Hlavní obsah

Italská Apulie – malebný kraj, kde se zastavil čas. Můžete tu jen tak být, jíst, pít a snít

Foto: marcobrivio.photography, Shutterstock.com

Foto: marcobrivio.photography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toskánsko zná asi každý, ale Apulie je stále tak trochu neobjeveným kouskem Itálie. Let z Prahy sem trvá dvě hodinky a věřte, že se za tu chvíli ocitnete v úplně jiném světě. A ten stojí za to, aby byl objeven.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jsou místa, která si vás podmaní na první pohled i nádech, a přesně taková je Apulie, italsky Puglia, již najdete na podpatku a ostruze italské kozačky. Malebná historická městečka, nekonečné olivové háje, rozmanité skalnaté pobřeží s dechberoucími výhledy, azurové moře, skvělé víno i jídlo… Je dost možné, že mnohá zdejší kouzelná místa znáte z fotografií na sociálních sítích nebo například z filmů a netušíte, že je najdete právě tady. Co tu určitě neminout?

Matera, kterou proslavil Bond

V úvodu poslední bondovky Není čas zemřít se Daniel Craig prohání kouzelným skalním městem Matera. Lidé tu žili už v paleolitu a věřte, že podobné místo na světě jen tak nenajdete. Domy jsou tu částečně ukryté v jeskyních a než se město stalo turistickou atrakcí, bylo symbolem chudoby a velmi skromných životních podmínek. Dnes se proměnily často na hotely či luxusní byty a město patří k nejvíce fotografovaným místům na zeměkouli.

Alberobello s typickými domečky

Říká se jim trulli a jde o raritní kulaté domy o jedné místnosti, které zakrývá mohutná kónická střecha z kamenných desek. Domky připomínající včelí úly jsou rozsety po celé Apulii, ale nejvíce jich najdete ve městě Alberobello. Pocházejí z 15. století a stavěli si je především chudí pastevci a rolníci jako přechodné bydlení. V mnoha jsou dnes čajovny, cukrárny nebo obchody se suvenýry. Některé si lze i pronajmout a přespat v nich.

Monopoli s podmanivou náladou

Milujete ryzí středomořskou atmosféru? Pak si vás okouzlující městečko Monopoli ihned omotá kolem prstu. Kamenné historické centrum není nijak rozlehlé, zato neskutečně půvabné a jako stvořené k romantickým procházkám a posezení v některé ze zdejších malebných hospůdek.

Altamura

Město proslavil nález zvápenatělého altamurského člověka ve vápencové jeskyni Grotta di Lamalunga. Ještě známější je ale pro svůj typický chléb připravovaný z krupice. Pochází výhradně z okolí města a je pečený v pecích vytápěných dřevem. Má velmi specifický tvar i chuť a rozhodně stojí za ochutnání.

Skalnaté pobřeží Torre Sant'Andrea

Pobřeží je v Apulii velmi pestré a krásné. K jednomu z nejznámějších míst patří Torre Sant'Andrea, kde objevíte přírodní skalní věže, oblouky a jeskyně odrážející se od nádherně průzračného azurového moře.

Poloostrov Gargano

Pokud hledáte místo s neobyčejně divokým a čarokrásným pobřežím s četnými skalnatými útesy, nádhernými písčitými plážemi i menšími zapomenutými zátokami, zamiřte na poloostrov Gargano. A jestli rádi chodíte na výlety, osloví vás i menším horských masivem, kde lze vystoupat až do výšky 1 000 m n. m.

Rady na cestu

  • Z Prahy létá do Bari přímý spoj, letenky se mimo letní sezonu dají sehnat obvykle pod 2 000 korun, i levněji.
  • Ubytování si hledejte přes ubytovací aplikace typu Airbnb či Booking. Bydlet můžete přímo v centru historických měst, u moře nebo uprostřed olivových hájů na kouzelných venkovských usedlostech.
  • Nejlepší způsob, jak Apulii poznat, je půjčit si na letišti v Bari auto a celou si ji projet. Cestovat je možné i vlakem nebo autobusy, počítejte ale s tím, že jezdí jen mezi největšími městy, do odlehlých vesniček zajíždějí sporadicky.
  • Ideální dobou na návštěvu je brzké jaro nebo podzim, kdy už nebývá takové horko a v moři se dá ještě koupat.

Načítám