Hlavní obsah

Nahota v rodině. Vše má své meze. Ostych je normální, ale pravidlem by měla být přirozenost

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohou chodit rodiče před dětmi nazí? Nebo dospělé děti před svými rodiči? Jde o hodně citlivé téma a je jasné, že v každé rodině jsou standardy nastavené jinak. Některé jsou liberální, jiné konzervativní. Dá se ale říci, který přístup je i s ohledem na zdravý vývoj dětí lepší?

Článek

Také jste si všimli, že se v posledních měsících, zejména mezi známými osobnostmi, rozmohla epidemie nahoty? I na akcích, kde dříve platíval přesně daný dress code, se dnes objevují téměř nahé či alespoň polosvlečené celebrity s hlubokými výstřihy, rozparky až do nebe nebo ve zcela průhledných outfitech, které neskrývají téměř nic. A nejde zdaleka jen o excentrické výstřelky dua Bianca a Kanye West, téměř nazí už snad chodí úplně všichni… Nakonec i v českých vodách se nám už tenhle trend zabydluje. Stačí si vzpomenout na některé outfity z nedávného vyhlašování Českého lva.

Děti, rodiče a nahota

Člověk nemusí být velký moralista, aby ho napadlo, zda je tohle ještě v pořádku. Kolik nahoty patří do veřejného prostoru? A kolik do domácího?

V rodinách, kde nahota není tabu, je to možná o poznání jednodušší. Pokud vyrůstáte s tím, že na nahém těle není nic, co by se mělo schovávat, a rodiče s vámi například chodili běžně na nudistickou pláž nebo se před vámi nezamykali v koupelně, asi vás nahý zadek celebrity moc nepohorší. „I nahota má ale své meze,“ upozorňuje dětská psycholožka Kristýna Šorfová Terapeutického centra Calmea. Vidět svlečené rodiče na místech, kam nahota patří a je přirozená, je podle terapeutky naprosto v pořádku. „Myslím tím koupelnu, postel, šatnu, saunu… Pokud ale rodič sedí třeba nahý u nedělního oběda nebo večer u televize, může to dítě negativně ovlivnit. Zkrátka i tady platí pravidlo: všeho s mírou,“ dodává odbornice.

Stydliví puberťáci

I ve velmi liberálních rodinách ale téměř s jistotou přijde okamžik, kdy je třeba s nahotou zacházet velmi opatrně. Tou „chvílí“ je puberta. „Za své nahé tělo se děti začínají stydět zhruba po desátém roce života. Logicky v čase, kdy se začíná měnit v dospělé,“ říká Kristýna Šorfová. A rodiče by podle psycholožky měli jejich stud respektovat a nechat dítě, aby si samo určilo, kde je hranice jeho soukromí. A pokud se stydí přece jen přespříliš?

„Pokud je dítě přehnaně stydlivé, může to být důsledkem špatného pojetí nahoty v rodině,“ vysvětluje terapeutka. V takovém případě by se rodiče měli ptát sami sebe, kde udělali chybu, a snažit se ji napravit. „Důležité je s dětmi mluvit. O všem, co je napadá. Mluvit, mluvit, mluvit… To je cesta k řešení všech problémů.“

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Vidět své rodiče nahé tam, kde je to přirozené, například v koupelně, podle psychologů dětský vývoj nijak neohrozíFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Nízké sebevědomí u dětí

Některé rodiny jsou přehnaně prudérní, nebo ani ne, ale dítě se přesto nadměrně stydí. Důvodem může být nedostatek sebevědomí a v takovém případě je ještě více potřeba jednat citlivě. „Třeba si připadá ošklivé nebo se mu něco na jeho těle nelíbí. I tady je nutné nastolit pokud možno otevřenou debatu. Rodič musí dítě podpořit, ocenit, chválit, vysvětlovat,“ doporučuje zkušená psycholožka. 

Je to velmi důležité i proto, že náhled na vlastní nahotu utváří později i pohled na sexuální život a lidé, kteří mají pozitivní vztah ke svému tělu, mají v mnohém ulehčený start do intimního života a prožívají ho naplno a kvalitně. „Připravenost na sexuální život není samozřejmě jen o nahotě nebo o tom, jak moc rodiče s dětmi o sexu mluví. V sexu se odráží celá osobnost člověka. Každopádně mluvit o něm je správné. Učí to děti, že sexuální život není tabu a jeho kvalita je v partnerském soužití důležitá,“ dodává Kristýna Šorfová.

Načítám