Hlavní obsah

Nejhezčí cyklostezky v Česku, které zvládnou hravě i děti

Foto: Licvin, Shutterstock.com

Foto: Licvin, Shutterstock.com

Reklama

Že je Česko národ cyklistů, je všeobecně známý fakt. Zatímco používání jízdního kola k dopravě po městě tolik nefrčí, cykloturistika je pro nás typickou jarní a letní aktivitou. Podívejte se na trasy, které byste neměli minout. Na rodinný výšlap jsou jako dělané.

Článek

Milovníkům cykloturistiky začíná nejlepší část roku. Nejčastěji vyrážejí zdolávat cyklostezky ve svém okolí, ale výjimkou nejsou ani dovolené s kolem po republice. Máme pro vás několik tipů na krásné trasy.

Labská stezka

Labská trasa podél břehů řeky je známou mezinárodní dálkovou cyklostezkou. Vede převážně Německem a cesta v Saském Švýcarsku rozhodně stojí za to. Nicméně v Česku má pěkných 370 kilometrů a vede přes čtyři kraje, přičemž po cestě potkáte řadu pamětihodností (označení je cyklotrasa č. 2). V rámci středočeského kraje určitě doporučujeme okruh, který spojuje lázeňské město Poděbrady s královským městem Nymburk. V Ústeckém kraji se zase můžete vydat z Litoměřic do Roudnice nad Labem a navštívit Lobkowiczký zámek nebo horu Říp.

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Labská stezka vede Roudnicí nad LabemFoto: Richard Semik, Shutterstock.com

Z Prahy na Karlštejn

Který pražský cyklista nikdy nejel z Prahy na Karlštejn? Moc jich asi nebude. Na výběr máte vícero tras různých náročností, rodiny s dětmi ale nejčastěji volí trasu z centra hlavního města podél Vltavy do Lahovic, a následně údolím kolem Berounky, to jedete skoro celou dobu po rovince. Cíl cesty je jasný: procházka kolem hradu Karlštejn, případně přímo návštěva hradu. V okolí je navíc dost možností, kde se najíst a občerstvit. A když dojdou síly, do Prahy se dostanete pohodlně vlakem.

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Pražáci si oblíbili cyklostezku ke hradu Karlštejn. Celá zabere přibližně tři hodiny, ale můžete kousek popojet vlakemFoto: Egeris, Shutterstock.com

Baťův kanál

Stezka vedoucí podél Baťova kanálu s malebnými scenériemi v okolí patří na Moravě k těm nejkrásnějším. Po březích řeky Moravy a říčky Radějovky můžete urazit až osmdesáti kilometrovou trasu z Kroměříže do Hodonína. Velmi oblíbený je úsek mezi přístavy Petrov a Strážnice, kde se nachází také hezký kemp. Stezka je bezproblémová, a tedy ideální pro rodiny s dětmi, a dospělí možná na konci dne ocení, že na ni krásně navazuje síť vinných sklípků.

Foto: Profimedia.cz

Na stezce budete míjet i různé obytné lodi Foto: Profimedia.cz

Okolo Třeboně

Jižní Čechy jsou známou cyklistickou baštou, a pokud bychom měli uvést jen jediné město, které můžete dokonale obkroužit, pak je to Třeboň. Trasa vedoucí kolem Třeboně je zároveň naučnou stezkou, kde na děti čeká řada zastávek s tematickými úkoly. Startuje u rybníka Svět a končí před branami města, celkem má 39 km. Po cestě se můžete kochat vyhlášenými třeboňskými rybníky nebo zastavit u rašeliniště či dubového lesa jménem Soví, kde jsou k vidění vzácné druhy ptactva.

Foto: Tereza Matousova

Na cestě okolo Třeboně čekají na děti zajímavé úkolyFoto: Tereza Matousova

Českým rájem

Scenérie Českého ráje patří mezi to nejkrásnější, co naše příroda nabízí. Díky dobré síti stezek není divu, že cykloturistika je zde značně rozšířená. Je sice pravda, že na některých si dáte víc do těla, odměnou vám pak ale budou famózní výhledy na skalní město a okolní zeleň. Oblíbená cyklotrasa začíná v Turnově a je dlouhá skoro 50 km. Během ní se podíváte k hradu Kost, prohlédnete si skalní útvary a zříceninu hradu ve Valečově, a skončíte opět v Turnově. Variant je ale mnohem víc, po cyklostezkách se můžete dostat třeba i k pískovcovým skalám, kde se natáčela část filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

Foto: Daniel Prudek, Shutterstock.com

Zbytky hradu ValečovFoto: Daniel Prudek, Shutterstock.com

Reklama

Načítám