Hlavní obsah

Zábavní parky v Evropě. Osobně vyzkoušeno! Nejlepší najdete v Německu, ale jeden den vám stačit nebude

Foto: Europapark

Foto: Europapark

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti je milují, leckteří dospělí také, ale i ti, co nejsou fanoušky zábavních parků, jejich návštěvu kvůli štěstí svých ratolestí rádi přetrpí. Adrenalinové horské dráhy, snové kolotoče a velké dobrodružství v kulisách, které vás dokážou přenést kamkoli: do světa pohádek, na Divoký západ, na sever do dob Keltů, ale i do vesmíru. Které evropské zábavní parky opravdu stojí za návštěvu?

Článek

Naše děti zábavní parky milují, a to od útlého dětství. Nic se na tom nezměnilo, ani když už jednomu táhne na šestnáct a druhému na deset, takže jsme jich v rámci Evropy objeli celkem dost. A tyhle můžu z různých důvodů doporučit.

Disneyland u Paříže

Foto: Disneyland paris

Pařížský Disneyland je doslova pohádková zeměFoto: Disneyland paris

Do Paříže jezdí lidé za památkami a romantikou, ale obzvlášť s dětmi by byl hřích vynechat Disneyland. Nachází se asi 40 km za Paříží, ale příměstským rychlovlakem RER tam jste za necelých 40 minut – rychle, levně a pohodlně, za to dám ruku do ohně.

My z časových důvodů vynechali Walt Disney Studios Park zaměřený na filmovou a televizní tvorbu Walta Disneyho, ale na den v Disneylandu nezapomeneme.

S Buzzem Rakeťákem jsme prozkoumali vesmír, vyhráli bitvu s mimozemskými nestvůrami, na lodích propluli světem Pirátů z Karibiku, s Indianou Jonesem přežili dost divokou horskou dráhu a večer padli únavou.

Pozor ale na fronty u jednotlivých atrakcí. My park navštívili v zimních měsících, takže jsme stáli maximálně 20 minut u těch nejvytíženějších. Ale v létě, a obzvlášť pak o prázdninách, mohou být fronty až hodinové.

Základní informace

  • Cena vstupenky se liší podle dnů a měsíců, ale začíná na ceně 56 eur za dospělého na jeden den do jednoho z parků
  • Děti do 3 let zdarma
  • Snížená cena pro děti od 3 do 11 let, od 12 let mají děti ceny jako dospělí
  • Otevírací doba – ve všední dny od 9:30 do 21 hodin, o víkendu 9:30 až 22 hodin
  • Náš tip:

Stáhněte si zdarma aplikaci Disneylandu (odkaz na ni najdete třeba na stránkách parku), pomůže vám tam strávit čas co nejefektivněji. Zobrazuje aktuální čekací dobu u atrakcí, umožňuje vám předem si zarezervovat místo v restauraci a nabízí i interaktivní mapu parku, takže vždycky najdete nejjednodušší cestu tam, kam potřebujete.

Německo – Legoland

Foto: Legoland Deutschland

Legoland v Německu ocení především milovníci ikonické stavebniceFoto: Legoland Deutschland

Legoland je klasika, kterou byste minimálně milovníkům ikonické stavebnice odepřít neměli. Je ale už dál, u města Günzburg, tedy z Prahy asi 470 km, takže je lepší tam přespat. My to tedy dali na otočku, ale za cenu velmi brzkého ranního vstávání a pozdního nočního návratu - pro děti, které cestu prospaly, pohoda, pro řidiče trochu náročné.

Najdete tu pár fajn atrakcí, včetně těch pro opravdu malé děti, ale prim zde logicky hraje právě lego. Tady nebudete ani tak paf z atrakcí, ale spíš z toho, co všechno je z téhle stavebnice možné vytvořit. Dobrá zpráva je, že na drtivou většinu atrakcí smí děti od 100 či 110 cm, a to včetně horských drah. Vyhnete se tak vysvětlování plačícímu dítěti, že tam a tam prostě nemůže, což bývá leckde problém. A na závěr jedno varování - rozhodně počítejte s tím, že kromě vstupného necháte nějaké peníze i v tamních lego obchodech, protože které dítě by dokázalo z Legolandu odjet bez stavebnice?

Základní informace

  • Park letošní sezonu zahajuje 16. března 2024
  • Cena vstupenky v hlavní sezoně činí 64 eur pro dospělé a 58 eur pro děti (cenu lze snížit včasnou online rezervací)
  • Děti do 2 let zdarma
  • Otevírací doba je ve všední dny od 10 do 18 hodin, o víkendech, v některých měsících a o prázdninách do 19 hodin
  • Náš tip:

Nevynechejte Pirate Land, vodní atrakci, kde jezdíte na lodích a vodními pistolemi ostřelujete ostatní lodě. My byli v parku ve velké partě, takže z toho byla pěkná vodní bitva. Náhradní suchá trička v batohu se vám budou hodit.

Německo - Europa-Park

Foto: Europapark

Europa-Park v Německu je naprosto top záležitostFoto: Europapark

Tenhle park je první liga, naprostá pecka, to nej, co jsme zažili. Europa-Park v Rustu je obrovský, nádherný, moderní, plný atrakcí, kdy nevíte, na kterou jít dřív. Je propojený panoramatickým vlakem, jímž se můžete po parku pohodlně a rychle pohybovat. Nevím, čím to je, ale tady to doopravdy baví i dospělé.

