Hlavní obsah

Nejlepší svačina na výlet: Řízek v chlebu tradičně i dietně

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí nás sice ještě trochu zkouší, ale teplejší dny už přece jen vybízejí vyrazit do přírody. A čím jiným si jarní výlet zpříjemnit a nalákat na něj i méně nadšené rodinné příslušníky než dobrou svačinou! Vsadíte na klasiku – poctivý řízek v chlebu, nebo na kuřecí wrap plný zeleniny?

Článek

Svačina musí být tak dobrá, abyste neměli chuť si místo ní kupovat cokoli jiného a zapomenutý nazelenalý pytlíček pak za týden nelovili z batohu. Nebojte se proto i poctivějšího jídla, jako jsou klasické řízky. Pak už si jen vyberte, jestli uděláte tradiční verzi smaženou na sádle a doplněnou o kváskový chléb a domácí tatarku, nebo vsadíte na lehčí notu a uděláte řízky z kuřete a upečete je v troubě. Jsou pak skvělé v tortille namazané čerstvým sýrem a obložené zeleninou.

1. Pro dřevorubce: poctivý řízek v chlebu

Na sádle dozlatova usmažený, v čerstvém kváskovém chlebu založený a skvělou domácí tatarkou namazaný řízek z krkovice potěší stejně tak velké hlady jako princezny (jen to vyzkoušejte a uvidíte!).

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnatý řízek, čerstvý chléb, křupavé okurčičky a domácí tatarka potěší každého výletníkaFoto: Jakub Jurdič

2. Pro dámičky: dietní kuřecí wrap

Komu připadá řízek v chlebu tak trochu jako chleba s chlebem (pravda, nějaká ta mouka a strouhanka se v něm možná přece jen vyskytují), může si dát odlehčenou verzi z kuřecích prsou. Budou krásně šťavnatá, když je předem naložíte, pak obalíte v mandlové „strouhance“ bez mouky a upečete v troubě. Místo do chleba řízečky zabalte do celozrnné tortilly a obložte čerstvým sýrem a zeleninou.

Foto: Jakub Jurdič

Řízek neurazí ani v elegantnější (a odlehčenější) verzi ve formě wrapuFoto: Jakub Jurdič

Nepodléhejte genderovým stereotypům a princeznám klidně připravte brzdu s vepřovým šnyclem, zatímco chlapákům kuřecí wrap se zeleninou. Obě svačiny jsou skvělé a v přírodě tak jako tak chutná nejlépe!

Načítám