Hlavní obsah

Francouzské požitkářství, německé plánování, dánské hygge: Načerpejte životní inspiraci po Evropě!

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude dobře, tak proč sedět doma? Plánujete, kam se letos podíváte, jaké exotické kuchyně ochutnáte a které památky navštívíte? Zkuste to tentokrát jinak a svůj cestovatelský itinerář skládejte i podle toho, co vás mohou naučit obyvatelé cizích zemí.

Článek

Food blogerka Ivana Jindřichová alias Cat&Cook nedávno zveřejnila video o tom, co by Italové při vaření a jídle nikdy neudělali. Mimo jiné je pro ně prý „káva s sebou“ sprosté slovo a také zásadně nejedí za chůze - je to jasné, chtějí si jídlo vychutnat a nespěchají.

Proto jsme se rozhodli podívat i na ostatní evropské národy a zjistit, v čem nám mohou být inspirací. Co umí Dánové jako málokdo, v čem je fajn německá mentalita a co okoukat od Francouzů?

Dánsko

Menší země v severní Evropě láká k návštěvě díky krásné přírodě, historii i kultuře. Mnozí sem ale jezdí kvůli atmosféře…

Na webu Scandinavianstudy.cz se dozvíte, že Dánové jsou hrdí na svou vlast i historii. Jsou ochotní a milí, málokdy například ve službách narazíte na protivu. Pečují o své duševní zdraví, vždyť tolik známý fenomén hygge vznikl právě v Dánsku.

Co má na Dánsku a Dánech ráda Vendula, která sem minimálně dvakrát do roka jede načerpat pozitivní energii? „Nadčasovost a udržitelnost. Hravost – vždyť vynalezli lego. Jsou velmi rodinní, vypadá to, že jako první v Evropě budou mít čtyřdenní pracovní týden, aby mohli trávit čas s rodinou. Po 16. hodině se nesmí psát pracovní e-maily. Otužují se, na kole jezdí v jakémkoli počasí. Jsou leadeři v designu a udávají trendy v gastronomii, kodaňská restaurace Noma stále platí za nejlepší na světě.“

Francie

Někdo jim říká Frantíci, jiný žabožrouti, ale pravdou je, že Francouzi jsou sebevědomý národ gurmánů a požitkářů a umí žít jako málokdo.

Lucie zde strávila pracovně půl roku a má jasno: „Umí dělat skvělé saláty a vychutnat si jídlo i během hektického oběda, nebojí se dát si vždy i malý dezert. Klidně si dají bílé pečivo a pravidelně skleničku vína. Jedí pomalu a nesnědí dva talíře, takže receptem je jíst vše, ale střídmě.“

Jsou nafoukaní? To ne, ale sebevědomí. Což je podle ní dané historicky. „Mají se rádi, mají rádi svá těla, i když nejsou dokonalá. A co mě zaujalo, je, jak se nenechávají svazovat genderovými konvencemi.“

Foto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Francouzky jsou pověstné svým šarmem a tím, že si na sebe umí udělat časFoto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Německo

Zajet si k sousedům na výlet či nákupy je poměrně běžné, ale co o Němcích zjistíte, když zde budete nějakou chvíli žít?

Právnička Klára vnímá, že jsou tu lidé příjemnější ve službách, obecně platí „náš zákazník, náš pán“. Jsou možná až posedlí dodržováním pravidel, zatímco „Češi jsou experti na tzv. očurávání“. Vše se do detailu plánuje, což může být i nevýhoda, Češi jsou sice větší „střelci“, ale umí být kreativní za pochodu.

Co v Německu Klára oceňuje? Že se tu nevtipkuje na téma sexu nebo pohlaví: „To neznamená, že by se nevtipkovalo vůbec, ale nikdy jsem tu nezažila ty trapné pocity jako v Česku, kdy kolega či šéf komentovali výstřih nebo pomrkávali, že spolu máme jet na služební cestu. Často jsem musela dělat, že mi to přijde vtipné nebo že podobným narážkám vůbec nerozumím.“

Řecký ostrov Korfu

Řecko se svými ostrovy láká k letní dovolené mnohé. Ti, kdo zde žijí dlouhodobě či trvale, ale radí přijet sem strávit babí, a ne to parné léto.

Tereza, která už roky žije na Korfu, na ostrovanech považuje za inspirující to, jak jsou společenští a komunikativní. „Vždy, když někam jdu, musím vyrazit alespoň o 30 minut dříve, protože pokaždé potkám někoho, s kým se dám do řeči.“ Řekové rozhodně umí pracovat tvrdě, v sezoně to ani jinak nejde, ale zároveň si dokážou užívat života: „Sednou si do kavárny a klidně jenom pozorují šrumec kolem sebe. Možná že na ostrově není takové kulturní vyžití, ale lidé tu k sobě mají blíž.“

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Pokud chcete poznat autentické Řecko, vyrazte sem mimo hlavní sezonuFoto: Zigres, Shutterstock.com

Norsko

Skandinávie bývá často dávána v mnoha ohledech za vzor. Dbá se tu na péči o duševní zdraví, v oblasti vzdělávání a genderové rovnosti jsou daleko před námi. A inspirativní je i jejich názor na počasí - neexistuje totiž špatné počasí, jen špatné oblečení.

Velkou fanynkou Norska je influencerka a podnikatelka Tereza Salte. Její manžel je Nor a ona sama považuje Skandinávii za druhý domov. Co je na Norech inspirativní podle ní? Nežijí uspěchaně a ve společnosti panuje důvěra. Miluje místní čerstvý vzduch, nádhernou přírodu i pohodu, která na ni vždy dýchne, pokaždé jí Norsko ukradne kus srdce. A co ještě zmínila ve svém podcastu V oblacích? Že většina Norů umí péct a na žádné rodinné oslavě nechybí stůl plný dortů, které přinese každá pozvaná rodina.

Načítám