A jeden tip pro milovníky super adrenalinu – horská dráha Silver Star. Nejdelší a největší dráha v Evropě, která je prostě dokonalá, a to tak, že jsme ji jeli několikrát, což se nikdy a nikde předtím nestalo. Jen počítejte s tím, že na ni nesmí děti mladší 11 let a nižší než 140 cm.

Nevýhodu má tenhle park jen jedinou – je daleko, z Prahy asi 630 km. Když už tak dlouhou cestu zvládnete, vyplatí se zůstat déle, protože vedle Europa-Parku vyrostl i nádherný aquapark Rulantica, který vám děti stejně nedovolí nenavštívit.

Základní informace

  • Cena vstupenky pro dospělého začíná na 61,5 eura, pro dítě (4-11 let) na 52 eurech, ale jednotlivé dny a měsíce se liší
  • Děti do 3 let zdarma
  • Otevírací doba je v zimní sezoně od 11 do 19 hodin, v letní, která startuje 17. března, je otevřeno od 9 do 18 hodin
  • Náš tip:

Před cestou si změřte své dítě a nezkoušejte ho pak v Europa-Parku „propašovat“ na atrakce, které jeho výšce nepřísluší. Kontrolují to tam opravdu důkladně a jen zbytečně dítě vystavíte potupnému vyhazovu těsně před nástupem na atrakci. Na druhou stranu, možností vyžití je tam tolik, že si opravdu vybere každý.

Polsko – Legendia

Foto: Legendia

Legendia v Polsku je ideální pro rodiny s menšími dětmiFoto: Legendia

Park Legendia je asi 450 km od Prahy, a i když to není největší a nejznámější zábavní park Polska (tím je asi Energylandia), rozhodně stojí za návštěvu. Obzvlášť pokud máte menší děti, které by se v Energylandii na příliš mnoho atrakcí kvůli nedostatečné výšce a věku nedostaly. Tady mohou v podstatě na všechno, jen tedy s doprovodem dospělého, což je někdy dřina, ale co byste pro své ratolesti neudělali. Naše chlapce kromě horských drah potěšila interaktivní jízda tajemným světem Baziliška, při níž museli střílet po nebezpečných příšerách.

Základní informace

  • Nyní je park zavřený, o víkendech od 10 do 15:30 je otevřená jen vnitřní část (Jáma Baziliška)
  • Otevření celého parku se chystá na konec března (přesný termín ještě není znám)
  • Cena vstupenky zatím není jasná. Ceník na letošní sezonu se připravuje, nyní je k dispozici jen sezonní vstupenka (opravňuje k neomezenému počtu vstupů do parku v sezoně 2024) za asi 990 korun (pro dospělého). Při jedné návštěvě se nevyplatí, při dvou a více už ale ano.
  • Náš tip:

Park je asi 40 km od Osvětimi, takže pokud máte sílu čelit pohledu na to, jak krutá byla druhá světová válka a jakých zvěrstev je člověk schopen, spojte tenhle výlet s návštěvou památníku Osvětim a Březinka. My to udělali, a i když jsme odcházeli s velmi pochmurnou náladou, nelitujeme. Je fajn dopřát dětem zábavu, ale důležité je jim i ukázat, že ne vždy bylo lidské bytí tak veselé.

Itálie – Gardaland

Foto: Gardaland

Gardaland u italského jezera Garda je plný úžasných atrakcíFoto: Gardaland

Tohle samozřejmě není výlet na víkend, ale pokud se třeba v létě chystáte na dovolenou k italskému jezeru Garda či Como, nebo budete projíždět kolem Verony, vyčleňte si jeden den na Gardaland. Od těchto turisticky lákavých míst je to k němu chvilka jízdy autem a nebudete litovat. Horské dráhy, vodní atrakce, kolotoče, prostě zábava pro děti všech věkových kategorií.

Součástí parku je i vodní park Legoland, ale k jeho návštěvě potřebujete rozšířenou vstupenku (nestačí jen ta do samotného parku). Ale když už tam jste, navíc italské sluníčko bývá výkonné, byla by škoda téhle možnosti nevyužít.

Základní informace

  • Park zahajuje sezonu 23. března
  • Otevírací doba je od 10 (některé dny od 9:30) do 18 hodin ( v letních měsících do 23 hodin)
  • Cena vstupenek se mění podle dnů a měsíců, ale základní pro dospělého (při včasné online koupi) začíná na 39 eurech
  • Děti do 90 cm zdarma
  • Náš tip:

Rozhodně si před návštěvou do batohu přibalte alespoň malý ručník, pro děti plavky a radši i náhradní oblečení. V parku je několik vodních atrakcí a menší vodní areál (v rámci základní vstupenky do Gardalandu), v němž se bez plavek neobejdou.

Chcete se trochu ohřát a lákají vás výlety za svitem slunce? I pro vás máme inspiraci. Kam vyrazit za teplem? Sluncem zalitá španělská Andalusie láká i v zimě

Související témata:
Disneyland
Legoland
Europa-Park
Gardaland

Načítám