Hlavní obsah

Navštivte Svatošské skály na Karlovarsku, ukrývají tajemství nešťastné lásky

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes 200 let jsou Svatošské skály v údolí řeky Ohře nejnavštěvovanějším výletním místem na Karlovarsku. A není se čemu divit. Pověsti, kterými jsou opředeny, a nádherná příroda, jež je obklopuje, skutečně lákají k jejich návštěvě.

Článek

Tajuplné skalní útvary najdete jen pár kilometrů jihozápadně od Karlových Varů. Řeka Ohře tu vytvořila žulové skalní masivy, které časem pod vlivem eroze rozpukaly do podob jehlanů a pilířů. Národní přírodní památka je opravdu příjemným tipem na výlet.

Pověsti o Svatošských skalách

Jako u každého romantického místa, také v případě Svatošských skal pracovala fantazie lidí naplno. Vzniklo mnoho pověstí a ve všech je hlavní postavou Hans Heiling, česky Jan Svatoš. Jedna z nich praví, že Heilinga ještě jako nemluvně nalezl sedlák a odnesl ho na nedaleký hrad Loket. Tam se prý potkal s vílou z Ohře, která měla podle některých výkladů dokonce představovat nalezencovu matku. Právě ona pak Jana zasvětila do magických kouzel. Další verze zase mluví o tom, že Svatošské skály jsou jen zbytkem velkého města, které nechal Jan Svatoš vybudovat, ale pak se rozhodl pro jeho likvidaci. On sám skončil tragicky. Požádal totiž vílu - matku - aby jej zbavila zázračných schopností, a když se stal obyčejným člověkem, zahynul v boji s medvědem. Jeho tělo bylo údajně pohřbeno v řece.

V době romantismu inspiroval přírodní výtvor i řadu osobností – například Johanna Wolfganga Goetha nebo Sigmunda Freuda - k literárnímu či dramatickému ztvárnění. Zdejší pověst se objevila i v knize Pohádky bratří Grimmů a vznikla rovněž opera s názvem Hans Heiling.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Ke skalám se dostanete pěšky i po řece.Foto: Pyty, Shutterstock.com

Kamenné útvary Nevěsta, Ženich i Tchyně

Snad nejznámější pověst, jež se ke skalnímu městu váže, je ta o Janu Svatošovi, který slíbil vodní víle z Ohře, že se nikdy neožení. Svůj slib ale porušil, a víla tak celý jeho svatební průvod proměnila v kámen. Podle této pověsti nesou název i jednotlivé kamenné útvary: Svatoš, Nevěsta, Ženich, Páter, Muzikanti, Tchyně, Tchán, Svědkové a Zámek. Pokud popustíte uzdu své fantazii, ve skalách postavy skutečně uvidíte.

Svatošské skály pro lázeňské hosty

Svatošské skály se staly už v první polovině 19. století oblíbeným výletním cílem karlovarských lázeňských hostů. Naproti skalám stával malý výletní hostinec, kam zajížděly z Doubí a Karlových Varů fiakry. U hostince se mohli výletníci projet na lodičkách.

Foto: Profimedia.cz

Jan Svatoš je postava, která je podle legend se skalnatým městem léta spjata.Foto: Profimedia.cz

Z Doubí až na Loket

Romantické údolí je přístupné pouze pěšky, na kole a vodní turistikou. Turisticky značené stezky okolní zalesněnou kopcovitou krajinou vycházejí z Lokte a Doubí u Karlových Varů. Na okraj Karlových Varů do městské čtvrti Doubí lze přijet autobusem, vlakem nebo autem. Na okraji zahrádkářské oblasti je na příjezdové komunikaci malé parkoviště, dále je již zákaz vjezdu. Odtud jsou to k místu asi dva kilometry po asfaltové silnici. Modrá turistická značka začíná nad zástavbou rodinných domků a na silnici se napojuje asi v polovině trasy. Turisticky značená stezka pak pokračuje až na hrad Loket, kam je to dalších 6,5 km.

Svatošské skály: ráj horolezců

Svatošské skály ale nejsou jen výletním místem, nabízejí také ideální podmínky pro horolezce s cestami obtížnosti 4 až 8+, a jsou tak nejoblíbenějšími lezeckými skalami Karlovarska. Zajímavé však je, že na většinu ze skupiny soch, které jsou v přední linii, se lze bez problémů dostat i pěšky. Každopádně, pokud zavítáte do Karlových Varů, rozhodně si toto romantické místo nenechte ujít.

Reklama

Související témata:
Karlovarský kraj

Načítám