Hlavní obsah

Co dělat o víkendu? Pomazlit se v Letňanech, vystoupat pod krovy nebo prošmejdit hnízda

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend slibuje už téměř letní teploty. Ideální čas k výletům do přírody nebo na již otevřené památky. Ale proč si to neposkládat tak, aby byla zábava pro každého? Takže tady pro vás máme pár tipů na víkendové akce.

Článek

Kam vyrazit o prvním dubnovém víkendu? Rozhodně neuděláte chybu, když už vytáhnete kolo nebo se vypravíte na procházku, ale jestli by se vám hodilo si připomenout pár zajímavých akcí, tak tady jsou.

Letňany plné zvířat, krásy a hraček

Už od čtvrtka až do neděle (zavírá se v 16 hodin) je výstaviště PVA v Letňanech pod zvířecí nadvládou. Koná se tam Veletrh For Pets. V rámci doprovodného programu můžete zajít na výstavu psů, ale i morčat nebo potkanů, můžete fandit při králičím hopu nebo hobby horsingu. Lze využít některou z poraden či zamachrovat fotkou, na které budete mít kolem krku krajtu. Najdete tu i mazlící koutky plné roztomilých zvířátek.

Děti do 140 cm a zvířátka mají vstup zdarma (s očkovacím průkazem), dospělí zaplatí 200 Kč. Na tuto vstupenku můžete i na veletrh For Beauty (koná se 5. a 6. 4.) a také na For Kids (od 5. do 7. 4.).

Foto: For Pets

Na veletrhu se můžete tradičně potkat i se slavnými osobnostmi a jejich mazlíčky, loni to byla například olympijská vítězka Eva Adamczyková, která svého pejska Artura adoptovalaFoto: For Pets

Dánsko ve Slaném

Dánsko nebývá na předních místech seznamu, kam lidé touží vyrazit. Třeba se to ale změní, když vyrazíte na Dny dánské kultury, které se ode dneška do 12. dubna konají ve Slaném. Můžete zajít na představení Divadla Na zábradlí Hamleti, na workshop dánského hygge, kurz dánské krajinomalby, degustaci dánských piv, přednášku o dánských detektivkách nebo ochutnat dánské pokrmy. Program akce najdete na FB Královské město Slaný, kde jsou i místa konání a kolik za vstupné.

Foto: Infoslany.cz

Dánsko můžete zatím jen ochutnat ve Slaném, ale možná vás to inspiruje k tomu, že tam o prázdninách opravdu vyrazíteFoto: Infoslany.cz

Doplňte šatníky - udržitelně!

Jestli máte s jarem pocit, že by se vám hodilo něco nového na sebe, a máte to blízko do Ostravy, tak máte dnes a zítra možnost se inspirovat nebo rovnou nakoupit na přehlídce udržitelné módy, oděvních a bytových doplňků ReFashanda. Koná se od 9 do 18 hodin na výstavišti Černá louka. Můžete zajít i na workshop, módní přehlídku nebo si popovídat s odborníky přes udržitelnost. Vstup na akci je zdarma.

Foto: Černá louka s.r.o.

Milovníci módy, která je co nejšetrnější, se potkají na přehlídce ReFashanda v Ostravě na Černé louceFoto: Černá louka s.r.o.

Zahrada Čech v Litoměřicích

Pro mnohé zahrádkáře, kutily a milovníky květin začíná jaro až na výstavišti v Litoměřicích na akci Tržnice Zahrady Čech. Začala ve středu v 9 hodin a končí v neděli v 17 hodin. Můžete tu sehnat sadbu, květiny, cibuloviny, ale i zahradní nábytek nebo techniku, stejně jako hnojiva. Zaregistrovat se můžete i na kreativní workshopy. Vstupné je 110 Kč.

Foto: Městská kulturní zařízení Litoměřice

Na výstavišti v Litoměřicích můžete nejen nakoupit rostlinky, ale také se naučit vázat kytice a aranžovat truhlíkyFoto: Městská kulturní zařízení Litoměřice

Vylezte pod střechu kostela v Jihlavě

Začátek dubna je i začátkem další sezony, kdy kostel sv. Jakuba Většího v Jihlavě nabízí naprosto unikátní možnost navštívit kromě interiérů i historické krovy a věže v rámci komentované prohlídky. Vzhledem k náročnosti je akce přístupná až od 15 let a je potřeba se předem zaregistrovat, počet lidí je omezen.

Na prohlídku můžete přijít 1. 4. - 31. 10., vždy v úterý a neděli v 09:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00 hodin, základní vstupné je 150 Kč, jen do věže pak 70 Kč.

Foto: Farnost u sv. Jakuba v Jihlavě

Jestli máte rádi nevšední zážitky a pohledy, pak si nenechejte ujít možnost vystoupat pod krovy střechy kostela sv. Jakuba Většího v JihlavěFoto: Farnost u sv. Jakuba v Jihlavě

Pohled do ptačích hnízd

To, co je v přírodě vyloženě nežádoucí, je v Hollarově galerii muzea v Šumperku doporučováno. Mluvíme o pohledu a prozkoumání ptačích hnízd. Právě to vám umožní výstava Jak bydlí ptáci aneb Vše o ptačích hnízdech, díky které si můžete prohlédnout i dermoplastické modely ptáků a preparovaná vajíčka z bohatých přírodovědných sbírek šumperského muzea. Dozvíte se, jaké druhy hnízd existují a jak vznikají.

Otevírací doba je od úterý do neděle, vždy v čase 09–12 a 12,30–17 hodin. Vstupné je 30 Kč pro dospělé a pro děti od 6 let 20 Kč.

Foto: somratana, Shutterstock.com

V přírodě do ptačích hnízd nenahlížejte a obejděte je obloukem. Jestli si je chcete prohlédnout, příležitost nabízí Hollarova galerie muzea v ŠumperkuFoto: somratana, Shutterstock.com

Načítám