opravdu zajišťuje tepelný komfort,“ radí Robert Kunorza, výkonný ředitel společnosti Bennon. Vhodná je i stoprocentní bavlna nebo modal. Jde o přírodní materiál na bázi regenerované celulózy, základní surovinou pro výrobu je bukové dřevo. „Je měkký, lehký, pružný a velmi odolný, neprodře se, dlouho si drží svoji barvu a je prodyšný. Ideální je spojení bavlny a modalu, které zaručí pohodlí při jakémkoliv pohybu,“ říká spolumajitel české značky spodního prádla Styx Adam Rožánek.

Pozor ale na to, aby vás nic neobepínalo příliš. „Když je jakékoli oblečení těsné, může zpomalit nebo až zastavit průtok krve, což je zvlášť při sportu nepříjemné a nebezpečné,“ varuje Ruslan Skopal, spolumajitel firmy Trenýrkárna. Velmi těsné oblečení nejen škrtí, ale může i podráždit kůži.

A pozor, je zbytečné obléci si termoprádlo a přes něj neprodyšnou vrstvu. Vlhkost od těla odvedete jen tehdy, pokud pronikne do dalších vrstev oblečení a pak pryč do ovzduší. Neprodyšná vrstva naopak úniku zamezí a funkční prádlo ztrácí smysl.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Vrchní vrstva oblečení na zimu musí mít schopnost propustit ven vlhko, ale nepustit dovnitř vodu, vítr a chladFoto: Pheelings media, Shutterstock.com

Další vrstvy do cibule

2. Teplá vrstva. Jak již bylo řečeno, další vrstva by měla převzít vlhkost a současně zabránit úniku tepla. Vhodným materiálem je například fleece. Je teplý, měkký, komfortní i při pohybu, protože je pružný a velmi rychle schne. Hodí se i zmíněné přírodní materiály.

3. Ochranná vrstva. Poslední vrstva musí odvést vlhko, ale současně chránit před počasím, tedy před zimou, sněhem, deštěm a větrem. V případě sportovních aktivit je dobré softshellové oblečení, do města to může být teplý nenasákavý kabát, který by neměl být moc těsný, abyste pod něj mohli přidat třeba vrstvu navíc.

Nebojte se svléknout!

Vrstvení je vhodné i proto, že se můžete podle potřeby svléknout i obléknout. Pokud se budete při pobytu v mrazu hodně pohybovat, můžete se obléci tak, jako kdyby bylo asi o deset stupňů tepleji, protože vaše tělo pohybem vyrábí teplo. Jakmile se ale zastavíte, je zapotřebí přidat vrstvu tak, abyste neprochladli. Je tedy lepší mít triko či dvě, mikinu a bundu, než jen lehké tričko a kožich.

Nezapomínejte na koncovky

V zimě je obzvlášť důležité zabránit úniku tepla a prochladnutí, což uděláte tak, že nezapomenete izolovat a zahřát „koncovky“, tedy hlavu, ruce, ale i chodidla. Právě přes hlavu utíká z těla většina tepla – prý až šedesát procent, takže zásadní je nosit čepici nebo alespoň kapuci. Nezapomínejte ani na rukavice a teplou obuv. Zimní boty by měly chránit před vlhkem, mít podrážku, která izoluje od chladu, a mohou být asi o půl čísla větší, abyste si do nich případně mohli vzít i termo ponožky.

Reklama

Načítám